Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Árnyékot és oxigént szeretnének

Akár élőláncot alkotva akadályoznák meg az Erkel utcai panelek lakói, hogy kivágják a házuk előtti fákat. Tiltakozásuknak aláírásgyűjtéssel is hangot adnak. A polgármester állítja: nem lesz kivágás.

Egyre erősödik a városközponti lakók felháborodása az Erkel utcában a hónap elején kezdődött parkosítás miatt. Az ott élők nem a zöldterület rendbetételét ellenzik, hanem a panelházak melletti hatalmas lombos fák kivágását. A terület újraparkosítását körülbelül két éve kezdeményezte Muráncsik László önkormányzati képviselő, mivel a szakemberek szerint a fák túl sűrűen voltak, eldeformálódtak, állapotuk kezelhetetlenné és balesetveszélyessé vált. A képviselő-testület a tervet elfogadta, megtörtént a pályáztatás, az idei költségvetésbe pedig már betervezték a felújítást, így nem volt akadálya a terület újrarendezésének.

A területet egy helyi kertészeti áruda tervei alapján és kivitelezésében parkosítják. A környék lakói azonban nem értik, mi szükség volt az árnyékot adó és zajt szűrő, negyvenéves, ám egészséges növények kiirtására. Azt is sérelmezik, hogy nem tájékoztatták őket a változtatásról. A körzet képviselője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a lakókat több ízben is informálták, akkor néhány elégedetlen lakót kivéve az ott élők tudomásul vették és elfogadták a változtatást. A képviselő azt is előrevetítette, hogy a következő évben sorra kerül egy újabb szakasza az Erkel utcának.

A képviselő ezen kijelentése óriási felháborodást keltett az érintett területtel szomszédos panelházak lakóiban és széles körű összefogás kezdődött a fák megmentése érdekében. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek az itt élők, hogy ezzel is hangsúlyozzák tiltakozásukat. Eddig már mintegy háromszáz szignó gyűlt össze a szomszédos háztömbökből, amit aztán a levelükkel együtt a polgármesternek juttatnak el.

Tiltakozás – A környező panelházak lakói nem kérnek a parkosításból, mivel eközben kivágnák a szerintük egészséges, árnyat adó fákat.
Tiltakozás – A környező panelházak lakói nem kérnek a parkosításból, mivel eközben kivágnák a szerintük egészséges, árnyat adó fákat.


– Nem a parkosítást ellenezzük, hanem a negyvenéves, egészséges fák tervezett kivágását – mondja Dombi László. – Az itt élők gyerekeivel együtt nőttek fel ezek a fák, amellett, hogy kellemes környezetet biztosítanak, még a nyári melegben árnyékot is szolgáltatnak a lakásokban. Elég lenne, ha évente elvégeznék a szükséges gallyazásokat – vélekedett a férfi.

– A néhány éve elfogadott önkormányzati rendelet előírja, hogy a ház lakóinak kell gondoskodniuk a terület rendben tartásáról – veszi át a szót Varga István. – Mi fizetjük a fűnyírást, az itt lakók gondozzák a parkot, virágokat ültetnek és a park útjait is mi gondozzuk. Most azonban a megkérdezésünk nélkül, a fejünk fölött akarnak dönteni a területről, ez elfogadhatatlan. Ha már a lakóközösségnek akar segíteni a város, akkor költsék inkább azt a pénzt a csapadékelvezetésre, hogy egy-egy nagyobb esőzés után a ház mögött ne kelljen térdig járnunk a vízben. Felújításra szorulna a panelok közti játszótér is, így nem értjük, hogy miért arra költenek, amit az itt lakók közül szinte mindenki ellenez – hangsúlyozta a férfi.

Hasonlóan vélekedik Szűcs Gyuláné is, aki még egy táblát is készíttetett, hogy megvédje a fákat, ezzel a felirattal: „Ne öljék meg a fákat!"; „Árnyékot és oxigént szeretnénk!" Az asszony mint mondja: a panelháznak ez a déli oldala, így a fák kivágásával elviselhetetlen hőséggel kell majd szembenézniük a nyári időszakban. A szomszédos házak lakói úgy döntöttek: mindent megtesznek parkjuk megmentése érdekében, ha kell, élőláncot alkotva fogják megakadályozni a fák kivágását.

