Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Balesetek láncolatát indította el a sztrádán

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a férfit, aki tavaly augusztusban ittasan karambolozott az autópályán. A baleset után több autó is ütközött, egy ember meghalt.

A vádlott azért „úszta meg" felfüggesztettel, mert csak közvetett volt a szerepe a tragédiában.

Balesetek egész láncolatát indította el az autópályán az a férfi, aki halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt ült a vádlottak padján a minap dr. Németh Csaba tanácsa előtt a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon.

Az eset tavaly augusztus 22-én hajnalban történt, amikor a vádlott Volkswagen Passat személyautójával Hegyeshalom felé tartott az M1-es autópályán a belső sávban Lébény térségében. A vádirat szerint az ittas vezető áttért a külső sávba, ahol nekiütközött az előtte haladó Ford Transit utánfutójának, majd a szalagkorlátnak hajtott és keresztben megállt a sztrádán. A mögöttük érkező járművek a sötétben későn észlelték a sérült autókat és a törmelékeket. A sofőrök csak elrántani tudták a kormányt.

Egy magyar rendszámú Suzuki Swift, egy német rendszámú BMW, valamint egy furgon a mély árokba zuhant, egy Ford Focus pedig az árkon átrepülve a vadvédő kerítés mellé csapódott. A Ford Transit két utasa – láthatósági mellényben – éppen ezen a helyen állt, így a Focus elütötte őket. Egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A halálos áldozat mellett két ember könnyű, kettő súlyos sérüléseket szenvedett. Az első balesetet okozó Volkswagen vezetője is súlyosan sérült. A vádirat szerint a férfi közepesen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette az autót. Ráadásul a kocsi egyik első gumiabroncsa annyira elkopott, hogy a szakértő szerint alkalmatlan volt a közúti közlekedésre. Vélhetően ez is közrejátszhatott a balesetben.

Az ügy első két tárgyalásán a vádlott tagadta bűnösségét, ezért került sor több igazságügyi szakértői vizsgálatra. Ezek mindegyike a vádiratban foglaltakat támasztotta alá. A minap tartott harmadik tárgyalási napon viszont a férfi elismerte felelősségét és mint mondta: nagyon sajnálja a történteket.

A bíróság a 49 éves F. Károlyt halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 2 év börtönre ítélte 4 év próbaidőre felfüggesztve, valamint három évre eltiltotta a járművezetéstől. Emellett a vádlottnak meg kell fizetnie mintegy 458 ezer forint bűnügyi, illetve szakértői költséget is. Az ítéletet mind a vádlott, mind pedig az ügyész tudomásul vette.

– Noha csak közvetett volt a szerepe a halálesetben, a balesetek láncolatának elindítója mégis a vádlott volt – hangsúlyozta dr. Németh Csaba az ítélethirdetéskor. Mint mondta: szokatlanul bonyolult volt az ügy tényállása, több járművet is érintett. A kiindulási pont azonban kétségkívül az volt, hogy a vádlott azon a hajnalon súlyos fokú alkoholos állapotban indult el autójával Dunaújvárosból, majd mintegy kétszáz kilométerrel arrébb balesetet okozott az autópályán. A bíró szerint nem egyszerű az eset megítélése, hiszen a tragédiában közrejátszott az is, hogy a Ford Focus túllépte a megengedett sebességet és miután lehajtott a pályáról, megdobta a járművet egy, a földből kiálló betontárgy.

Amennyiben ez nem így történik, akkor az autó nem azon a helyen ér földet, ahol az utasok állnak. Többek közt ezen körülmények miatt döntött úgy a bíróság, hogy nem letöltendő szabadságvesztésre ítéli a vádlottat. Dr. Németh Csaba hangsúlyozta: rendkívül ritka, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kap a vádlott ilyen súlyú cselekményért. Ugyanakkor fontos volt, hogy a döntés ne legyen súlytalan és a megelőzést szolgálja.

Olvasóink írták

 • 4. Csillus35 2011. október 25. 12:28
  „Börtönt az ilyen alkoholista féregnek,és még halált is okozott!!!!Ott rohadna meg a börtönbe.......................”
 • 3. senkialadár 2011. október 25. 11:23
  „ez se fogja majd ide írkálni: "bezzeg ha én követtem volna el már rég börtönbe lennék" mint amit stólbucihoz írkáltak,aki fele ekkora balhét csinált.”
 • 2. sorok_közt 2011. október 24. 20:11
  „-Már az gyilkossági kisérlet, hogy ".... azon a hajnalon súlyos fokú alkoholos állapotban indult el autójával Dunaújvárosból" .

  -Dunaújváros -Lébény : 197 Km

  -ezen az alapon minden baleset közvetett (hisz soha nem az ember a baleset okozója, hanem a közlekesési eszköz

  -utálom a Stohl-t. Úgy gondoltom, megérdemelte a bünrtetését. De ennek a potencionális gyilkosnak is börtönben a helye !”
 • 1. Madarász 2011. október 24. 09:08
  „Felháborító! Aki részegen balesetet okoz, azt ültessék csak szépen le, ne felfüggesztettet adjanak neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt 200 - koncert Halásziban - fotók

A 200 éve született Liszt Ferenc zeneszerzőre emlékeztek a Halászi Kultúrházban - kezdte Tudósítónk. Tovább olvasom