Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Buszpályaudvar a városszéli hipermarketnél

Mosonmagyaróvár új autóbusz-pályaudvara az elfogadott általános rendezési tervben rögzítettel ellentétben nem a vasútállomásnál, hanem a város másik végén épülő hipermarket tőszomszédságában valósul meg.
Kietlen pusztaság: A hipermarket mellett megkezdődött az új utasforgalmi rész építése.
Mosonmagyaróvár általános rendezési tervében már korábban a Hild teret jelölték ki a városi autóbusz-pályaudvar létesítésére. Az önkormányzat éveken keresztül dolgozott azon, hogy a megvalósításhoz szükséges feltételeket megteremtse. Pénz híján, némileg váratlan fordulatként most új helyen, az ipartelepen lesz a „buszvég".

Túl nagy kiadás lett volna

Stipkovits Pál polgármester elmondta: a város szempontjából a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Hild tér a MÁV Rt. tulajdonában van, illetve a terület kialakításához szükség lett volna még további hat, magánkézben lévő lakás kiváltására is. Az új buszpályaudvar megvalósítása így több mint százmilliós kiadást jelentene az önkormányzatnak. A Volán rt. gazdasági helyzete sem úgy alakult, hogy egy ilyen nagyságrendű fejlesztést megvalósíthatna a városban. Ezeket a többletterheket a tarifáiban sem tudta volna érvényesíteni a társaság, így az önkormányzatnak kellett volna átvállalnia a gazdaságtalan szolgáltatást. Így belátható időn belül nem lehetett volna megvalósítani a pályaudvart.

A beruházó felajánlotta az építést

Az épülő hipermarket kapcsán időközben felvetődött, hogy a beruházó cég a Volán tulajdonában lévő területek fejében megépítené a buszpályaudvart a leendő bevásárlóközpont tőszomszédságában. A fuvarozótársaság ezt kérelmezte is a városházától. A város azonban csak abban az esetben járul hozzá a buszpályaudvarnak a rendezési tervtől elérő megvalósításához, ha bebizonyosodik, hogy ezáltal nem csökken a szolgáltatás színvonala és a környező települések lakóinak érdekei sem sérülnek. Az önkormányzat felkérésére a Volán hatástanulmányt készíttetett az áthelyezés következményeiről.

Megnyugtató

hatástanulmány


A Széchenyi István Egyetem által kidolgozott programból kiderül, hogy a változással az utazóközönség kiszolgálási színvonala nem romlik, sőt, javul, beleértve a vasútállomás elérhetőségét is. A forgalomszervezés szakszerűbbé válásával megszűnnek a felesleges üresjáratok, nem terhelik ezzel a város egyébként is nagy forgalmát. Ezen felül a Volán tevékenységének

racionalizálása kedvezően hat majd a tarifákra is. Ezeket a szempontokat a városvezetés egyeztette a Mosoni Polgári Körrel is. Mivel az elkészült hatástanulmánynak megnyugtató volt az eredménye, a hivatal kiadta az építési engedélyt.

Új utasforgalmi rész

Molnár Csaba városi főépítész elmondta: valójában nem egy új autóbusz-pályaudvar épül a hipermarket mellett, hanem a már korábban is meglévő Volán-telep egészül ki egy utasforgalmi résszel. A tervezet szerint a jelenlegi autóbusz-körjáratok továbbra is megmaradnak, ám ezentúl a menetidőn kívüli tartózkodási helyük az új telephelyen lesz. A Hild téren négy-öt megállóhely marad, ami az egyes járatpárokra biztosít átszállási lehetőséget. Mivel ezután a Volán kisebb területet vesz igénybe a Hild téren, így több esély nyílik a tulajdonviszonyok rendezésére is. Ezután a rendezési tervben szabadon hasznosítható területté lehet átminősíteni ezt az ingatlant.

A testület nélkül

Szabó Miklós (MDF) önkormányzati képviselő szerint azonban ez a megoldás nem logikus, sőt, Mosonmagyaróvár és a kistérségi települések lakóinak érdekeit nagymértékben sérti. Az utasoknak idő- és anyagi többletet jelent, illetve a város idegenforgalmi, turisztikai

vonzerejét is csökkenti. A képviselő úgy véli: ez esetben olyan jelentőségű kérdésről van szó, amiben az egész testület véleményét szükséges kikérni, hiszen az általános rendezési tervet módosítani kell. Szabó Miklós hangsúlyozta: a térség két országgyűlési képviselőjének kellene lobbiznia az illetékes minisztériumnál azért, hogy a Hild tér tulajdonviszonyai rendeződjenek, hiszen mind a MÁV, mind a Volán egyazon tárca hatáskörébe tartozik. A képviselő kiemelte továbbá, hogy amennyiben a MÁV értékesíti a Hild téri ingatlant, úgy a modern, az egész kistérséget kiszolgáló buszpályaudvar megépítésének lehetősége végleg odavész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák elleni tea az őserdőből

A magyar származású, ám az osztrák állam megbízásából kutató dr. Dávid Tamás lébényi központjából… Tovább olvasom