Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Csökkent a szemétdíj

Tavaly megemelték, egy törvénymódosítás miatt viszont most újra a tavalyi szintre csökkentették a szemétszállítási díjat Mosonmagyaróváron. Egyelőre azonban nem biztos, hogy tartós marad ez a csökkenés, mivel a hulladékszállításban érdekelt vállalkozások egyeztetést kezdtek a minisztériummal.
Tavaly decemberben döntött a képviselő-testület a 2012-es hulladékszállítási díjról, ami az addigi tarifához képest 5,9 százalékos nettó díjnövekedést jelentett januártól. Időközben azonban az Országgyűlés módosította a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt, ami arról is rendelkezik, hogy a díj legmagasabb mértéke 2012-ben nem haladhatja meg a 2011-re megállapított tarifát. Ennek alapján szükség volt az érvényben lévő díj módosítására, ráadásul visszamenőlegesen január 1-jével. A döntés nyomán egy 60 literes tárolóedény nettó ürítési díja 219 forint, míg egy 110 literesé 401 forint.

A törvénymódosítás óta a hulladékszállítási közszolgáltatókat tömörítő szakmai szervezet – a Köztisztasági Egyesülés – kezdeményezte az illetékes minisztériumnál a jogszabály felülvizsgálatát és visszavonását. Ezek az egyeztetések jelenleg is folynak.

A Rekultív kft. az egyelőre bizonytalan helyzet miatt úgy döntött, hogy az első negyedévi számlák kibocsátását megkezdi a 2011-es díj alapján. Amennyiben viszont az első negyedévre vonatkozó számlák kibocsátását követően olyan döntés születne, amely lehetővé teszi a decemberben elfogadott emelés bevezetését, úgy a második negyedéves számlákba már azt fogják beépíteni.

Olvasóink írták

 • 3. embertelen 2012. március 09. 11:07
  „Ez a törvény végre megállította azt a mosonmagyaróvári fideszes ámokfutást, ami eddig jellemző volt. A leggyakrabban használatos 120 literes gyűjtőedény ürítési díja 2006-ban még csak 234 Ft/ürítés + ÁFA, azaz 290 Ft volt, a fidesz önkormányzat 2012-re 464 Ft/ürítés + ÁFA, azaz 590 Ft-ot fogadott el. A mosonmagyaróvári fidesz hat év alatt több mint duplájára emelte a szemétdíjat, átlagban évi 17,2 %-kal, akkor, amikor az évi infláció ebben az időszakban sosem érte el az 5 %-ot.”
 • 2. RickCartman 2012. március 01. 22:24
  „nem én vagyok az illetékes, de válaszolok: ebben az országban minden lehetséges
  ugyanígy vannak a társasházakban is, akik életükbe nem fizettek - "nincs lehetőség a behajtásra" - vagyis "becsületkassza" módjára működik a rendszer...”
 • 1. Contar 2012. március 01. 20:19
  „Egy másik cikknél már feltettem a kérdést: létezik az, hogy egy lakóház tulajdonosa nem fizet - nem kötelez(het)ik rá- hulladékszállítási díjat ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Planetáriummal népszerűsítik a Futurát

A Futura mellett szigetközi vendéglátóhelyek, a lipóti termálfürdő, illetve vízi túrázással és… Tovább olvasom