Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A vízi sebességkorlátozás egyelőre várat magára

Mosonmagyaróvár - Az önkormányzat a vízügyi igazgatóság, a vízügy pedig a városháza megkeresésére vár több mint fél éve, hogy elindulhasson a sebességkorlátozó táblák kihelyezése a Mosoni-Dunán. Közben legutóbb huszonkét embert borított vízbe egy motorcsónak.

Szabályozásra minden hivatal és hatóság szerint szükség van a Mosoni-Dunán, ám úgy tűnik, ˝sok bába közt elvész a gyermek˝: megkezdődött a nyári strandszezon, a tervekkel ellentétben azonban továbbra sincs sebességkorlátozás a folyón.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint legfeljebb tíz kilométeres sebességgel haladhatnak majd a vízi járművek a Mosoni-Dunának a halászi Babosmajor és a mosonmagyaróvári zsilip közti szakaszán. A hullámkeltés okozta problémák és sok vita megoldását várják az új szabályozástól. A nyári szezon kezdetével évről évre újra felerősödik az ellentét a motorcsónakosok és az evezősök, strandolók között. Minden évben akad néhány kishajó-tulajdonos, akik a vízi közlekedés szabályaival és a folyón túrázókkal mit sem törődve száguldoznak a Mosoni-Dunán. Szerencsére tragédia nem történt még emiatt, ám legutóbb is csak a véletlenen múlott, hogy mindenki partra tudott úszni, amikor motorcsónakosok borítottak vízbe egy sárkányhajót.

Az ügyben vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége gyanújával indított büntetőeljárást a rendőrség.

Motorcsónakok: A nyári szezon megkezdődött, a korlátozó táblákból azonban egyelőre egyetlen sincs a vízparton. Fotóillusztráció
Motorcsónakok: A nyári szezon megkezdődött, a korlátozó táblákból azonban egyelőre egyetlen sincs a vízparton. Fotóillusztráció

A megoldás érdekében még tavaly kezdeményezett közös terepbejárást a rendőrség az érintett hatóságok – önkormányzat, vízügyi igazgatóság – és szervezetek részvételével, hogy miként tudnák betartatni a közlekedési szabályokat a városkörnyéki vizeken. A megbeszélés eredményeként a szakemberek abban állapodtak meg, hogy a folyón a halászi Babosmajortól a mosonmagyaróvári zsilipig 10 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be. Ezen belül szabad strandok, kikötők és horgászhelyek közelében a korlátozást szigorítva 5 kilométeresre mérséklik a megengedett sebességet. A megbeszélés óta eltelt már több mint fél év, a nyári szezon is megkezdődött, a motorcsónakok újra a Mosoni-Dunán cirkálnak, a korlátozó táblákból azonban egyelőre egyetlen sincs a vízparton.

Lapunk megpróbált utánajárni, lesz-e még ebben a szezonban sebességkorlátozás a folyón. Úgy tűnik azonban, az illetékesek egymásra várnak a tábla kihelyezésének megindításában. Dr. Orbán Géza jegyző a Kisalföld érdeklődésére elmondta: ők is szorgalmazzák a táblák kihelyezését, ám az önkormányzatnak nincs jogosultsága ebben az ügyben, a vízügyi igazgatóság és a szakminisztérium hatáskörébe tartozik a korlátozás bevezetése. Hozzátette: a hivatal minden tőle telhetőt megtesz a probléma megoldására. A vízügyi igazgatóság az önkormányzat megkeresésére vár a folyamat elindításához – mondta el lapunknak Janák Emil vízügyi igazgató. Egyelőre nem érkezett megkeresés ez ügyben a polgármesteri hivataltól. Ez azonban szükséges ahhoz, hogy az engedélyeztetést megkezdjék. Az igazgató hozzátette: amennyiben érkezik megkeresés, elindítják az engedélyeztetési eljárást. Ez a folyamat egy-két hetet vesz igénybe, ezt követően pedig kihelyezik a táblákat.

Olvasóink írták

 • 17. rallydave 2009. augusztus 24. 13:40
  „Mért ne lehetne valakinek motorcsónakja?
  Vizisielni is lehet a dunán nagyon jó dolog, mindig szoktunk is.
  Aki meg kerüli a dunát, az ne irjon ide. Ha egy kicsit értenél is hozzá, tudhatnád, hogy ha lassan mész, nagyobb hullámokat ver a csónak, ha gyorsan akkor 2-3-at dülöngélsz és kész.
  Ha tudná mindenki, hogy jobb oldali közlekedés van, akkor nem lennének ilyen balesetek, de a vizisivel nem lehet egy sávba menni!!! A kenusok is csak akkor mernek szólni ha már mennek lefelé a dunán. érdekes.
  A Likócsi gokartpályán sem lehet menni semmivel, mégis ki szoktunk járni ugy ahogy más is. A Rábaringre is egy nap 300.000. ft-ba kerül. Mégis sokan belógnak. Meg tudom öket érteni de a csónakelleneseket nem.”
 • 16. rallydave 2009. augusztus 24. 13:32
  „Nem károsítják, éépen, hogy felkeverik a vizet így tudnak lélegezni a halak is. A kipufogó gáz, mondd meg nekem, hol jön ki a motorból???

