Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

A téli etetés növeli nagyra a trófeát

Jóval több takarmány fogy a nagy hó és a zord időjárás miatt a vadetetőkből. A vadgazdálkodók mindent megtesznek az etetők folyamatos újratöltéséért.

A vadgazdálkodási terv része az etetés, ám ilyenkor fogy el az éves takarmány kétharmada – mondja Giczi Ferenc, a Lajta–Hanság Zrt. vadászati ágazatának vezetője. A társaság három, összességében mintegy 26 ezer hektáros vadászterületet kezel. A Hanságban 14 ezer hektáros a nagyvadas, valamint a Mosoni-síkságon két, egyenként hathektáros apróvadas terület van. A vadkárok megelőzése érdekében folyamatosan etetnek, a téli fagyos időszakban azonban fokozzák ezt a tevékenységet.

A Dunaremetétől Hegyeshalomig tartó több mint 20 ezer hektáros vadászterületen ők is folyamatosan töltik fel az etetőket kukoricával és silóval. Az elnök hozzátette: a nagy hó miatt meglehetősen nehéz megközelíteni az ártérben lévő etetőket.

A vemhesség és ellés időszaka
Az ágazatvezető kiemelte: a hidegben a vadaknak többszörös energiára van szükségük a létfenntartáshoz, a nagy hóban azonban nem találnak táplálékot. Emellett a vemhességgel is egybeesik ez az időszak a gímszarvasoknál, az őzeknél. A vaddisznókocák pedig már ellettek. Ráadásul bizonyos fajoknál hamarosan kezdődik az agancsfelrakás időszaka, ami szintén fokozott takarmányozást igényel. A Hanság nyárfaerdeiben még nagyobb szükség van az etetésre, hiszen az ott lévő jágerkender és nád nem biztosít megfelelő táplálékot a vadaknak. Míg egész évben szemestakarmánnyal táplálják a vadakat, ilyenkor kukoricasilóval és lucernaszénával is kiegészítik a takarmányt. Nem csupán a nagyvadas, hanem az apróvadas területeken is ugyanolyan fontos és állandó feladat az etetés, illetve a ragadozók gyérítése.
A társaság hivatásos vadászainak ebben az időszakban a legfontosabb feladata az állatok ellátása. A nagyvadas területen lévő huszonegy szórót és az apróvadas terület több mint nyolcvan etetőhelyét folyamatosan feltöltik. Ebben az időszakban mintegy hatszáz mázsa szilázs és háromszáz mázsa szemes eleség fogy el.


Űzik az állatokat a trófeakeresők
Giczi Ferenc hozzátette: az etetés azért is szükséges, hogy minél értékesebb trófeákat várhassanak a vadászterületeken. Ennek bizonyítéka, hogy ebben a szezonban három aranyérmes gím bikát is lőttek a Hanságban, ahol ilyen gazdag szezon még nem volt. A legutóbbi kapitális bika az elmúlt évtized egyik legeredményesebb trófeája: páratlan, 10,05 kilogrammos, különlegessége pedig a jobb száron lévő farkaság.

Az ágazatvezető figyelmeztetett arra is, hogy a rendszeres takarmányozás mellett ugyancsak fontos a vadak nyugalmának biztosítása. Az erdőben egyre gyakrabban feltűnő trófeakeresők viszont éppen ezt a nyugalmat veszélyeztetik és nagy károkat okoznak az állományban. A gímszarvasok agancshullatása miatt sokan járnak a területre, zaklatva ezzel az állatokat. Többen sajnos már a szarvasok nyomát követve űzik az állatokat, így azok nagyon kimerülnek, ráadásul a fagyott hó sérüléseket is okozhat nekik, ami aztán a legyengülésükhöz vezethet. Ennek elkerülése érdekében a gazdaság a rendőrséggel közösen már elkezdte a fokozott ellenőrzést az erdőkben.

Nehéz az ártéri etetők megközelítése
A nagy hó és hideg miatt jóval több takarmány fogy a Felső-szigetközi Vadászszövetség területén is – tudtuk meg dr. Lascsik Ágoston elnöktől. A Dunaremetétől Hegyeshalomig tartó több mint 20 ezer hektáros vadászterületen ők is folyamatosan töltik fel az etetőket kukoricával és silóval. Az elnök hozzátette: a nagy hó miatt meglehetősen nehéz megközelíteni az ártérben lévő etetőket. Ám mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a szükséges takarmányt a vadak számára.
A téli időszakban jóval több takarmány fogy, a vadak nem találnak más élelmet, ezért a Lajta–Hanság Zrt. hivatásos vadászai folyamatosan töltik fel az etetőket.

Olvasóink írták

 • 3. Capr 2013. január 24. 03:08
  „Előbb gondolkodni kellene és utána megszólalni, mert ez a nyilatkozat ismételten felhívja a figyelmet a hazai vadászetikának visszásságaira, de azt is írhatnám, hogy hiányára (tisztelet a néhány kivételnek)
  1. "az etetés azért is szükséges, hogy minél értékesebb trófeákat várhassanak a vadászterületeken. Ennek bizonyítéka, hogy ebben a szezonban három aranyérmes gím bikát is lőttek a Hanságban" No, akkor a takarmányozásnak mégsem annyira állatbaráti okai vannak, hanem egyszerű haszonlesés a fő motiváció. Ki várja a trófeákat? Az osztrák, olasz stb. vadász, a vadásztársaság meg az eurót, a szarvas érdekei meg le vannak sz...va. Gondolom a három aranyérmes gím bika annyira nem örült annak, hogy posztumusz aranyérmet kapott.
  2. Azzal, hogy kimegy a polgár az erdőbe, mert szereti a természetet akkor zavarja az állatokat? Ha talál egy agancsot, akkor nem veheti fel, mert megkárosítja vadásztársaságot? Fut a hamis igazsága érvényesítésére a rendőrségre? Javaslom az elit alakulat bevetését a galád természetjárók ellen. Tudja kedves stüszivadász, a baj ott van, hogy nem az állatokat zavarják az agancsgyűjtők, sétálók, futók stb., hanem Önt, illetve a vadászokat. Ezzel a gondolkodásmóddal ismét mellévert a cimbalomnak, erősítette a vadászok iránt az átlagemberekben bújkáló ellenszenvet. Gratulálok az éleslátásához.”
 • 2. icalicoh 2013. január 23. 18:24
  „Bocs , hogy újra hozzászólok ... jó dolog , hogy etetik az állatokat , de itt a környékben
  azt vettem észre , hogy ezek az etetők mindig egy olyan helyen vannak ahonnan egy magaslesnek
  pont ( gondolom véletlenül ) beleesik a lővonalába .....

  Vadászetika ügyben kicsit illene elgondolkodni ....”
 • 1. icalicoh 2013. január 23. 18:20
  „Ja az erdőben sétálók zavarják az állatokat , meg kifárasztják őket ...

  Az hogy a környékünkön hetek óta durrog a puska , hajtóvadászat hétvégente , gondolom az
  pihenteti a vadakat ....

  Baráti vadászatokon lőnek mindenre ami mozog ...( meg a közlekedési táblákra , mert az meg nem mozog ...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhívás: hóeltakarítás az utakon

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. szerdán reggel fél 7-től a Kápolna téren, 9 órától az Erkel… Tovább olvasom