Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csődközeli helyzetbe jutott háziorvosukat pénzzel segítik

Szigetköz - A költségnövekedés és a vizitdíj kiesése miatt csődközelbe jutott Püski, Kisbodak, Dunaremete és Lipót háziorvosa. A falvak most összefogtak: a rezsiköltségek mellett a kieső vizitdíjat is lakosságarányosan átvállalják, amíg központi kompenzáció nem érkezik.
„A kieső vizitdíj pótlásával is csak alig kerülök a nullszaldó fölé" – állítja négy szigetközi település közös háziorvosa. A községek most összefogtak, anyagilag is segítik orvosukat, amíg a központi kompenzáció- ról a kormány és a kamara nem egyezik meg.

„Tavaly nyáron költöztem haza családi okok miatt Németországból: kinn mentőorvos voltam, s a hadseregnél is dolgoztam" – mondta dr. Viegand Britta, a négy település háziorvosa. „Nemrégiben kerültem a Szigetközbe: egy hónapon belül azonban kiderült számomra, hogy az itthoni egészségügyi finanszírozás katasztrofális. Én ráadásul különösen nehéz helyzetben vagyok: a praxis megvásárlásához jelzáloghitelt vettem fel, s az eszközbeszerzésre is invesztálnom kellett. Itt jegyezném meg: az `első generáció` még adómentesen adhatta el a praxisát, nekem viszont már hasonló esetben fizetnem kellene. A vizitdíj eltörlésével aztán csődközeli helyzetbe kerültem" – mondta. „Az önkormányzatokhoz kellett fordulnom, hogy `mentsenek meg`. Egy teljes és egy félállású asszisztens segíti munkámat. A benzinköltséget, Püskin a téli fűtést és a központi pontértékek csökkentését figyelembe véve kilátástalan lett a helyzetem. Azt kértem, hogy a kieső vizitdíjat közösen pótolják az önkormányzatok számomra, s ne kelljen rezsit fizetnem Püskin sem. Örülök, hogy a képviselő-testületek támogattak ebben, így a továbbiakban is fenn tudom tartani a praxist. Igaz, alig nullszaldó felett. A mostani állami finanszírozást azonban át kell gondolni, mert ez a fiatal orvosok számára sem vonzó" – mondta dr. Viegand Britta.

Lipót polgármestere arról beszélt: első szóra az orvos mellé álltak. „A négy település háziorvosa, dr. Lázár András – jó néhány évnyi szolgálat után – nemrégiben eladta a praxisát. Tudomásom szerint úgy érezte, finanszírozhatatlan a rendszer, nem éri meg azt fenntartania. Az érkező új doktornő közmegelégedésre végzi munkáját viszonylag kezdő vállalkozóként. Most azonban a vizitdíj eltörlésével nehéz helyzetbe került: úgy látta, az anyagi csőd felé közelít, ezért kérte a települések segítségét. Mi ezt egyáltalán nem éreztük zsarolásnak, s próbáltunk összefogni. Kérésének megfelelően a kieső, valamivel több mint 150 ezer forintos vizitdíjat lakosságarányosan osztjuk meg. A hétszáz lelkes Lipótra a közel kétezer betegből így nagyjából 53 ezer forint jut. Emellett a négy falu orvosi rendelője is ingyen a rendelkezésére áll, a rezsiköltség is az önkormányzatokat terheli" – mondta Tóth Péter lipóti polgármester.

Dr. Viegand Britta a finanszírozás miatt csődközelbe került, s az önkormányzatok segítettek bajba jutott háziorvosukon.
Dr. Viegand Britta a finanszírozás miatt csődközelbe került, s az önkormányzatok segítettek bajba jutott háziorvosukon.

