Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bamakóig nyomják a gázpedált

Füzetcsomagokat, írószereket és egyéb adományokat szállít egy mali iskolába a mosonmagyaróvári dr. Novák Péter és a halászi Burján Tamás. A két férfi a Budapest–Bamako-rali keretében autózik el Afrikába.
Három hétre szögre akasztja az orvosi köpenyét dr. Novák Péter állatorvos és régi barátjával, Burján Tamással közösen nekivágnak a világ legnagyobb amatőr ralijának, a Budapest–Bamakónak. A mosonmagyaróvári csapat egy tizenhat éves Mitsubishi Pajero terepjáróval szeli majd át a Szaharát.

Dr. Novák Péter és Burján Tamás már gimnazista koruk óta jó barátok, padtársak voltak, most pedig ismét egymás mellett ülnek majd, csak ezúttal a terepjáró ülésében, hogy eljussanak a fekete kontinensre. „Eredetileg úgy terveztük, hogy a feleségeinkkel együtt négyen, két autóval vágunk neki a túrának. A lányok időközben kihátráltak, így ketten maradtunk" – mondják.

Dr. Novák Péter és Burján Tamás egy tizenhat éves Mitsubishi Pajero volánja mögött vág át a Szaharán.
Dr. Novák Péter és Burján Tamás egy tizenhat éves Mitsubishi Pajero volánja mögött vág át a Szaharán.

A felkészülést már tavaly tavasszal megkezdték. Korábbi „bamakósoktól" kértek tanácsokat, így választották ki például a terepjárót is, amivel nekivágnak a több mint nyolcezer kilométeres távnak. Szakemberek segítségével felkészítették az autót a versenyre, sőt, az elmúlt hónapokban többször gyakoroltak különféle terepviszonyok között. Ezek során volt, hogy a kipufogó egy darabja vagy a rendszámtábla veszett el, de mára minden készen áll a nagy útra.

Az elmúlt hónapok azzal is teltek, hogy támogatókat szerezzenek, hiszen a futam minden évben kiemelkedő karitatív esemény is Maliban. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ egyik legszegényebb országába. Az idei évben a mali iskolákat támogatják a résztvevők. A mosonmagyaróvári csapat több helyi és környékbeli vállalkozás támogatásával füzetcsomagokat, írószereket, speciális zseblámpákat és gyógyszereket visz az afrikai országba, több százezer forint értékben.

Támogatók segítségével füzetcsomagokkal és írószerekkel pakolták meg a terepjárót.
Támogatók segítségével füzetcsomagokkal és írószerekkel pakolták meg a terepjárót.

„Még nem tudjuk pontosan, mi is vár ránk az elkövetkezendő két hétben. Képesség- és barátságpróba is lesz egyben" – állítja dr. Novák Péter és Burján Tamás. Mint mondják: a túra során kiderül, hogy teljesen új és váratlan helyzetekben is ugyanúgy megállják-e a helyüket, mint itthon a munkájuk során vagy a hétköznapokban. Emellett számukra új kultúrákat is megismerhetnek.

Az elmúlt hetekben szóba került, hogy Ebolával fertőzött területeket is érint az útvonal, ezért sok nevező nem is vállalta az indulást a versenyen. A mosonmagyaróvári csapat azt mondja: visznek magukkal kézfertőtlenítőt, szájmaszkokat, kesztyűket. Ám nem akarnak felesleges kockázatot vállalni, ha annyira veszélyesnek ítélik, még Mali előtt abbahagyják a túrát. De remélik, hogy eljutnak a célig és egy nagy kaland lesz mindkettőjük számára Bamako.

Budapestről rajtolnak


A Dakar afrikai szellemi örökösének tartott Budapest–Bamako-rali január 16-án 42 ország résztvevőivel rajtol Budapestről. Két kontinens nyolc országán halad majd át a több mint kéthetes maratoni tereprali mezőnye. Tizenhat nap alatt 8464 kilométert tesznek meg a résztvevők, naponta átlagosan 529 kilométert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel hetven határsértő idén

Nem enyhül az illegális migráció az új évben sem a térségben. Januárban már összesen kilenc… Tovább olvasom