  Olyan emberek irnak ide, akiknek fogalmuk sincs a motorcsónakázásról.”
 • 15. hullám 2009. június 17. 21:25
  „<moderálva>”
 • 14. pancser 2009. június 17. 14:56
  „A motorcsónakok súlyosan károsítják a vizi szervezeteket, sőt a vízen evezők tüdeje is károsodik a kipufogógázok által. Semmilyen érv nem szól mellettük, egy kivételével az pedig így hangzik: A tulajdonosnak is jogai vannak. A motorcsónakoknak semmi keresnivalója a Szigetköz már amúgy is súlyosan károsodott környezetében. Remélem ezt egyre többen megértik. Evezzen keresztben a folyamatos hullámkeltésre akinek ehhez van kedve, nekem bizony nincs. Sajnálom a Szigetközt és a Mosoni-Dunát, hogy ilyen méltatlan vita folyik körülötte. A szemellenzős gondolkodás, a hangoskodók ereje, szégyene a szigetközi környezetvégdelemnek és a pihenésre vágyók kigúnyolása. A Mosoni Duna legyen a pihenésé, a kistilű magamutogatók előbb-utóbb visszavonuásra kényszerülnek. A Mosoni Duna nem viziút, a viziutak ilyen víztömeggel álalában halott Iparcsatornák, ez kéne a városnak?”
 • 13. pyjamarama 2009. június 16. 16:59
  „Tisztelt Uraim!
  Nagyon elmegyunk a "szelsosegek" iranyaba. A Mosoni Duna mindenkie es senki nem sajatithatja ki maganak.
  Se kishajos se evezos. Azt gondolom a megoldast kellene keresni mindket fel megnyugvasara es tiszteletben tartani a masikat! Evrol evre egyre tobben jelennek meg a vizen es sajnos tenyleg soknak fogalma sincs a vizen valo kozlekedesrol, de nem mindig ez a problema! A problema alapja az, hogy nagyon fogy a TOLERANCIA!
  Figyeljunk a masikra es segitsuk a haladasban,hibai korrigalasaban! Az evezos adjon utat es forduljon merolegesen a hullamokra, kishajos pedig ne eljen vissza hajoja teljesitmenyevel.”
 • 12. geemaister 2009. június 16. 15:30
  „bocsánat én nem borítottam bele senkit.egyszóval se mondtam, csak egy kicsit idegesítő volt hogy a történtek után mi motorcsónakosok eddig is letudtunk lassítani, de a kenusok ennek ellenére se tudják betartani a vizikreszt. Ha én nem tartom be akkor elveszik a jogsimat,de ha a kenus nem tud normálisan közlekedni akkor kérdem én milyen büntetést kapnak? Ejnye, bejnyét és igenis aki beleborít valakit a vízbe, azt büntessék meg.
  Hát így az eddigi hozzászólásaidat elolvasva pancser, nem hiszem hogy én járatom le magam. bugris neked meg csak annyit mondok, az nem önbíráskodás ha egy gondolat megfordul a fejedben, és jó lenne ha akkor szólnál hozzá ha értenél valamit a viziközlekedéshez.”
 • 11. pancser 2009. június 16. 14:09
  „Fennsőbbségük tudatában még ítéletet is hoznak a végén, a környezetszennyező urak. Borítja és így tanítja azokat akik tényleg szeretik a Dunát. Gyönyörű mondhatom, de hát valaki annyira ....... még azt sem veszi észre, hogy saját magát járatja le a kultúráltabbak előtt.”
 • 10. bugriskin 2009. június 16. 07:01
  „Kedves gege mester! Valóban nem tudom, hogy lehet a vízen "összekapaszkodva-5-en" menni. de azt sejtem, hogy a hóhér az állami ítélet végrehajtó volt hivatalosan. Nos, aki e szerepet vállalja önként az "borítja" meg az "összekapaszkodókat" , ha víz rossz oldalán "mennek"! Ha pedig nem rendőr, akkor önbíráskodó!”
 • 9. Pepele 2009. június 15. 22:41
  „Olvassátok el a hozzászólásomat az ehhez kapcsolódó főcikknél.
  "22 embert borított vízbe a motorcsónak" (csak hogy megtaláljátok) cső”
 • 8. geemaister 2009. június 15. 19:08
  „bugriskin! nincs az az Isten hogy én rendőr legyek egyrészt, másrészt a hohér szót keresd ki az értelmező szótárból vagy használd oda ahova kell. Nem kellene olyanoknak menni a vízen, akik nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Neked meg "bugriskin" azt üzenem hogy először nézd meg mi a helyzet a vízen, aztán szólj hozzá.”
 • 7. bugriskin 2009. június 15. 18:11
  „"Ezzel gond nem volt, de amikor rossz oldalon mentek, összekapaszkodva 5-en, akkor elgondolkoztam azon, hogy megborítsam-e őket, hogy ezek után normálisan tudjanak közlekedni"
  Ez a (geemeister) lehet, hogy beképzelt rendőr,vagy inkább hóhér?”
 • 6. geemaister 2009. június 15. 15:43
  „Érdekes mi most voltunk kinn a vízen sárkányhajóval és minden motorcsónak le tudott lassítani, amikor eveztünk akkor gázt kellett adnia, hogy le előzhessen minket. Igen voltak hullámok és igen vizesek is lettünk. És nem vittünk magunkkal semmit se, törülközőt se, mobiltelefont se, kulcsokat sem. Nekünk volt annyi eszünk, hogy kitegyük a partra. Előtte lévő nap mentem motorcsónakkal és lelassítottam minden kenusnál. Ezzel gond nem volt, de amikor rossz oldalon mentek, összekapaszkodva 5-en, akkor elgondolkoztam azon, hogy megborítsam-e őket, hogy ezek után normálisan tudjanak közlekedni.”
