Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Az új lakóparkokban sok a parlagfű

Akár ötmilliós bírságot is kaphat, aki nem mentesíti területét a parlagfűtől. Mosonmagyaróváron elsősorban az újonnan kialakított lakóparkokban találni gazos területeket.

Ismét elérkezett az egyik legtöbb egészségügyi, városképi, környezetvédelmi problémát okozó időszak, a parlagfűszezon. A szabályozás szerint a tulajdonosok, bérlők kötelezettsége ingatlanjuk és az azzal szomszédos közterület rendben tartása a közút széléig, vagy ennek hiányában 15 méteres szakaszig. Az önkormányzat a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t bízta meg a kiemelt közterületek, parkok, önkormányzati ingatlanok kezelésével, parlagfű-mentesítésével.

Németh Andrea, a városfejlesztési és -fenntartási osztály illetékese elmondta: a városban a legtöbb problémát a beépítetlen telkeken megjelenő gyom és parlagfű okozza, így elsősorban a Sun, illetve a Duna lakóparkok területei. Ezért az önkormányzat fokozottan felhívja ezen ingatlanok gazdáinak figyelmét a gyommentesítésre. A kaszálás mellett hasznos lehet a megelőző vegyszeres gyomirtás is.

A kaszálás mellett hasznos lehet a megelőző vegyszeres gyomirtás is.
Jogszabály szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal feladata a külterületek, szántók, mezőgazdasági művelés alatt álló területek ellenőrzése, a jegyzőé pedig a belterületi ingatlanok állapotának figyelemmel kísérése. Ez alapján a városháza városfejlesztési osztálya rendszeres ellenőrzéseket tart, a nem megfelelően kezelt ingatlanok tulajdonosait pedig felszólítják a gyommentesítésre. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírja, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű-virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs idő végéig folyamatosan fenntartani. Így megelőzhető a virágzó növények kaszálásával keletkező még nagyobb pollenterhelés.

A kötelezettség elmulasztása esetén az illetékes hatóság elrendelheti a közérdekű védekezést, akár az érintett előzetes értesítése nélkül. Ennek költségét természetesen a tulajdonosnak meg kell fizetnie, ami akár adók módjára is behajtható. Ezzel együtt növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül, ami 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet.

Bejelentési lehetőségek

Amennyiben valaki gondozatlan, parlagfüves területet észlel, azt bejelentheti telefonon a városfejlesztési osztály 577-822-es számán, közterület vagy önkormányzati ingatlan esetén a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nél az 577-490-es számon, illetve külterületi ingatlanok, szántók esetében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál az 529-330-as számon.

Olvasóink írták

 • 5. ibi 2010. július 16. 17:22
  „A volt "Piszkos 12 " környékét kell megnézni . Az idén még nem kaszálták .”
 • 4. invektus 2010. július 16. 16:38
  „2:)”
 • 3. zopika02 2010. július 16. 09:38
  „A leg elhanyagoltabb területek Önkormányzati kezelésben vannak, a megadott telefonszámon tegnap délután senki sem volt elérhető. :-)....”
 • 2. pancser 2010. július 16. 08:28
  „A befektetésre vett telkekkel van gond. 10 milliót ér a telek, az illető Rajkán lakik, évek óta csak felszólításra kaszáltatja le a gazt a telkén, akkor amikor már embernagyságú lósóska virít rajta. Az önkormányzat ha csak egyszer lépett volna keményen 50 ezres bírsággal, ennyi pénzből pázsit minőségű lehetne a telek. Keményen büntetni és hamarosan rend lesz, a szomszédoknak már tele a .... van ezekkel a rendetlenekkel.”
 • 1. pidali 2010. július 15. 19:39
  „akit zavar szivja el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkeztek a mosonmagyaróvári diákok

Államfőt nem menekítettek még ki olyan gyorsan és szervezetten, mint az Amerikából hazatért… Tovább olvasom