„Évtizedek óta a háziorvosi szolgálatot a négy faluban egy orvos végzi: ebben Püski gesztorszerepet tölt be. Magyarán: a működési feltételeket nekünk kell biztosítani" – magyarázta Zsoldos Ferenc polgármester. „Az épület, az orvosi lakás és a rendelő a község tulajdona: ez utóbbi esetében több százezer forintunkba került az előírt feltételek betartása. Nemrégiben járólapot cseréltünk, a mellékhelyiségbe meleg vizet vezettünk. Bérleti díjat eddig sem kellett fizetni a háziorvosunknak, ám az eszközbeszerzés és a rezsiköltségek őt terhelték. A doktornő kérésére a napokban leültünk tárgyalni a többi településvezetővel. Első körben – későbbi visszafizetéssel – a rezsit átvállaltuk volna, ám a kieső vizitdíj ránk eső részét nem. A másik három település kérésére azonban ismét átbeszéltük a kialakult helyzetet: átlagoltuk a korábbi hónapokban befolyt vizitdíjat, s végül úgy döntöttünk, hogy a négy falu lakosságarányosan vállalja a valamivel több mint 150 ezer forintot. Ez határozatlan időre szól, amíg a kormány nem dönt a vizitdíj kiesése miatti kompenzációról. Emellett Püski – a többi faluval együtt – a rezsiköltségeket is visszafizetési kötelezettség nélkül állja" – mondta.


Kompenzáció helyett

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel – jelentette be tegnap Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, kijelölt egészségügyi miniszter. Székely Tamás hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről.


Hiány és helyettesítés

A Kisalföldben nemrégiben számoltunk be arról, hogy a mosonmagyaróvári háziorvosok fele nyugdíjhoz közelít vagy már nyugdíjaskorú. Nemrégiben helyettesítéssel kellett megoldani a hiányt, hisz még ingyen sem kellett az egyik doktor praxisjoga.

Olvasóink írták

 • 19. Valaki66 2008. május 14. 17:18
  „Ezzel én nem teljesen értek egyett....”
 • 18. ne légy naív 2008. május 06. 09:28
  „"Az én pénzem,a tiéd a szüleid,és a gyermekeid pénze.
  Mivel a magyar állam fizeti. Az államnak a bevétele az adókból van.
  A Tiédből,az enyémből,és sok-sok még dolgozó embertársunkéból."

  Ha nem vetted volna észre mindent ebből a pénzből finanszíroznak. Van ott más olyan dolog amire feleslegesen dobnak ki pénzt. Inkább azt bíráld.”
 • 17. ne légy naív 2008. május 06. 09:23
  „"Ha olvasod a diákhitelekkel kapcsolatos híreket,akkor tudnod kell hogy a 90%-át nem fizetik vissza,és nem is tudják behajtani.Ez is a "mi" pénzünk."

  És vajon miért nem tudják befizetni/behajtani?
  Mert nincs miből. A minimálbérből elég nehéz hitelt törleszteni nem gondolod?

  "És nagy része nem a tanulásra ment,konyvekre,hanem az egyetemi klubbokban szórakozó helyeken maradtak."

  Erre véletlenül nem tudsz százalékot?
  Egyébként meg úgy gondolom, hogy nekik is jár a kikapcsolódás. Azt meg szerintem végképp nem tudod, hogy a szórakozóhelyeken éppen a támogatást isszák el vagy mást.”
 • 16. ne légy naív 2008. május 06. 09:13
  „Miután befizeted az adódat, azután már nem a te pénzed, csak képletesen. Vagy ha úgy látod, rakjál rá nyomkövetőt. Aztán meglátjuk hol köt ki. Le merném fogadni, hogy nem az orvostanhallgatók zsebébe.
  Nem magyarázni kell, hanem kinyitni a szemed. Ha úgy gondolod, hogy ma megéri egy pályakezdő orvosnak/rezidensnek itt maradni, ilyen fizetések mellett, akkor tényleg naív vagy.
  Gratulálok a 3 gyermekedhez, de gondolom közülük egy sem volt/lesz orvos.
  Egyébként mit tanácsolnál a friss diplomás gyermekednek, ha állást keresne?
  -Maradj itt Magyarországon, most szar a helyzet, de lesz jó munkahelyed, és jó kereseted, de most érd be a (majdnem) minimálbérrel, aztán majd minden jó lesz (remélem).

  vagy

  -Jelenleg rossz a helyzet ebbe a sz*ros országba, ha teheted, akkor menj külföldre. Nyelveket úgyis tanultál, és ha meg akarod alapozni a jövődet, akkor nyitva áll előtted a világ.


