Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Algából nyernek ki üzemanyagot

˝Mikroalga-biotechnológia a fenntartható mezőgazdaságban˝ címmel indított kutatást a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Intézetével közösen.
A program során a mikroalgák növényvédő, illetve lipidtermelő tulajdonságaihoz kapcsolódó kutatásokat végeznek a szakemberek. Ehhez mintegy 492 millió forint uniós támogatást nyert a konzorcium.
A mikroalga-biotechnológia nem csupán megoldást kínál a globális felmelegedésre és a növekvő árú bizonytalan fosszilisenergia-ellátásra, hanem olyan egyedi anyagcseretermékek előállítására is alkalmas, amelyeket más szervezetek nem termelnek. A mikroalgák szén-dioxid-felvétele csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, miközben olyan mennyiségű biomasszát és bioüzemanyagot termel, amire egyetlen más fotoszintetizáló szervezet sem képes.

Ennek térnyerése viszont csak akkor lehet sikeres, ha csökkentik az algabiomassza előállításának költségét. Ehhez olcsóbb és kisebb üzemeltetési költségű algatermesztő berendezéseket kell kifejleszteni. Ez gazdaságossá teheti a bioüzemanyag előállítását. Mindemellett az algák által termelt speciális, másodlagos anyagcseretermékek a gyógyszeripar és a mezőgazdaság potenciális nyersanyagai lehetnek. Ehhez azonban új molekuláris biológiai módszerek kidolgozására és alkalmazására van szükség. A kutatási program huszonnyolc hónap alatt valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítják a drosztrendeletet

Soros ülését tartja Mosonmagyaróvár önkormányzatának képviselő-testülete június 27-én, csütörtökön… Tovább olvasom