Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Az ár is megmutatta a teendőinket

˝Az árvíz elvonult, de minden eddiginél hangsúlyosabban elénk tárta a megoldandó feladatokat˝ – állítja Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, országgyűlési képviselő.
„Az elmúlt napokban az évszázad árvize vonult le Szigetközben: az ideiglenes gátak elbontása, a homokzsákok ürítése után itt az ideje annak, hogy számba vegyük közös dolgainkat" – közölte Nagy István parlamenti képviselő. A honatya szerint közös akaratban nincs hiány a térségben: megnyilvánult ez már a szigetközi Öreg-Duna és a győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási kérdéseiről szóló népi kezdeményezés sikerében is. „A víz erejével csak az emberi szakértelemmel lehet felvenni eredményesen a küzdelmet. Tanulság, hogy műszaki beavatkozás nélkül ez a térség vesztes lett volna."

A városvezető rámutat: már a 2002-es árvíz is felhívta a figyelmet, hogy az elterelés óta az érintett Duna-szakasznak nemcsak az ökológiai állapota romlik, hanem jelentősen csökken az árvízi levezetőképessége. A megfelelő vízborítottság hiánya miatt a medrek egy részénél szárazföldi növényzet nő, ezek mára erdővé fejlődtek. „A szigetközi Öreg-Duna-meder és mellékágrendszer ökológiai rehabilitációja és árvízlevezető képességének fejlesztése sürgető és együttes – komplex – kezelést igényel. Ezt a célt szolgálja két előkészített pályázat is, amelyek európai uniós forrásból kívánnák megoldani az Öreg-Duna vízszintemelését, másrészt a Mosoni-Duna alsó, győri és az az alatti torkolati szakaszán a medersüllyedés okozta vízszintcsökkenés megszüntetését."
Egyik lehetőség a vízhozam növelése a Duna főmedrében: a másik a folyómeder újraformálásával jár.

 Műtárgy: a szigetközi vízpótló rendszert ideiglenesre építették, s jókora károkat okoz benne egy-egy árhullám (felvételünkön). A rehabilitáció és az árlevezető képesség javítása ezt is megoldaná: jóv
 Műtárgy: a szigetközi vízpótló rendszert ideiglenesre építették, s jókora károkat okoz benne egy-egy árhullám (felvételünkön). A rehabilitáció és az árlevezető képesség javítása ezt is megoldaná: jóval több gátat bontanának el, mint amennyi épülne. Fotó: Kisalföld-archívum

„A vízhozam növelése javítja a főmeder vízi faunájának élőhelyi feltételeit, valamint a folyóközeli felszín alatti vizek és a közvetlen part menti növényzet állapotát, de a mellékágak oldalirányú összekötése a főággal csak nagy árhullámok idején lenne lehetséges. A rehabilitációs megoldás olyan műszaki beavatkozásokat igényel, melyek a főmeder vízszintjének megemelését célozzák, különböző beavatkozásokkal. Például küszöbök építésével a főmederben és a mellékágakban, a főmeder szűkítésével és a meglévő hordalékpadok megemelésével, meanderezéssel vagy a teljes folyómeder feltöltésével arra a szintre, hogy a mellékágak és a főmeder összeköttetése biztosított legyen. Ezek a megoldások lehetőségek. Meg kell vizsgálni őket egyenként, s amelyik változat a legjobb lesz, azt kell megvalósítani."

Nagy István szerint a Mosoni-Duna győri és az alatti torkolati szakaszán a medersüllyedés okozta vízszintcsökkenés megszüntetése a feladat. „A most megvalósuló KEOP-projekt nem tartalmazza a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációját. Ezt csak a Mosoni-Duna torkolat feletti szakaszán történő beavatkozással lehet megoldani a Győr–Gönyű kikötő fejlesztésével karöltve. A vízszint-rehabilitációt megvalósító műtárgy létesítését a Mosoni-Duna torkolatába tervezzük: ez lehetővé tenné a városi partszakaszok jóléti használatát, a Győr alatti vizes élőhelyek rehabilitációját, a hajózási feltételek javítását. Van tehát feladat bőven. Az árvíz elvonult, de minden eddiginél hangsúlyosabban elénk tárta a megoldandó feladatokat" – közölte.

Olvasóink írták

  • 3. Bagoly11 2013. június 20. 13:02
    „Épp itt az ideje ,hogy valamit csináljanak.”
  • 2. Accra 2013. június 18. 21:55
    „Amíg Illés az államtitkár, addig ezekből semmi sem lesz:(”
  • 1. Accra 2013. június 18. 21:55
    „Amíg Illés az államtitkár, addig ezekből semmi sem lesz:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit megcsapott a Zsigulik füstje

Egyedülálló gyűjtemény – A Lada-kultusznak köszönhetően újra aranykorát éli a típus. Tovább olvasom