Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az óracsere lehetőség, nem kötelező

Mosonmagyaróvár - Számos távfűtéses lakásban már tízévesnél is régebbiek a melegvíz-mérő órák, ráadásul hitelesítve sincsenek, nem tartják karban azokat és a leolvasásuk sem megoldott. Ezek a szerkezetek csak úgynevezett arányosítóként működnek, így előfordulhat, hogy valaki nem a valós fogyasztást fizeti. A szolgáltató most erre próbál megoldást találni.
A melegvíz-mérők cseréjéről küldött ki tájékoztatót a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. a napokban az érintett lakóközösségek közös képviselőinek. Többen felháborodva olvasták végig a levelet, mivel úgy vélték, a csere kötelező a távhőszolgáltatáshoz tartozó lakásokban. A valóságban nem erről van szó, a társaság csupán a többletszolgáltatás lehetőségét ajánlotta fel a lakóknak.

Kosár Tibor ügyvezető lapunk érdeklődésére elmondta: a jogszabály szerint április 15-ig ment a távfűtés, május 15-ig úgynevezett készenlétben vannak, azaz ha a hőmérséklet a megadott érték alá csökken, illetve a lakóközösség kéri, huszonnégy órán belül visszakapcsolják a szolgáltatást. A fűtés leállítását követően megkezdődött a karbantartás előkészítése. Ennek keretében első lépésként felajánlották a lakóknak a melegvíz-mérők cseréjét.

A féléves elszámolási időszak visszatérő problémái közé tartozik a melegvíz-órák élettartama és műszaki állapota. Ezek a mérők – ellentétben a hideg vizes órákkal – a lakók tulajdonában vannak, emellett nincsenek hitelesítve, karbantartásuk, folyamatos ellenőrzésük és a leolvasás sem megoldott.

Az elszámolás alapja az Aqua Kft. tulajdonában és kezelésében lévő hőelosztókénti hideg vizes mérő.

Hőközpont: Az elosztókban lévő vízóra hiteles, a lakások mérői csak úgynevezett arányosítók.
Hőközpont: Az elosztókban lévő vízóra hiteles, a lakások mérői csak úgynevezett arányosítók.

Ezt az órát a szolgáltató négyévente hitelesítteti, így ez elszámolásra alkalmas. A lakásokban lévő meleg vizes órák nem elszámolási mérők, azok csak úgynevezett arányosítóként működnek. A leolvasási hiányosságok, illetve az eszközök állapota miatt gyakran adódnak különbségek a hőelosztókénti főmérő és a lakásokban lévő órák értékei között. Ezt a különbséget a VÜF az adott hőközponthoz tartozó lakások közt arányosítva osztja el.

A lakásokban lévő mérőórák közt akadnak tízévesnél is idősebbek: állapotuk egyre romlik, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a csere. A VÜF a napokban kiküldött levelében azt ajánlotta fel a lakóközösségeknek, hogy a lakások melegvíz-óráját szinte önköltségi áron – szereléssel együtt 7200 forintért – lecseréli abban az esetben, ha az egy hőközponthoz tartozó összes mérő cseréjét kérik. Az ügyvezető hangsúlyozta: ez csupán egy lehetőség, senkire nézve sem kötelező, ám a cserékkel lehetőség nyílna arra, hogy azonos élettartamú és műszaki paraméterű készülékek képezzék az elszámolás alapját.

Kosár Tibor hozzátette: a mérők leolvasásával, illetve az elszámolás arányosításával kapcsolatban folyamatosan merülnek fel problémák, ezért a szolgáltató fórumot hív össze a közeljövőben az érintettek részére. Itt elsősorban arra próbálnak megoldást találni, hogy az elszámolásnál ne érje hátrány azokat a lakótömböket, ahol az órák leolvasását rendesen elvégzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flesch Táncfesztivál: forró hangulatú regionális verseny

Mosonmagyaróvár - A VII. Flesch Táncfesztivál szombati döntőjén a zsűri által kiválasztott negyven… Tovább olvasom