Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ásványrárón megőrzik az iskola hagyományait

Augusztus elsejétől a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda a Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézmény tagintézménye. A társulás mellett arról is döntött a testület, hogy mind a nyolc évfolyam helyben marad.


Ásványráró általános iskolája nagy hagyományokkal rendelkezik. A Historia Domus iratai között a legrégibb irat 1754-ből tesz említést róla.

– Az 1846-ból fellelhető adatok szerint akkoriban Öveges József volt az igazgató, az ő unokája Öveges József professzor, akit sokan ismerünk fizikai témájú televíziós előadásaiból is. Az ő szellemiségének jegyében kívánjuk erősíteni a jelenben a természettudományos képzést – tudatta Nagy Zoltán, a tagiskola igazgatója.

A régiek még jól emlékeznek arra, amikor Rárón, Ásványon és Zsejkén is koptatták a gyerekek az iskolapadot. A korabeliek visszaemlékezése alapján a harmincas évek közepén körülbelül 400 körül lehetett Ásványon és Rárón a tanulók száma. Az 1960–61-es tanév nagy eseménye volt, hogy a zsejkepusztai osztatlan iskolát az ásványrárói iskolához csatolták. 1994-ig 12 tanulócsoportban folyt a tanítás 8 évfolyamon.


Minden évfolyam helyben marad, továbbra is biztosítva a nyolcosztályos iskolát. A felvétel idén a Bartók-napokon készült.
Minden évfolyam helyben marad, továbbra is biztosítva a nyolcosztályos iskolát. A felvétel idén a Bartók-napokon készült.


1996-ban az intézmény felvette a hajdan a községben gyermekeskedő Somogyi József (1916–1993) Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola volt rektora, a község díszpolgára nevét. A közoktatás racionalizációja során a párhuzamos osztályok megszűntek, s a kisegítő osztály is.

Azóta a folyamatos gyermeklétszám-csökkenés azt eredményezte, hogy napjainkban olyan megoldás keresése vált szükségessé, ami biztosítja az intézmény működésének biztonságát.

A fenntartó önkormányzat 2011-ben új közoktatási társulás lehetőségében gondolkodott, mely biztonságot adhat a jövőben. Szakértővel vizsgáltatta meg a kilátásokat.

A szakvélemény szerint az elképzelés jó, minőségi oktatásban részesülhetnek a gyerekek továbbra is. Minden évfolyam helyben marad, továbbra is biztosítva a nyolcosztályos iskolát. A támogató döntését meghozta a közalkalmazotti tanács, a szülői munkaközösség, az alkalmazotti közösség, a diákönkormányzat, s a megyei önkormányzat is.

– Ami a társulás mellett szólt, hogy így egy közel 500 fős diáklétszámmal működő intézmény lesz. A várakozások szerint közösen gondolkodva, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva ki tudjuk használni egymás erősségét, tanulhatunk egymástól, mindegyik intézmény profitál a társulásból – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

2011. augusztus 1-jétől a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda a Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézmény tagintézménye.

– A továbbiakban egyfelé haladunk, de külön utakon. Szeretnénk megőrizni iskolánk hagyományait, erősségeit. Kiemelt figyelmet fordítunk a tanórán kívüli tevékenységekre is, a művészetoktatásra – zene, néptánc –, a sportra, az egyéni fejlesztésre, tehetséggondozásra – zárta Nagy Zoltán.

Olvasóink írták

  • 2. halas001 2011. augusztus 16. 11:24
    „Igazgató Úr!

    A hagyományok megőrzése szép dolog, de lehetne előrébb lépni és tanulni is Kimlétől a gyerekek jó neveltsége és illemtudása terén is.”
  • 1. Kelemeneva 2011. augusztus 09. 21:58
    „Ásványráróiak nagyon ügyesen szerveztétek, hogy helyben maradhat a nyolcadik osztály is. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranybánya Bezenyén? Elkezdődhet a kaszinó beruházás a napokban

A Figyelőnet.hu értesülése szerint
a kaszinókomplexum első ütemére sikerült finanszírozást találnia a befektetőnek. Tovább olvasom