A lakók tiltakozásával kapcsolatban Nagy István polgármester érdeklődésünkre elmondta: valamilyen félreértésről lehet szó, hiszen semmiféle döntés nem született ennek a területnek a rendezéséről. Amennyiben erre kerülne sor, előzetesen egyeztetnek az érintett lakókkal és semmit sem tesznek a többség akarata ellenére. A polgármester hozzátette: a másik, Erkel utcai terület rendezése körüli anomáliákból tanulva a későbbiekben még szélesebb körű lakossági tájékoztatás előzi majd meg a hasonló munkálatokat.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. zsuzsa3. 2011. augusztus 05. 00:11
  „kihez került a kivágott fa? remélhetőleg jó célt szolgál!”
 • 24. Goldhofer-Anhängerbau 2011. augusztus 01. 21:52
  „Jellemző: "Fogalmazzuk meg Mosonmagyaróvárt!" hangzatos szlogenek, aztán meg nagy semmi!
  Sajnos a városvezetés fejében igazándiból nem a város "élhetőbbé" tételével kapcsolatos gondolatok dolgoznak, hanem a megszorítás és egyebek....!
  Kérdés:
  Ha olyan fontos a város lakóinak nyugalma, miért engedik be a 40 tonnás (hangsúlyuzottan tranzitforgalomban közlekedő) tehergépkocsi szerelvényeket a városba? Európa szégyene, hogy egy autópályával körülölelt város egyes részei szinte lakhatatlanok az elviselhetetlen zaj- és légszennyezés miatt.
  Ebben a kérdésben lép az önkörmányzat, vagy inkább maga is lelép.”
 • 23. pancser 2011. augusztus 01. 13:33
  „El kellett adni a fácskákat, azért kellett kivágni az öregeket. A kertész parképítő tudományáról is van véleményem, jobb lenne ha tanulmányozná a kertépítési szokásokat. Meggyőződésem a panelek közé árnyékot adó fák valók, egyrészt takarják a sivár falakat, másrészt kellemes árnyékot adnak. Télen sem utolsó a havas fák látványa.”
 • 22. Buszozó 2011. augusztus 01. 13:19
  „A napokban megint elmentem a "Góbi- sivatag" mellett, hihetetlen... A következő mi lesz? Kivágatja a kiserdőt, mert oda is háromszoros áron akar majd a kedves képviselő úr árvácskákat ültetni? Az agyam eldobom az ilyen marhákon. Bár talán nem is ő a marha hanem az aki nem érti meg, miért is kellett kivágni a fákat. Ja mert negyven éve nem az a bizonyos kertészet ültette...”
 • 21. Boli 2011. augusztus 01. 07:21
  „20. :) A fülkeforradalom áldozatokat kíván mindenkitől! Nem igaz, Mur... Virág elvtárs? Egyszer azért majd kérünk mi is, magától valamit Mur... Pelikán elvtárs. No, nem nagy dolgot...
  Egyszer nekünk is sikerül majd a törlesztés feléjük, eljön az az időszak is. De ennyi most már talán elég lesz, annyi szépet tettek értünk! De ennyi, ne tovább!”
 • 20. dorombolok 2011. július 31. 21:29
  „Az apró fácskák siralmasan néznek ki a körforgalomnál! újabb 40 év kell amíg árnyék és friss levegő , meg zaj-és porszűrés lehetősége meglesz. A lakók sajnos nem tudnak 40 évet fiatalodni!Pedig ebbe még talán ők is belementek volna!Valakik gondoskodtak róla , hogy öregkoruk még ettől is tovább keseredjék!”
 • 19. pancser 2011. július 30. 20:05
  „18! Hát..... ! Úgy látszik az üzleti szellem felülírja az érzéseket. Pedig enélkül sem állatorvos, kertész, agronómus nem lehet jó, mert azokat az élőlényeket amikkel dolgoznak szeretni kell, illetve nem kell hanem azért űzik hivatásukat mert szeretik tevékenységük alanyait.”
 • 18. hablaty 2011. július 30. 08:50
  „Arról nem is beszélve, hogy a képzett kertész a mosoni piac melletti felújításnál is ki akarta vágatni az öreg fenyőfákat!”
 • 17. pancser 2011. július 30. 00:28