 • 5. bugriskin 2009. június 14. 07:54
  „Lehet,hogy LovasKárolynak tetszik és ő is gyakorolja a vízi száguldozást a másik emberek veszélyeztetésére?
  (Ja, hogy ez a hobbija és meg is dolgozott érte.) Így már érthető ! Csak nem ez lesz a protekció a vízi rendőröknél?”
 • 4. pancser 2009. június 13. 22:11
  „Eddig az összes motorpárti vélemény gyermekien infantilisnek mondható, ha finom akarok lenni. Mert mire véljük azt, hogy CS.L. és L.K. és más urak megnyilvánulásaiban nekem van, neked nincs viszonylag egyszerű képlete köszön vissza, mint kisóvodás korunkban. Persze lehet, hogy kis világukban ez így van, de ez sokunk számára túlhaladott. Mi sportolni, pihenni szeretnénk, csorogni a vízen, békében hagyni és élvezni a Mosoni-Dunát. Egyszerűen csak ezt, pedig vehetnénk sokan motoros hajót is, nem is kicsit, mondom, hogy világos legyen. Amíg a folyón rend nem lesz, messze elkerülöm, legfeljebb a hídjait használom!”
 • 3. LovasKároly 2009. június 13. 20:20
  „Úgy látom kedves pancser úr, hogy a lerágot csontot még kell egy kicsit ropogtatni fontos volt elsőként hozzászólni biztos nagyon ráér. Lehet hogyha valami komojabb munkát keresne akkor vehetne egy motorcsónakot és a napi fáradalmakat kiszellőztethetné a fejéből egy kis száguldozással.
  A második hozzászóló meg szerintem megint csak az irigy féltekéről jött szerintem saját magát is utálja.
  MIÉRT NEM HAGYNAK MÁR BÉKÉT NEKÜNK MINDENKINEK MEGVAN A SAJÁT HOBBIJA HAGY CSINÁLJA AZT AMIT SZERET ÉS MEGDOLGOZIK ÉRTE”
 • 2. bugriskin 2009. június 13. 19:38
  „Hol élhet pancser úr? Hogy mer Magyarországon álmodozni? Igaz az még nincs megtiltva. Szerintem csak a Teremtő mondotta "legyen" és lőn. De pancser úr óhaja csak álom! De ettől még be fogják vezetni a sebesség korlátozást a folyókon is a motoros vízi járműveknél az biztos. Persze idő kérdése, míg végig kérdezik a protekciósokat, hogy bele egyeznek -e? Hát a kiváltságokat meg tolerálni kell. Ez is időbe telik. Vagy mennyire szegény embernek van motorcsónakja és ideje száguldozni?”
 • 1. pancser 2009. június 13. 17:09
  „Néztem a helyi tv-ben Cs.L. fejtegetéseit a motorcsókok ügyével kapcsolatban. Leginkább a kajakosokkal és más evezős hajókkal meg utasaival foglalkozott. "Okos" tanácsokkal is szolgált, például aszongya: nem tudják az evezősök, hogy amikor jön a motorcsónak akkor a hullámokkal szemben kell poziciót elfoglalni. Ez ám az okos tanács. Az lenne, de a jelenlegi helyzetben Halászitól a zsilipig az áramlással keresztben haladnánk, ami ugye lefele még csak-csak de felfelé? Az igazán okos tanács az általa képviselteknek szólhatott volna, hogy ne keltsenek hullámokat és ne száguldozzanak hajóikkal eszeveszetten. Akinek a multkor odavesztek az értékei a boruláskor, az hibás, mert ugye nem egy vízmentes hordóban zárta az értékeit mert az fennmarad a víz tetején. Meg ugyebár az is szörnyű, hogy egy apa evezget gyerekeivel és mikor meglát egy motorcsónakot, elkezd kiabálni, hogy felhívja a figyelmet a gyerekekre. Aztán kibökte a lényeget, a száguldás öröme a lényeg ami most el fog veszni a sebességkorlátozással. Azt is mondta ő evezett hajdanán ismeri a gondokat, de immár motorcsónakba szállhatott. Jó lenne ha tudná és tudnák a többiek is, hogy a vizisportnak csak egy töredéke a motoros hajózás, a többi és hangsúlyozom a gyengébeknek, nem motoros sport de nem anyagi okokból. A sport egyáltalán nem azonosítható a gázpedál taposásával. Ja és még egy gyöngyszem a természetvédelemmel kapcsolatba: Szerinte a kipufogó gázokat a víz röpke idő alatt feldolgozza, hát ez a legnagyobb tévedése. No röviden ennyit, lesz még vita. Helyes a sebességkorlátozás. Legyen a Duna egy szép természetes környezet, fürdőzőkkel, evezegető apukákkkal, a nádasok mentén kicsinyeiket terlegető kacsamamákkal , nádirigókkal, jégmadarakkal és minél több boldog ember szabadideje eltöltésének helye a világ nyugalmát hanggal, hullámveréssel, kipufogógázzal szennyező motorcsónakok nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliút épül a belvárosban

Mosonmagyaróvár - Új kerékpárútszakasz építése kezdődött a közelmúltban Mosonmagyaróváron.… Tovább olvasom