Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

A pálinka lesz az attrakció

Héderváron várhatóan szeptemberben nyílik a Magyarországon egyedülálló pálinkaudvarház, benne látványfőzdével és múzeummal.

Igazi turisztikai attrakció készül Héderváron: az egykori mozi épülete pálinkárium látogatóközpontnak, mintaboltnak, egyedülálló interaktív főzdének és múzeumnak ad helyet.

Egy hónapja még javában folyt a felújítás az 1773-ban emelt épületen. A grófi kastélyhoz tartozó ingatlan eredetileg ispotály és orvosi lakás is volt, majd mozivá alakították. Az önkormányzati épületet évekkel ezelőtt a győri likőrgyár tulajdonosi köre vásárolta meg, hogy a környéken és az országban is egyedülálló látvány-pálinkafőzdét, múzeumot alakítson itt ki.

Régi dokumentumok és tárgyak is előkerültek az egykori szeszfőzdéből – mutatja Barabás Attila.
Régi dokumentumok és tárgyak is előkerültek az egykori szeszfőzdéből – mutatja Barabás Attila.

– Hédervárt nem csak gazdag történelmi múltja miatt választottuk. Dokumentumok sora bizonyítja, hogy az ország egyik legnagyobb lepárlóműhelye itt működött az 1800-as évek második felétől egészen 1945-ig. Héderváron állították elő a mezőgazdasági nyers párlatot és Győrbe vitték finomításra – indokolja választásukat Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Az egykori lepárló már csak romjaiban maradt fenn, viszont a szeszfőzdéről mára igazi ereklyének számító tárgyak, dokumentumok kerültek elő. Az egykori főzdéhez kötődő Radek Imre régi iratokat, számlákat, százados fokolókat adott át Barabás Attilának, ezek majd a pálinkamúzeumot gazdagítják.

Dokumentumok sora bizonyítja, hogy az ország egyik legnagyobb lepárlóműhelye itt működött az 1800-as évek második felétől egészen 1945-ig.
– A renoválás során találtunk rá a pincére, mely valószínű az orvos borospincéje lehetett, erre utalnak a bortrezorok. Itt pálinkakóstolásra lesz majd lehetőség. 1773-ból néhány téglát is sikerült megmenekítenünk, melyeket a főzőhelyiségben a falakon meg lehet tekinteni. A 240 négyzetméteres épületen teljes felújítást végeztünk, csak a régi falak, ablakok, zsalugáterek és a födém eredeti – meséli a vezérigazgató. A tágas ingatlan készen áll a korszerű berendezések fogadására. Energiatakarékos gyümölcsaszalókkal aszalt gyümölcsöt állítanak elő. A német gyártmányú, csúcstechnológiájú pálinkafőző berendezés is a napokban érkezik.

– Ma Magyarországon 38-féle gyümölcsből állítanak elő pálinkát, Héderváron 12–14-ből készülne. Elsősorban klasszikus pálinkákra gondoltunk, de például elképzelhető, hogy újdonságként csipkebogyóból is főznénk itt. Talán rum és whiskey lepárlásával is bővítjük majd a palettát – fűzte hozzá a szakember.

A beruházásra eddig mintegy ötvenmillió forintot fordítottak, az első ütemnél még pályázati pénz is rendelkezésükre állt. Várhatóan ősszel nyithatja ki kapuit a pálinkaudvarház. Barabás Attila szerint a Hédervárra és Szigetközbe látogató turistákra, biciklisekre számítanak, de Lipót vonzereje is hozhat vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ezer tanú nyilatkozhat újra

Mosonmagyaróvár - A rendőrségi vizsgálat arról dönthet, hogy egy 2003-as vadászati jogokról határozó közgyűléshez szükséges meghatalmazásokat rendben gyűjtötték-e össze. Tovább olvasom