Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Beteg babák a mózeskosárban

Furcsa, s egyben szomorú esetek történtek egy Mosonmagyaróvár melletti településen: öt gyermek született fejlődési rendellenességekkel néhány hónapon belül – s még kettő, szintén a tavalyi évben.
illusztráció
Ez a tény az Országos Tisztifőorvosi Hivatal figyelmét is felkeltette, s vizsgálatot indított az ügyben. Öt kimlei család készült izgatottan tavaly tavasszal a nyár eljövetelére. Ekkorra várták ugyanis születendő gyermeküket a fiatal párok. Egy kellemetlenség azonban megkeserítette a szülők életét: mind az öt gyermek kisebb-nagyobb rendellenességekkel született. Mivel egy ekkora község esetében rendkívül szokatlan az esetek nagy száma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is vizsgálatot kezdeményezett az ügy kivizsgálására.

Lapunk az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál megtudta: az egész évet tekintve hét gyermek született hasonló rendellenességekkel a horvát nemzetiségű településen.

Évente egy–két ilyen eset az országban

Az Országos Epidemiológiai Intézet Humángenetikai Osztályának illetékes munkatársa, Németh Júlia lapunknak elmondta: a veleszületett rendellenességekről országos nyilvántartást vezetnek. Ennek kapcsán figyeltek fel Kimlére, ahol tavaly hét gyermek született kisebb-nagyobb, ám hasonló betegséggel. Vizsgálatot indítottak az ügyben annak kiderítésére, hogy lehet-e ok-okozati összefüggés a helyi környezeti tényezők és a világra jött gyermekek megbetegedése között. A megyei ÁNTSZ figyelmét a községi védőnő hívta fel a súlyos és a kevésbé súlyos rendellenességek halmozódására. A vizsgálat jelenleg is tart, ám az osztályon hangsúlyozták: ilyen szomorú eset véletlenül is előfordulhat. Megjegyzendő azonban az is, hogy évente csak egy-két ilyen bejelentést regisztrálnak, s a mostani rendkívül magas szám egy évente harmincnál is kevesebb újszülöttet felmutató faluban. Az intézet január végén látogat el a megyeszékhelyre, ahol az itten i orvosokkal folytatott konzultáció is segítheti majd a vizsgálat eredményes lezártát.

Végtagkárosodás, szívfejlődési zavarok

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti osztályán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy áprilistól szeptember közepéig öt rendellenességgel született kimlei gyermek jött a világra a győri és a mosonmagyaróvári intézetben. Mindegyiküket végtagkárosodás vagy szívfejlődési zavarok jellemezték. Legtöbbjüknek hiányzott, illetve összenőtt egy-két ujja, valamint a csontok növekedési rendellenességét állapították meg, egyes esetekben komolyabb, máskor enyhébb fokban. Akadtak olyan gyermekek is, akiknek a szívkamrájában lyukat találtak. Megtudtuk azt is, bár meglepő jelenség, hogy a községből ennyi gyermek szenved ebben a betegségben, ám nem biztos, hogy érdemes ezek között összefüggést keresni. Országos szinten az újszülöttek három százaléka szenved valamilyen károsodásban, ám ezek között fenti tüneteket jóval kisebb arányban tapasztalnak. Mindenesetre a Kórház véleménye szerint is ez a hét beteg gyermek elég magas aránynak sz ámít.
Az ügyben megkerestük a helyi polgármestert is, aki az egészségügy illetékességére hivatkozva nem kívánt foglalkozni a témával. A helyi védőnő pedig munkáltatójára hivatkozva és titoktartási kötelezettsége miatt zárkózott el a nyilatkozattételtől.

A gyermek nem fejlődik megfelelően

Hosszú nyomozás után sikerült egy érintett családot találnunk, akik bár nevük elhallgatását kérték, nyilatkoztak lapunknak. Az édesanya elmondta: gyermekének diagnózisaként kamrai sövényhiányt állapítottak meg, vagyis egy lyuk tátong ezen a testrészén. A tavaly világra jött kicsit később műteni kell, ám egyelőre nem tudni, erre mikor kerülhet sor. Sajnos a gyermek nem az átlagnak megfelelően növekszik: testsúlya kisebb az átlagosnál, ami a szülők feltételezése szerint ettől a betegségtől származik. A terhesség során a család nem tudott a betegségről, csak a szülés után derült ki ez a rendellenesség. Az édesanya elmondta: a Kisalföldben olvasta, hogy vizsgálat indult az ügyben. Azt sem tudja, hogy a véletlen egybeesésről van-e szó, vagy egy esetleges környezeti hatás okozta-e a hasonló betegségek halmozódását. Annyi azonban bizonyos, hogy a rendellenességgel született gyermekükért nagyon aggódnak, s féltik őt a későbbi műtéttől .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a szülő dönt a megszakításról

Egy rendellenességgel született kisbabával kapcsolatban továbbra is vita folyik a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom