Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Alig 14 évesen nyerte meg a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt

A Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny évtizedes történetének legfiatalabb versenyzője, a 13 és fél éves Lara Bocskor nyerte meg a héten lezajlott XII. versenyt Mosonmagyaróváron.

Lara Bocskor részben magyar származású, nagyapja 1956-ban emigrált. A tehetséges hegedűs Németországból érkezett. Korábban fellépett már Japánban és Mexikóban, versenyt nyert Párizsban. A mostani vetélkedésen 51 hegedűs társát megelőzve lett a verseny győztese - mondta Moldoványi Géza, a versenyt kezdeményező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke a vasárnap esti díjátadó ünnepség előtt az MTI-nek.

A 2. helyezett lett megosztva a japán Ami Oike és az ukrán Eva Rabcsevszka. A lengyel Amalia Maszonskának ítélték oda a 3. helyet művészi teljesítményéért. A győztesek pénzdíjban részesültek.

Az ünnepi koncerten a verseny nyertesei léptek pódiumra a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével. A versennyel - amely a 25 év alatti pályakezdő művészek fóruma - az esemény névadójának, a város szülöttének állít emléket Mosonmagyaróvár.

Az idén többségben voltak a külföldiek, részint Nyugat-Európából, részint a távoli Dél-Koreából és Japánból is. A háromfordulós verseny produkcióit öt tagú nemzetközi zsűri bírálta, Perényi Eszter hegedűművész elnökletével.

A nemzetközi eseményen megemlékeztek a névadóról, szülőházánál és sírjánál koszorút helyeztek el. Flesch Károly a XX. század első felének egyik legkiválóbb hegedűvirtuóza volt. Első koncertjét 21 évesen Bécsben adta. A későbbiekben Európa szinte valamennyi jelentős hangversenytermében fellépett, és koncertezett a tengerentúlon is. Pedagógiai munkásságával vált világszerte ismertté. A hegedűtanításról írt könyveit a zenepedagógusok ma is használják.

A művész-pedagógus a II. világháború üldözései elől a svájci Luzernbe menekült, és ott hunyt el 1944-ben. Halálának 50. évfordulóján az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány hamvait hazahozatta, azóta a mosonmagyaróvári temető a végső nyughelye.

Emlékére először 1985-ben hirdette meg a versenyt a szülőváros. A mostani versenyhez kapcsolódóan Flesch Károly munkásságáról kamarakiállítás nyílt abból a múzeumi anyagból, amelyet a hegedűművész fia az 1980-as évek elején küldött el apja szülővárosának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt értelme ittasan vezetni? - Elvették a mosonmagyaróvári férfi jogosítványát

A 34 éves járművezetőt Mosonmagyaróváron ellenőrizték a rendőrök. Szabályszegése vezetői engedélyébe… Tovább olvasom