Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A szlovákok is rekreációs lehetőséget keresnek

A pozsonyi városfejlesztési tervek összefüggnek az osztrákok által tervezett hármas határ menti ökológiai folyosóval. A szlovákok úgy látják: a magyar határtól néhány kilométerre a Duna-holtágak mellett fekvő községekben rekreációs fejlesztési lehetőségek vannak.
Gabriel Cech, a pozsonyi várostervezési iroda munkatársa szerint a szlovák főváros fejlesztési területei Magyarországra és Ausztriára is kiterjedhetnek.

Mivel Pozsony infrastrukturálisan a négy negyedet képező egység harmadrészét foglalja magába, a fennmaradó rész a határokon kívül esik.

Ezeket a területeket is szeretnék bevonni a fejlesztésbe. A koncepció nagy részét már kidolgozták, ám ezt a szlovák parlament még nem hagyta jóvá. Vladimir Hrdy szakértő úgy látja, hogy a város észak–déli irányban is megosztott: a hegyekből elér a sík vidékre, s ezt követi a Duna folyása és kiszélesedése.

A fejlesztések során a nemzetközi szempontokat is figyelembe kellett venni például a hajózás esetében. Mint elmondta, tervezik még technikai „vízkivételi művek" létrehozását is, valamint figyelmet fordítanak a régi Duna-ágak kiépítésre. Korábban két variációról esett szó a folyóval kapcsolatos fejlesztések kapcsán: a végső tervekben végül csak az ökológiai folyosó kiépítésével számoltak. Ez szlovák részen az autópályától kezdődne. Azon is dolgoznak a szakemberek, hogy a folyót miképp tudnák a fővárosba jobban bevezetni.

Tanulmányuk arra is kitér, hogyan lehetne a fejlesztési terület teljes egészére kiterjeszteni a megfelelő vízellátást. Különösen nagy lehetőségeket látnak a Petrzalka–Kittsee és a Rusovce–Jarovce közötti területeken. Itt rekreációs övezet kialakításán gondolkodnak a Duna-holtágaknál fekvő községeket illetően (korábban lapunkban beszámoltunk már arról, hogy a határszéli Rusovcén egy rekreációs övezetet tervezett egy amerikai cég). Hrdy elmondta: nagy vízterületek vannak Pozsony alatt, s az ebből fakadó előnyöket is szeretnék minél jobban kiaknázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan sorsú rajkai szélkerekek

A Rajka–Bezenye–Hegyeshalom háromszögbe tervezett 41 szélkerék sorsa bizonytalan. A… Tovább olvasom