  Egyébként tudomásom szerint hely sincs Magyarorszgon. pl: 20-30 frissen végző sebészre kb jut 5 hely. A többi mit csináljon? Menjen el ápolónak? Gondolom a frissen diplomázott gyermekedet sem küldöd el gyárba dolgozni a sorra?”
 • 15. pilóta 2008. május 05. 21:57
  „Igen! Az én pénzem,a tiéd a szüleid,és a gyermekeid pénze.
  Mivel a magyar állam fizeti. Az államnak a bevétele az adókból van.
  A Tiédből,az enyémből,és sok-sok még dolgozó embertársunkéból.
  Én naív,sajnos csak ilyen dedós módon tudom elmagyarázni,hogy értsd.
  Sajnos mire megöregszünk,ha egyáltalán megfogunk,nem lesz akihez
  fordulhatunk ha fáj a hátunk,a derekunk a lábunk,a szívünk.Érted?
  A múgy most döntsük el hogy a szülő fizeti,vagy diákhitelből fizeti ki a taníttatást.
  Mellékesen megsúgom,két friss diplomás gyerekem van,a harmadik
  rövidesen végez.Van tapasztalatom,elhiheted.Ha olvasod a diákhitelekkel kapcsolatos híreket,akkor tudnod kell hogy a 90%-át nem fizetik vissza,és nem is tudják behajtani.Ez is a "mi" pénzünk.
  És nagy része nem a tanulásra ment,konyvekre,hanem az egyetemi klubbokban
  szórakozó helyeken maradtak.Tisztelet a kivételeknek!”
 • 14. ne légy naív 2008. május 05. 11:24
  „:pilóta
  "...hogy rengeteg pénzünkbe kerül az orvos képzés..."
  A Te pénzed?

  "...azután jóformán le sem diplomáztak,irány nyugat-európa."
  És te azzal miért nem foglalkozol, hogy egy családnak/orvostanhallgatónak is sokba kerül a tanulás. Mikor lediplomázik egyértelmű, hogy irány nyugat-európa. Pályakezdő "orvosok" nehezen tudják visszafizetni a kölcsönöket/hiteleket (amiket a tanítatásra vettek fel) a Magyarországon kapott bérekből. És ez nem csak az orvosi szakmában van így. Csodálkozol, ha elmennek külföldre?”
 • 13. pilóta 2008. május 04. 11:04
  „Azzal miért nem foglalkozik a mindenkori kormány, hogy rengeteg pénzünkbe kerül az orvos képzés,azután jóformán le sem diplomáztak,irány nyugat-európa.
  Vagy azzal hogy a fogorvosok kirabolják a társadalombiztosítót?”
 • 12. Abrafax 2008. május 02. 12:34
  „Az öszi költségvetési vita alatt már látható volt hogy lesz népszavazás és az eredménye sem volt igazán kétséges.
  Ahhoz kell jókora adag cinizmus, hogy ezek után Gyurcsány olcsóáramú Ferenc a vállát rángassa és finanszírozatlanul hagyja az alapellátást.
  Nem az egyszeri választópolgáron kell számon kérni a hosszútávú gondolkodást, hanem a kormányon. Öket ugyanis azért ültették ugyanezek a választók oda, mert elhitették: értenek hozzá.”
 • 11. KÁROLY 2008. május 01. 06:05
  „Önnek tisztelt állampolgár soha nem volt tisztába azm elmult törvénnyel. Visszaigénylés abban az esetben járt, ha egy korház ,egy rendelőintézet, egy szakorvos, egy háziorvostol jön össze 20 db. befizetés "ez szinte lehetetlen volt" ,nemtudom érti-e kedves állampolgár!”
 • 10. miracle 2008. április 30. 19:50
  „Lőrinc
  Nem egészen:
  2006 végén megszűnt a háziorvosok eszköz- és ingatlantámogatása. A két támogatás összege havi 25-70 ezer forint volt. De:A vizitdíjbevételből a háziorvosok átlagosan havi 180 ezer forint bevételhez jutottak. A szórás praxisonként jelentős volt, 100 ezertől 400 ezer forintig terjedt.
  Tippelhetsz, hogy Éger Pityu a 2 közül melyik összeget hajtja!

