Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Befejezés előtt a Vár-pince

Mosonmagyaróvár - Már az akváriumokat is helyükre rakták és beszerelték az elmúlt napokban a mosonmagyaróvári Vár-pincében kialakítandó turisztikai komplexumban. A tervek szerint még idén elkészül a teljes rekonstrukció.
Lassan a befejezéshez közelednek már a mosonmagyaróvári Vár-pince felújítási és átépítési munkálatai. Amint arról lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk, a beruházást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból, az Interreg-program keretében valósítja meg.

Védelem és vonzerő

Az összességében 223 millió forintos munkához 210,5 milliós támogatást nyert a kar és az önkormányzat. A teljes rehabilitációt 75 százalékban finanszírozza az Európai Unió, 20 százaléka állami támogatás, a fennmaradó öt százalékot kell az egyetemnek és a városnak biztosítania. A program célja olyan beruházás megvalósítása, amely a természetvédelmi bemutató- és oktatótevékenység mellett a vár és környezete – ezzel együtt a város – turisztikai vonzerejét is jelentősen növeli.

A Vár-pince felújítási munkálatai tavaly októberben kezdődtek és a szerződésben foglaltak szerint jövő év februárjára kell befejeződniük. Erre meg is van minden esély, sőt, a jelen állás szerint a pince építése már idén elkészül, a jövő év elejére pedig már csak a környezet rendbetétele marad.

Múzeum is lesz

A Vár-tó és a várépület mellett húzódó pincerendszer már hosszú ideje kihasználatlan és elhanyagolt volt. Míg korábban évtizedekig jól menő vendéglátóegység működött ott, addig az elmúlt évtizedben folyamatosan leépült. A mostani rekonstrukcióval azonban egy modern és látványos turisztikai komplexumot hoznak létre.

A beruházás során kialakítanak többek között egy a szigetközi hajóépítést és halászatot bemutató múzeumot. Emellett mintegy negyven vendég befogadására alkalmas látványkonyha lesz, ahol a különféle szigetközi halételeket, valamint a régió borait kóstolgathatják majd a látogatók.
Az előtérben horgászüzlet és turisztikai információs pult várja majd a látogatókat. A Vár-pince-rekonstrukció egyik legnagyobb és vélhetően leglátványosabb eleme lesz az akváriumterem. Itt összességében 8 ezer literes üvegkádakban elsősorban a Duna és a Szigetköz vízi élővilágát mutatják majd be. A turisztikai vonzerő növelése érdekében azonban a terem egyik felében egzotikus trópusi akváriumokat rendeznek be.

Akváriumterem: Dr. Szathmári László felügyelete mellett már berendezték az üvegkádakat. Fotó: Méhes Ákos
Akváriumterem: Dr. Szathmári László felügyelete mellett már berendezték az üvegkádakat. Fotó: Méhes Ákos

Az egyetem működteti

A munkák jelen állásával kapcsolatban dr. Szathmári László egyetemi docens lapunknak elmondta: a legnagyobb és hosszadalmasabb munkát a pince szigetelése jelentette, mivel hatalmas falfelületekről van szó. Ezt követte a belső burkolás és a szaniterek beszerelése.

A napokban rakták a helyére az akváriumterem szerkezeti elemeit és az akváriumok berendezése is megtörtént már. Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik a látványkonyha szerkezeti és gépészeti elemeinek szerelése. A jelenlegi állás szerint a kivitelezők még ebben az évben elkészülnek a belső munkálatokkal, januárban pedig elvégzik a parkoló és a pince környékének rendbetételét.

Így várhatóan a jövő év elején már fogadhatja a látogatókat a Vár-pince, amit egyelőre az egyetem működtet majd. Az előzetes elképzelés szerint a turisztikai komplexum három alkalmazottnak biztosít majd munkahelyet.

A Vár-tó már kész

A beruházás része volt a pincével szomszédos Vár-tó rehabilitációja is. Ezekkel a munkálatokkal már az év első felében végeztek a szakemberek. A tó rehabilitációs munkálatait tavaly novemberben kezdték el. A víz leeresztését követően elvégezték a meder kotrását és a partrendezést, valamint két, egyenként hatvan négyzetméteres stéget is megépítettek és parkosították a partszakaszt. A kotrást követően összesen mintegy 3 ezer köbméter iszapot szállítottak el a tóból. Egy úgynevezett iszapfogó tavat alakítottak ki a beeresztőzsilip mögött, aminek a bukóján át tud a Vár-tó medre feltöltődni. A tervek szerint ezt a kis tavat évente tisztítják majd, ám így nem kell többé a Vár-tó medréből a vizet leengedni.Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodát kapott a kisebbségi önkormányzat

Hosszú ideje húzódó problémát sikerült megoldania a mosonmagyaróvári önkormányzatnak a közelmúltban.… Tovább olvasom