Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A Vad Szigetköz a mozikba költözik

Magyar mozik tűzték műsorukra egy hódcsalád és a térség több állatát is bemutató Vad Szigetköz című természetfilmet. Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotását az M1 után az olasz RAI csatorna is vetíti.
A főszereplő egy hódcsalád, de a mellékszerepekben feltűnnek a dunavirág kérészek, a kormoránok és a szarvasok is. Tavaly az Éltető Víz Filmszemlén mutatták be a karácsony előtt az M1-en is vetített Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (Kisalföld, 2013. 12. 19.) című filmet. Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotása most országjáró körútra indult, hiszen a hazai art mozik is felvették műsorukra. További jó hír, hogy az olasz RAI is bemutatja a filmet.

Most szerveznek körutat Kunsziget, Dunaszeg, Győrzámoly, Lébény, Kisbajcs és Ásványráró érintésével.

Egy hódcsalád a főszereplője a mozikban is vetített Vad Szigetköz című természetfilmnek.
Egy hódcsalád a főszereplője a mozikban is vetített Vad Szigetköz című természetfilmnek.

– A film a Magyar Média Mecenatúra keretében a Médiatanács támogatásával elsősorban televíziós sugárzásra készült, ezért a nézők karácsony előtt már láthatták az M1-en. A médiában számos kritika jelent meg, szinte kivétel nélkül pozitívan fogadták a filmet. Talán ennek is köszönhető, hogy az art mozik műsorukra tűzik – tudtuk meg Bagladi Erikától, aki elmondta: a Vad Szigetközt jelenleg Szolnokon a Tiszapart moziban, február 27-től Szombathelyen a Savaria Filmszínházban vetítik. Márciusban Mosonmagyaróváron, Egerben, Gyöngyösön, Cegléden, Szentendrén, Nyíregyházán láthatja a közönség, áprilistól pedig Tapolcán és Budapesten. A Lajta-parti város mellett további környékbeli településeken is bemutatják a természetfilmet. Most szerveznek körutat Kunsziget, Dunaszeg, Győrzámoly, Lébény, Kisbajcs és Ásványráró érintésével, de várhatóan majd Szanyban és Koppánymonostoron, valamint Győrött is találnak újabb helyszíneket.

Mosonyi Szabolcs (a felvételen éppen munka közben): Nem mi, hanem a természet írja a történetet – mondja.
Mosonyi Szabolcs (a felvételen éppen munka közben): Nem mi, hanem a természet írja a történetet – mondja.

– Minden egyes természetfilmben új szereplőkkel dolgozunk, ami új kihívásokkal, felfedezéssel jár és gyakran nem egyszerű feladat. A forgatókönyv is folyamatosan alakulhat, sokszor nem mi, hanem a természet írja a történetet. A Vad Szigetköznél például meg kellett tanulnunk éjszaka, vaksötétben, sokszor hóban-fagyban, infralámpákat használva forgatni, és nem kis izgalmat jelentett az oktokopteres forgatás. A több millió forintot érő felszerelés a bukók, sebes sodrású ágak fölött repkedett… – emlékezett vissza a forgatásra a Vad Szigetköz operatőr-rendezője, Mosonyi Szabolcs.

– Mivel természetfilmet gyártottunk, a természetre, az elmúlt húsz év változásaira fókuszáltunk. A képekkel, a szereplők köré felépített „mini történetekkel" próbáltuk szemléltetni azt, ami a Szigetköz élővilágában történik. Például az elmaradó árvizek, a lassuló, feltöltődő ágak a hódnak, a hattyúnak kedveznek, és az iszaposodás egyik kárvallottja a kecsege – fejtették ki az alkotók. Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika arról is beszélt, a film sokaknak meghozta a kedvét, hogy a Szigetközbe látogassanak.

Az alkotópáros a Vad Szigetközt önálló részekből álló sorozat nyitófilmjének szánta. A folytatás a Vad Kunság, amit már forgatnak, ezt követi a Vad erdők, a Vad bércek és a Vad Balaton.

Emellett „Fajmentők akcióban" címmel gyártanak hatrészes sorozatot, ami érdekes állatokról és a velük foglalkozó emberekről szól, valamint részt vesznek három LIFE Projektben is, az egyik helyszíne éppen a Szigetköz és a Csallóköz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább ellenőrzik az autósokat

Folytatódott az intenzív razzia a mosonmagyaróvári és környékbeli utakon. Ezúttal kilencszáz… Tovább olvasom