Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A népszavazás nem kötelez semmire

Újudvar - Csupán véleménynyilvánítás lesz az április 5-i helyi népszavazás Újudvar elszakadásáról. A végső szót a köztársasági elnök mondja majd ki az ügyben. Az újudvari előkészítő bizottság a népszavazásig nem akarja kommentálni az elszakadási szándékot.
Mosonmagyaróvár fennállása óta példátlan kezdeményezéssel állt elő az egyik városrész: megelégelték a folyamatosan elmaradó fejlesztéseket, ezért az újudvariak szeretnének elszakadni a várostól és egy önálló települést létrehozni. Az újudvariak szerint a rendszerváltás óta szinte semmiféle fejlesztés nem történt a településen, noha az ott működő cégek adóikkal jelentős összeggel járulnak hozzá a város büdzséjéhez. A helyiek ezért most összefogtak és úgy döntöttek, megpróbálnak elszakadni a várostól.


Az előzmények

Még az elmúlt évben hívtak össze „falugyűlést" ez ügyben, ahol a mintegy 360 választásra jogosult helybéliből kétszázan jelen voltak és támogatták a szakítást. Itt alakult meg a folyamat elindításához szükséges előkészítő bizottság is. Az elmúlt évben a bizottság elkészítette tájékoztató anyagát, amit a képviselő-testület tavaly decemberi ülésén megtárgyalt. Ez év január 5-én 127 választópolgár aláírásával az előkészítő bizottság helyi népszavazás kitűzésének kezdeményezését nyújtotta be a polgármesterhez azzal a kérdéssel: „Egyetért-e ön azzal, hogy Újudvar településrész Mosonmagyaróvárról leváljon és utána önálló községként működjön?" A képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár kezdeményezte. Ez Mosonmagyaróvár esetében 15 százalék, tehát megvolt a szükséges számú aláírás. A testület januárban hozott határozatával a helyi népszavazást április 5-re írta ki a megadott kérdésben.

Újudvar: Április 5-én fejezik ki szándékukat a helyiek az elszakadásról.
Újudvar: Április 5-én fejezik ki szándékukat a helyiek az elszakadásról.

A lehetséges következményekről

– Ez a népszavazás csupán véleménynyilvánítás, nem kötelez semmire. A településrészen élők akaratát fejezi ki, a kérdésben azonban majd a köztársasági elnök dönt – tudtuk meg dr. Németh Andreától. Az aljegyző elmondta: a helyi választópolgárok kezdeményezésére új község alakítható az olyan elkülönült, legalább háromszáz lakosú településrészből, amely feltételei alapján képes az önkormányzati jogok gyakorlására, az önkormányzati törvényben meghatározott feladatok teljesítésére a szolgáltatások színvonalának csökkenése nélkül. Eszerint kötelesek gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, az óvodai, általános iskolai oktatásról és nevelésről, az egészségügyi és a szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak és a köztemető fenntartásáról. Az új község alakításának törvényi feltételei alapvetően azt szolgálják, hogy a megalakuló új önkormányzat képes legyen önkormányzásra, a feladatainak ellátására.

Az aljegyző hozzátette: a törvény szerint a köztársasági elnök hatáskörébe tartozó ügyben – a várossá nyilvánítás kivételével – a kezdeményezést a miniszterhez minden év április 30-ig lehet felterjeszteni. A miniszter november 30-ig nyújtja be a javaslatát, a köztársasági elnök december 31-ig dönt. A döntés az önkormányzati általános választás napján lép hatályba.

A helyi népszavazáson csak az érintett településrész választópolgárai vehetnek részt. Az újudvari választópolgárok március 18-ig névre szóló „értesítő"-ben kapnak tájékoztatást a névjegyzékbe vételről. Ha valaki nem kapna ilyent, a helyi választási irodában – az okmányirodában – érdeklődhet annak okáról.

Lapunk szerette volna megismerni az újudvariak véleményét is az elszakadásról, illetve a kötelező feladatok ellátásáról, ám az előkészítő bizottság tagja, Rinczki Lajosnem kívánta ezt kommentálni. Mint mondta: a népszavazást követően fejtik ki álláspontjukat.


Lakossági fórum

Lakossági fórumot szervez az önkormányzat Újudvar önálló településsé válási szándékával és az április 5-i helyi népszavazással kapcsolatosan kedden délután 5 órakor az újudvari közösségi házban (Esze Tamás utca 9.). A program részeként szó lesz még a településrendezési tervek módosításáról a 86-os számú főút melletti területen tervezett benzinkút építése és parkoló kialakítása, illetve a 86-os főút csomópontjának kiépítése kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékoszlop a forradalmak tiszteletére

Máriakálnok - A kistérség több települése után most Máriakálnoknak faragott emlékoszlopot az… Tovább olvasom