Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Buszpályaudvar vagy decentrum épül valójában?

A városháza szerint háromszázmillió, míg a fideszes dr. Árvay szerint egymilliárd forint Mosonmagyaróvár tavalyi költségvetési hiánya.
A mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén többek között három önkormányzati gazdasági társaság – Joule Kft., Aqua Kft., Flexum Rt. – mérlegét véleményezte. A városatyák ezúttal napirend előtti felszólások nélkül kezdték meg az érdemi munkát.
A tavalyi költségvetés végrehajtásának beszámolója éles vitákat szült. Az előterjesztés szerint az önkormányzat gazdálkodását a feszítettség jellemezte. A fizetőképességet időszakonként csak folyószámlahitellel, a lakásalap és egyes városfejlesztési feladatok pénzeszközeinek átmeneti felhasználásával, valamint az idénre előfinanszírozott pénzekből tudták biztosítani. A helyi adóknál és az üzemeltetésből származó bevételeknél jelentkező kiesés, illetve a csatornázási beruházás áfájának megelőlegezése miatt is szükségessé vált a tervezett 300 millió forintos hitel felvétele.
Dr. Árvay István (Fidesz) szerint a költségvetés hiánya ennél jóval nagyobb. A képviselő úgy véli, a hiány megállapításakor ide kell számolni azt is, amit a finanszírozásból vontak el, illetve azt az előfinanszírozásból befolyt pénzt is, amit a tavalyi költségvetésben számoltak el. Tovább növeli a hiányt a közalkalmazottak 13. havi bérkifizetésének idén januárra csúsztatása. Így a valódi hiány eléri az egymilliárd forintot is.

Rövidebb felszólalási idők

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálatáról szóló előterjesztésre számos módosító indítvány érkezett. Csorba Dezső (MKDSZ) méltánytalannak tartotta a felszólalási időkeret megkurtítását. A városatya hangsúlyozta, hogy amennyiben ezt fogadja el a testület, bojkottálni fogja az üléseket. Dr. Pap János (Fidesz) javasolta, hogy a költségvetés, illetve a gazdasági program tárgyalása során ne szabjanak időkeretet. A testület végül többek közt ezzel fogadta el a rendelettervezetet.

A múlt havi ülésre terjesztették elő a fizetőparkolók díjainak változtatását, ám nem fogadta el a testület a bérletek árait és utasította az előterjesztőt, hogy új javaslatot készítsen. Az előterjesztés szerint a javasolt 6800 forintos éves bérletárak jelentős bevételkiesést okoznának az üzemeltetőnek és zsúfoltságot okoznának a parkolókban. Németh Sándor (MDF) szerint az előterjesztés számításai csupán elvi matematikán alapszanak, hiszen az olcsóbb bérletből jóval többet eladhatnának, így többletet jelentene az üzemeltetőnek. Sőt, így megszűnne a belvárosban az illegális parkolás is. Dr. Pap János nem érti, miért tartanak a parkolók zsúfoltságától, hiszen jelenleg alig 30 százalékos a kihasználtságuk. Kovács Gergely alpolgármester szerint viszont semmi nem garantálja, hogy az olcsóbb bérletekből többet adnak el. A testület végül 18 ezer forintban állapította meg az éves bérlet árát jövő januártól.

Dr. Pap János interpellációjában az épülő buszpályaudvarral kapcsolatban emelte fel a szavát. Szerinte ebben a kérdésben a polgármester és a hivatal úgy viselkedik, mintha nem is lenne képviselő-testület és az önkormányzat csak szimpla üzleti vállalkozás lenne. A polgármesternek tájékoztatást kellett volna adnia ez ügyben és rendeletmódosításra is szükség lett volna. Pap János úgy véli, nem tiszta, hogy mi is épül valójában a hipermarket mellett, hiszen mindenki mást nyilatkozik erről.

Valamennyi funkció egy helyen

Stipkovits Pál polgármester elmondta: a város településszerkezeti módosítását a testület hagyta jóvá, amiben többek közt arról is döntött, hogy a Királyhidai úti Volán-telep kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület besorolást kap, ahol a Kisalföld Volán Rt. a város autóbusz-közlekedéséhez szükséges valamennyi funkciót egy helyen tudja kialakítani. Az építési hatósághoz eddig benyújtott kérelmeket az építésügyi iroda a szabályozási tervnek megfelelően bírálta el.

A kérelmek a decentrumban három panelgarázs áttelepítésére, mosóépület, szociális blokk, a lepényépületrész átépítésére, a technológiai mosó áttelepítésére és felújítására, valamint új üzemanyagtöltő-állomás, új autóbuszmosó, új portaépület, illetve új hidegraktár és kerítés építésére vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkek >>

Buszpályaudvar a városszéli hipermarketnél (2003-04-04) >>
Ésszerűtlen elképzelések (2003-04-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maroknyi csapat dolgozik a “vidékért

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztálya csekély… Tovább olvasom