Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Álláselőny a határon túliak kárára

Dunakiliti - Míg tavaly főszezonban a dolgozói 70–75 százalékát a kárpátaljai munkavállalók tették ki, idén csak a munkások negyede érkezik a határon túlról a dunakiliti konzervüzembe: a gazdasági válság miatt a helyi munkavállalókat részesítik előnyben. Eközben háromezer szlovákiai dolgozó veszítette el magyarországi állását.

A dunakiliti konzervüzem főszezonban mintegy kétszáz dolgozót foglalkoztat. A korábbi években nyaranta nagyobb számban kárpátaljai magyar munkásokat alkalmaztak itt: a válság miatt idén más lett a helyzet.

˝Úgy döntöttünk – a munkaügyi központtal egyeztetve –, hogy megpróbálunk minél több környékbelit alkalmazni, ezáltal is csökkentve a munkanélküliek számát. Míg tavaly az üzemben dolgozók 70–75 százaléka Ukrajnából érkezett, idén ez a szám 25 százalékra csökkent. Nem szerveztünk több munkást a határon túlról, mert szerettünk volna minél több helybeli munkanélkülinek munkát biztosítani. Sokan a környéken örültek is ennek a lehetőségnek, jelentkeztek, s becsületesen dolgoznak nálunk. Akadnak azonban olyanok is, akik – bár a munkaügyi központ kiküldi őket hozzánk, és mi fel is vennénk őket – különböző kifogásokra hivatkozva visszautasítják azt, vagy – habár korábban elvállalták – nem állnak munkába. Tudomásul kell venni, hogy ez szezonmunka, s akad, amikor a szombat is munkanap. A gyümölcsöt és zöldségféléket akkor kell és lehet feldolgozni, amikor az megterem˝ – mondta Lengyel Ferenc, a Dunakiliti Konzervüzem Kft. ügyvezető igazgatója. 

˝Uborkaszezon˝: Idén jóval több környékbeli munkást veszünk fel az idényben, a határon túlról kevesebbet foglalkoztatunk – mondta Lengyel Ferenc (jobbra) igazgató.
˝Uborkaszezon˝: Idén jóval több környékbeli munkást veszünk fel az idényben, a határon túlról kevesebbet foglalkoztatunk – mondta Lengyel Ferenc (jobbra) igazgató.

A magasabb kereset reményében, hivatalosan több mint ezerötszázan ingáznak naponta Szlovákiából megyénk üzemeibe, mert a helyi cégek szívesen alkalmazzák az olcsóbb ˝munkaerőt˝. Mosonmagyaróváron, Dunakilitin és Rajkán több száz szlovák dolgozik a ˝gumigyárban˝, esetleg a varrodában. A nyári időszakban előfordult, hogy egy cégnek naponta három busszal kellett hoznia-vinnie a dolgozókat Csallóközbe, s még így is megérte nekik a foglalkoztatás. A dunakiliti Veritasba akkor kétbusznyi Szlovákiából érkező munkás ingázott. Volt, aki a majdnem száz kilométerre lévő Bakáról. Információink szerint a válság hatása a Csallóközből érkezőket is elérte: már a szigetközi cégekhez is kevesebben ingáznak.

A nemzetközi gazdasági válság miatt eddig háromezer szlovákiai munkavállaló veszítette el magyarországi állását.

Március végén mintegy tizenötezer szlovák állampolgár dolgozott Magyarországon, ami 17 százalékos csökkenésnek (háromezer főnek) felel meg 2008 márciusához képest. Az előző év azonos időszakában több mint háromezer szlovák munkavállaló lépett be a magyar munkaerőpiacra, 2009 első három hónapjában már csak négyszázhúsz.

Olvasóink írták

 • 6. invektus 2009. június 17. 16:41
  „VALÓ IGAZ HOGY 3 SZOR KERESTEM MEG LENGYEL URAT HA LEHET URNAK MONDANI DE EGYETLEN EGYSZER SE VOLT 4 PERCE
  PEDIG CSAK ANYIT KELLET VOLNA MONDANIA HOGY SAJNOS CSAK SZEZONBA TUDOM ALKALMAZNI
  ELSÖ ALKALOMAL EGY DUCI HÖLGY FOGADOTT DE ÉN AZT MONDOM HOGY A ÉRTELMI SZINTYE 0%
  KÉSÖBB MEGTUDAM HOGY AZÉRT ENYIRE (NEM EMBERSÉGES)
  MERT OLCSO MUNKAERÖT SZERETNE BEHOZNI
  NA MIN1 ÉN EZEM MÁR VIGYORGOK :d:d:d”
 • 5. invektus 2009. június 17. 16:30
  „JÉ HOL VAN A HOZZÁSZOLÁSOM ??
  :d
  :s”
 • 4. pidali 2009. június 16. 20:55
  „szemét hely csalnak lopnak, érdekes, hogy az apeh, és a munkaügy még nem találta meg öket (a pénz beszél, a kutya meg ugat)”
 • 3. Legate 2009. június 16. 08:22
  „<moderálva off>”
 • 2. bugriskin 2009. június 16. 06:52
  „Hát még ilyent! Ezt agyárat még ne tették tönkre? Hisz ezt csodaként lehet értékelni Magyarországon!”
 • 1. renato90 2009. június 15. 17:05
  „Majd mindjárt megsajnálom őket. Magyarországon a magyarokat foglalkoztassák először és ha kevés a magyar, akkor jöjjenek csak a környező országokból! Én addig egy külföldit sem engednék itt dolgozni, amíg minden magyarnak nincs munkája!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévzáró ünnepség a piaristáknál

Mosonmagyaróvár - Tanévzáró ünnepséget tartottak a mosonmagyaróvári piarista iskolában. Az iskola… Tovább olvasom