  „Naivan azt gondoltam, hogy egy képzett kertész nem esik neki a meglévő egészséges fáknak csak úgy, illetve nem csupasz területet kér. Tévedtem. A pénz vagy valami más írja felül egy kertész szakmailag? Az is elgondolkoztató, hogy ebben a pénztelen időszakban nyár derekán ültetnek méregdrága fákat. Miért nem várják meg az őszt, akkor sokkal olcsóbb megoldást is lehet találni. Drága fák nagyobb haszon gondolom a város pénzéből. Össze van itt fonódva még a Jóisten is!”
 • 16. Boli 2011. július 29. 18:28
  „Egyébként nagyon méregettek valamit Ákosék már a játszótéren is. Csak nem azok a fák következnek most meg? Nem akarnák a város útjaira költeni inkább ezt a pénzt?”
 • 15. Boli 2011. július 29. 18:26
  „ELÉG SZEMÉRMETLEN ÁLLÍTÁS - " néhány elégedetlen lakót kivéve az ott élők tudomásul vették és elfogadták a változtatást". Még a közös képviselő sem volt "informálva", nemhogy egyeztettek. Ha ezt nevezi a képviselő egyeztetésnek, akkor nagyon szívesen felhomályosítom, hogy a magyar nyelveben ez mit jelent, mert úgylátszik, egyikünk nem tud magyarul! Max. a kitermelt faanyag eltüntetéséről egyeztethettek, valakivel... Tessék mondani, annak is van gazdája? Tudjuk kinél landolt a teljesen egészséges, kivágott faanyag? Vagy ne is akarjuk tudni?”
 • 14. hablaty 2011. július 29. 14:53
  „Megalapozottnak tűnő információk alapján írtam, amit írtam, de mivel a vizsgálatot még hivatalosan nem zárták le indokolt a feltételes mód használata.”
 • 13. dorombolok 2011. július 29. 07:41
  „Hablaty kérdezlek: nagy valószinűséggel , vagy tényleg? Ki tud róla valamit?”
 • 12. hablaty 2011. július 29. 04:57
  „A kilométer témában nagy valószínűséggel neki van igaza, ezzel a fakivágással meg igen nagy bar.omságot csinált.”
 • 11. dorombolok 2011. július 28. 21:58
  „Már tudjuk,hogy a képviselőnk mit csinált!De mi van a kilóméterekkel?”
 • 10. Jani_Móvar 2011. július 28. 20:22
  „Elolvasva a hozzá szólásokat, Én azokat a virágokat, amiket most a fák helyére ültetnek a város kátyúiba ültettem volna, lehet még kevés is lenne! De gondolom ott nincs rokonság.. :)
  Az utakat mikor óhajtják megcsinálni???”
 • 9. RickCartman 2011. július 28. 19:17
  „nocsak, nocsak...
  Akkor újra: amint a Szociális Konzultáció kérdőívén is megkérdezték a zembereket, és válaszolt is 900 ezer (állítólag, mert ezt senki nem ellenőrizheti, de a Hatalom most erre hivatkozik), ugyanígy meg kellett volna kérdezni a fák gyilkolása előtt az ott lakókat is. Tévednék?
  Nagy tisztelet azoké, akik a képen arcukat, a tiltakozó levélen nevüket vállalva ki mernek állni igazukért, sok sikert nekik!
  Példát mutathatnának sokaknak.”
 • 8. RickCartman 2011. július 28. 16:23
  „<moderálva offtopic>”
 • 7. Pzoli 2011. július 28. 16:20
  „Szerintem csak arról szól a történet ami ebben az országban jellemző adva van egy kertészet adva van egy önkormányzat ,a kertészet megcsinálja a polgármester illetve a csatlósa kertjeit + kapnak egy plazma tévét a kertészeti áruda pedig egy szál tulipén hagymát elszámol ültetéssel ötezer forintért.Nagyábból ennyi ,ha nincs hova ültetni akkor kivágnak néhány fát vagy hasonló .Azért kiváncsi lennék rá kifogja gondozni a parkokat meg egyebeket mert a virágos parkokat gondozni kelll a fákkal benőtt fűves placott pedig csak nyirni.Szép a panelosok összefogása csak kevés”
 • 6. pancser 2011. július 28. 15:50
  „Kétséget kizárva, itt a helyi önkormányzati képviselő a hunyó. De legalább annyi esze lett volna a kertészeti árudásnak, hogy olyan parkot épít, ahol a régi fák maradhatnak. A kivágott fák helyett most ültettek néhány újat, a nyári melegben földlabdásat, mert mást ilyenkor ültetni nem lehet. Nem olcsó mulatság.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két házba is betörtek Jánossomorján

Két egymással szomszédos családi házban jártak betörők a minap Jánossomorján. Tovább olvasom