Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Adóbevételeket fújhat a községekbe a szél

A Mosonmagyaróvár környéki önkor- mányzatok egy része a szélkerekektől várja gondjai enyhítését.
Kimle, Károlyháza és Levél anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzata a néhány éven belül felállítandó szélkerekek utáni adóbevételtől reméli a település költségvetésének javítását. Emellett a jobb helyzetben lévő Mosonszolnok is fejlesztené két szélkerékből álló parkját. A szakhatósági engedélyt több helyen már megszerezték, ám a kivitelezésre még várni kell. A vezeték kapacitása véges, s az országos hálózat nem tud befogadni nagyobb terhelést.

Több engedély, mint elutasítás

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának vezetője elmondta: eddig 250 szélerőmű felállításához adták szakhatósági hozzájárulásukat. Az már más kérdés – s nem rajtuk múlik –, hogy összesen csak négy valósult meg.
– A befektetőknek környezetvédelmi és építési engedélyeket is be kell szerezniük: ebben az eljárásban is a szakhatóság szerepét tölti be a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága. Az építési engedélyeket véleményezésünk után a hivatal jegyzője adja ki: mi 130 ilyen esetben adtunk már pozitív elbírálást. A megye egész területén vannak ilyen szélkerekes elképzelések. Természetesen az élővilág, a madárvonulás és a világörökség védelme miatt el kellett utasítanunk néhány kérelmet, de nagyságrendileg kevesebbet, mint amennyit kiadtunk. Januártól egyébként kormányrendelet szerint a természetvédelmi és tájvédelmi hatósági jogkört az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségből kialakított egységes „Zöld Hatóság" látja el: a nemzeti park igazgatósága – megkeresésre – csak szakértői véleményeket adhat.

„ Nem bír el nagyobb teljesítményt"

Bánfalvi Károly, a Mosonmagyaróváron működő szélturbina befektető cégének egyik vezetője elmondta: műszaki gondok miatt nem tud az áramszolgáltató több áramot befogadni.
– Győrtől kezdve nem hurkoltak a vezetékek – ami a vezeték szakadása esetén nyújtana biztonságot –, ráadásul a hálózat itt nem bír el 50 megawattnál nagyobb teljesítményt. A befogadóképesség tehát a vezeték kapacitásától függ. A megoldás egy alállomás építése lehet, de ezt a beruházónak kellene biztosítania. Ez óriási költségekkel járna, legalább egy szélerőmű árába kerül. „Szél ügyében" hiába frekventált része az országnak a Kisalföld, ha ezt nem lehet kihasználni: ide nem jutott el a „hurokképzés". Alállomás építésére uniós pályázati forrásról egyelőre nem tudok. A 250 engedélyezett szélerőműből véleményem szerint 240 külföldi érdekeltségű lehet. Legalább 15–20 szélkereket kell felállítani ahhoz, hogy érdemes legyen alállomást építeni: ezt egy magyar cég biztosan nem tudja vállalni – mondta Bánfalvi Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek otthona lesz

Mintegy 450 millió forintos beruházással emelt szintű idősek otthonát alakítanak ki a mosoni városrész egyik legidősebb épületéből, az egykori Korona Szállóból. A csaknem háromszáz éves épületen januárban kezdik a felújítási munkálatokat. Moson egykoron legpatinásabb és egyben legidősebb épülete – már hosszú ideje lakatlanul állja az idő járás viszontagságait. Tovább olvasom