Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A rengeteg kivágott fát a vízügy hasznosítja

Sok mosonmagyaróvári olvasónk panaszolta: a Mosoni-Duna mosoni partszakaszán nagyon sok fát vágtak ki. A vízügyi igazgatóság arról tájékoztatott: a szivárgó csatorna bővítése miatt termelték ki a fákat, és a munkálatok végeztével felülvizsgálják a fásítást.

Lesújtó képet mutat a Mosoni-Duna-part a mosoni szakaszon: a fákat a part mentén kivágták, a gyökereket a földből kiforgatták. Olvasóink és a Kisalföld is arról érdeklődött: miért volt szükség ennyi fa kivágására, mi történik a kitermelt fákkal, és mikor rendezik a partot?

– A Mosoni-Duna és Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjával uniós pénzből a belterületi folyószakaszok állapotát szeretnénk javítani – reagált Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Sok helybelit bosszant a kivágott fák és kifordított gyökerek látványa, a vízi túrázókat azonban nem zavarja a jelenség.
Sok helybelit bosszant a kivágott fák és kifordított gyökerek látványa, a vízi túrázókat azonban nem zavarja a jelenség.

– A kérdéses területen a szivárgó csatorna medre található, mely az idők során feltöltődött. Emiatt ezt bővítjük és kotorjuk, vezető- és terelőmű építését tervezzük, ezenfelül fenékküszöbök segítségével ökológiai folyosót alakítunk ki. A beavatkozás célja a meder vízszállító képességének helyreállítása, vizes élőhely kialakítása. Ehhez sajnos a fát ki kell termelni. Az állami tulajdonú és vízügyi vagyonkezelésű területről letermelt fát az igazgatóság saját céljaira (például a telephelyek fűtésére) hasznosítja – tudatta Németh József.

A vízügyi igazgató továbbá megerősítette, hogy a fakitermelést a tervezett létesítmény (mederrendezés, vizes élőhely) megvalósításához szükséges mértékben végzik. „Igazgatóságunk törekszik arra, hogy a projekt megvalósításával járó esetleges átmeneti kellemetlenségeket (zajhatás, por) a kivitelező lehetőség szerint mérsékelje" – tette hozzá Németh József.

A lombfelület helyreállítása érdekében a vízügyi igazgatóság a munkák végeztével tervezi a belterületi folyószakaszok fásításainak felülvizsgálatát, azok felújítását és kiegészítését. A fapótlások előkészítése érdekében az érintett szervekkel egyeztetnek.

Olvasóink írták

 • 5. jobbám 2013. július 16. 13:38
  „Jééé, mennyi szakember...:D

  Lehet, hogy esetleg a magas vízállás miatt nem rendezhető jelenleg a part? Az a baj, hogy csak a rosszindulat dolgozik bennetek...s persze meg a szakértelem is. Szerintem elég érthetően leírták mi és miért történik azon a szakaszon...

  s hamarosan szebb lesz meg jobb ám!

  üdv, jobbám”
 • 4. RickCartman 2013. július 15. 21:26
  „2. optimistának tetszik lenni - ezek több évtizedes fák, tehát még sok évtizedig így fog kinézni - majd elmeséli az akkori tanító néni a gyerekeknek, milyen egy folyópart természetes növényzete, oszt jónapot”
 • 3. juhi 2013. július 15. 18:24
  „Magyarázkodás van, magyarázat nincs.”
 • 2. lakatosborbála 2013. július 15. 17:46
  „Borzalom!Nincs munkásember,aki rendbe tenné? Szerintem a jövő nyárig így fog kinézni.”
 • 1. tmm 2013. július 15. 15:43
  „Nem értem. Miért vágják ki ha utána fásítani kell ugyanott? Ráadásul az <moderálva> pl a püspökerdőnél is úgy vágták ki a fákat, hogy a víz alatt ott maradtak a tuskók, gondolom örökre. Olyan lesz a parti víz, mint a Tisza Tó. Mindenhol dárdafák lesznek, vagy kinőnek a fák újra, akkor meg miért kellett kivágni mindent?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálozás: aggasztó folyamatok

Noha a térség lakosainak halandósága a halálokok egy részében az országos átlagnál kedvezőbb, egyes okok alakulása azonban aggasztó trendet mutat. Tovább olvasom