Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Bizonytalan sorsú rajkai szélkerekek

A Rajka–Bezenye–Hegyeshalom háromszögbe tervezett 41 szélkerék sorsa bizonytalan. A nyolcmilliárdos projekt még mindig a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának kezében van, amely korábban kész volt a kompromisszumra.
Az Alpoktól és a Kárpátoktól védett Magyarországon az átlagos szélsebesség 2–6 méter másodpercenként. Nálunk is lehetséges nagy teljesítményű, villamos energiát hálózatba juttató szélerőműveket telepíteni. Jelenleg 10–15 helyen folyik energetikai szélmérés. Az első nagyobb hazai szélerőmű négy éve épült Várpalota–Inota térségében. Kulcs település után Mosonszolnokon, sőt, egy ideje már Mosonmagyaróváron is forog két-két szélkerék.

Védik a nagy testű madarakat

A Kisalföld korábban már beszámolt róla (2003. december 8.), hogy az osztrák–szlovák határszélen szélerőműparkot tervez felállítani egy német cég.

A negyvenegy, egyenként 1,2 megawatt áramot termelő szélkerekek megépítését a három helyi önkormányzat is támogatja, hiszen a településnek jelentős iparűzési adót fizetne a német cég.
A hegyeshalmi központban 120 kilowattos vezetéken futna keresztül a megtermelt energia. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának engedélyére is szükség van: ők eddig a nagy testű madarak védelmére hivatkozva nem engedélyezték a terveket.

Az értesítésre várnak

Varga Kálmán, Rajka polgármestere szerint a nemzeti park igazgatójával folytatott egyeztető tárgyaláson már kompromisszumkészség érződött az illetékes szakhatóság részéről.

– Levélben kértük a szélkerekek felállításának engedélyeztetését, ám egyelőre még nem kaptunk választ – kezdte a polgármester. – A nemzeti park igazgatósága korábban leszűkítette a tervezett terület határait annyira, hogy azon a részen nem lehet negyvenegy szélkereket felállítani. A mostani egyeztetésen arra hivatkoztak, hogy a burgenlandi szakemberekkel született megállapodás szerint a határszélen madárvédelmi folyosót hagynak.

Bezenyén már konkrét területeket is kijelöltek a szélkerekek létesítésére, ám Rajkán és Hegyeshalomban mindenképp szükség van a szakhatóság engedélyére. A befektető bizalmát továbbra is élvezzük, s szeretnénk, ha pozitív választ kaphatnánk a nemzeti park igazgatóságától is – mondta el megkeresésünkre Varga Kálmán.

Ötvenet engedélyeztek eddig

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta: folyamatban lévő ügyről nem kíván nyilatkozni. Azt azonban hozzátette: a megyében eddig közel ötven szélkerék felállítását engedélyezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester listája

A polgármester közbenjárására ismét ingyenesen járhatnak a mosonmagyaróvári termálfürdőbe a hetven… Tovább olvasom