  Állampolgár:
  Sőt, 2007-ben havi egy vizitdíj összegével növelték a gyesen lévő kismamák, a nyugdíjminimumot kapó nyugdíjasok, a rendszeres szociális segélyben részesülők járandóságát. A nyugdíjminimum és annak kétszerese közötti összeget kapók és a munkanélküliek ellátását havi 200 forinttal emelték.
  Ezt most akkor visszavonják/ták szintén?”
 • 9. Állampolgár 2008. április 30. 18:17
  „AKi annyira rászorult, visszaigényelhette. Ennyit erről.”
 • 8. KÁROLY 2008. április 30. 14:30
  „A 300Ft.nagyon sok embernek nehézséget okozott.A népszavazás 2009 január 1. napjátol törölte el a napidíjat, április 1. napjátol a "kormány" ezért a "kormánynak" kell hejtálnia ahiányzó bevételekröl. Ezek a bevételeket a "díszes társaság" egyszer elvette most ne sopánkodjanak hogy vissza kell adni az orvosoknak.Én 44000Ft. ból fizettem a 300 Ft. okat +a havi 11000Ft. os gyogyszerárakat. /KÖNNYÜ 1 100000 Ft. bol vizitdíjat fizetni/”
 • 7. Lőrinc 2008. április 30. 14:03
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Azt a tényt azért nem szabadna elfelejteni, hogy a vizitdíj bevezetése előtt jelentős összeggel csökkentették a háziorvosok finanszírozását. Éger doktor és kollégái ezt a pénzt szeretnék visszakapni.
  Ne sajnáljátok már az orvosoktól azt a pénzt amit keresnek. Egyrészt az egyetem kapuja mindenki előtt nyitva áll, másrészt ha annyira sokat keresnének, nem lenne olyan nehéz a praxisokat értékesíteni.”
 • 6. mazsola1 2008. április 30. 13:44
  „A vizitdíj nélkül is működött a rendszer, akkor most miért nem?
  Szegény orvosok, azért új autóra futotta...”
 • 5. miracle 2008. április 30. 11:12
  „Szívesen olvasnám egy helyi lakos véleményét, aki a vizitdíjat ellenezte, most meg fizet!”
 • 4. HKI 2008. április 30. 10:41
  „Mindhárom hozzászólónak igaza van. Ez a leszavazás nagy ostobaság volt. Az alkalmankénti 300 Ft még a napi cigi áránál is kevesebb . És igen Éger doktor közölte a népszavazás előtt, hogy nem kell a vizitdíj , nincs rá szüksége az orvosoknak . Most fizetheti mindenki ! Lehetne olykor ésszel !”
 • 3. o.viktor 2008. április 30. 10:33
  „szegény, szegény orvosok, most ismét törhtik e feüket, honnét tudnának annyit lopni, hogy újra jó legyen
  sajnos három évig ez lesz, mert addig nem lehet ismét vizitdíjat szedni, hála viktornak és a népszavazási örületének, aztán ha ő kerül hatalomra, biztosan bevezet valamit, persze nem az ésszerűség miatt, hanem mert muszáj lesz
  hajrá, mi?
  gratulálok”
 • 2. 199 2008. április 30. 09:47
  „Ano a Parlement megszavazta a vizitdíjat, amit követően az orvosok beruháztak, alkalmazottat tartottak. Most ezt a NÉP eltörölte. A legtöbb orvos is a vizitdíj eltörlése mellett kampányolt, most meg sírnak!
  Miért kell mégis az államnak fizetnie, fizesse meg a nép azt, ami jó neki!! Nevetséges!!”
 • 1. miracle 2008. április 30. 08:23
  „Éger Pityuhoz lehet menni sírni, ő mondta, hogy ez csak aprópénz. Egyébként ilyen ostobákat, megszavazzák, hogy ne legyen, most meg ugyanúgy fizetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másként emlékeznek az igazgatók

Mosonmagyaróvár - A kulturális központ korábbi igazgatója cáfolja, hogy nem segített volna a… Tovább olvasom