Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Aláírásezrek az iskoláért

Csendes demonstrációval tiltakoztak tegnap délután több százan Mosonmagyaróváron a Bartók-iskola megszüntetése ellen. A tüntetők ötezer-ötszáz tiltakozó aláírást adtak át a városháza előtt Kovács Gergely alpolgármesternek.
Arra próbálták a résztvevők rábírni az önkormányzatot, hogy vonja vissza iskolabezáró határozatát.
Transzparensekkel felszerelkezve több százan vonultak a mosoni Bartók-iskola udvaráról a városházára, hogy tiltakozzanak az iskolát jövőre bezáró önkormányzati határozat ellen. A demonstrálók magukkal vitték az összegyűlt ötezer-ötszáz tiltakozó aláírást. A menet – mely főként bartókos gyerekekből és pedagógusokból állt, de akadt köztük jó néhány szülő és Mosonért aggódó lakos is – rendőri kísérettel vonult végig a városon. A pedagógus-szakszervezet ugyan szolidaritásra hívta fel a város oktatási intézményeinek dolgozóit, ám közülük kevesen jelentek meg.

A városháza elé érve Nagy Mihály, az egyik szervező, a Mosoni Polgári Kör elnöke szólt a tömeghez. Az elnök hangsúlyozta: az oktatási hálózat kellő átvilágítása nélkül, csak statisztikákra alapozva ítélkeztek a Bartókról. Felidézte: az önálló Moson hosszú évtizedeken át el tudott tartani két iskolát, a mostani „gazdag város" pedig képtelen erre. Az elnök záró mondataiban arra kérte az önkormányzatot, hogy vonja vissza a határozatát és mint mondta: az új döntés meghozatalánál bízik a képviselők bölcsességében.

Dr. Jáki Katalin, a pedagógusok szakszervezetének megyei titkára beszédében kiemelte: a döntés meghozatala előtt kötelezően ki kellett volna kérni az iskola alkalmazotti közössége, az iskolaszék és a szülői szervezetek véleményét. Elmaradt a közalkalmazotti tanács és a reprezentatív szakszervezettel történő egyeztetés is. Nem történt meg a jogutódlás kérdésének megnyugtató tisztázása sem. A titkár hangsúlyozta továbbá: a döntés felülvizsgálatát azért is fontosnak tartják, mert a tanulók egy részének aránytalan terhet jelent majd, hogy jóval távolabbi iskolába kell járniuk, nagyobb közlekedési költségekkel.
A Bartók bezárásával a mosoni városrészben csupán egy iskola maradna, ez aránytalan megoszlást eredményezne.

A titkár szavai szerint a megyei szakszervezet aggódik a minőségi oktatás megőrzéséért, illetve a pedagógusok munkahelyéért. Jáki Katalin kérte a képviselő-testületet a megszüntető határozat újratárgyalására, illetve a bartókos tanulók és alkalmazottak megnyugtató elhelyezésére.
Az öt és fél ezer tiltakozó aláírást Csiszár Zoltánné, a szülői munkaközösség elnöke adta át Kovács Gergely alpolgármesternek. A városatya Szentkuti Károly oktatásért felelős alpolgármesterrel együtt – szó nélkül – vitte fel a városházára az íveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megegyezés a terminál ügyében

Kedden négyórányi egyeztetés után sem született végleges megállapodás a hegyeshalmi kamionterminál… Tovább olvasom