Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A lakók töröltetni akarták a sétányt

A Malom-ági Lajta rehabilitációjával elindulhat a part menti gyalogút kialakítása.

A Malom-ági Lajta-parti tervezett sétány törlését kérték a Fecske utcai ingatlanok tulajdonosai, mivel így szinte egészen a vízpartig hasznosíthatnák a telküket. Az önkormányzat kompromisszumos megoldást kínál, keskenyebb sétány tervezésével.

Az egyik Fecske utcai ingatlan tulajdonosa kérelmezte az önkormányzatnál, hogy a telke végét érintő szabályozási vonalat töröljék a szabályozási tervből. Egy körülbelül négy méter széles sávról van szó a Malom-ági Lajta-parton sétány kialakításához. Ennek törlésével a telket szinte a vízpartig hasznosíthatnák vagy akár beépíthetnék. A kérelemhez a tulajdonos később a Fecske utcai lakók aláírásával csatolt egy indítványt, amiben már nemcsak egy ingatlant érintően, hanem az egész tervezett parti sétány törlését kérték.

A város viszont másként látja ezt, több érv is szól a sétány megtartása mellett. Malom-ági Lajta menti sétány kialakítása már a korábbi szabályozási tervekben is szerepelt. Így tartalmazta azt az 1994-es belvárosi részletes rendezési terv. Majd ez került át 2002-ben a jelenleg is hatályos szabályozási tervbe. A sétány felső szakasza a volt sörgyártól a Jókai utcai hídig tart, alsó része a Tímár utcai telkek végénél fut. Ez a sétány része valamennyi turisztikai, városfejlesztési koncepciónak is. Célja, hogy a belváros ezen részét és a vízpartot élettel telítsék, illetve feltárják.

A parkolás is megoldható a Malomszer és a Vízpart utcákban, innen több kisebb-nagyobb hídon keresztül megközelíthető a belváros. A Fecske és a Tímár utcai ingatlanok településközponti vegyes övezetbe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a körzet alapvetően intézményi, kereskedelmi, szolgáltatóépületek elhelyezésére szolgál, de építhető ide lakóház is. Az önkormányzat elsődleges célja azonban a közösségi épületek, terek létrehozása ezen a részen.

A sétány egyik fele már jól kiépült, teraszokat is létesítettek, míg a másik része szinte járhatatlan. fotó: méhes
A sétány egyik fele már jól kiépült, teraszokat is létesítettek, míg a másik része szinte járhatatlan. fotó: méhes


A parti sétány végleges területe ugyan még nem alakult ki, de a folyamat a Jókai utca felől már elindult. Itt három épület is úgy készült el, hogy a víz felőli oldalon közösségi területeket, teraszokat alakítottak ki. Ezeket már egy gyalogoshídon is meg lehet közelíteni. A sétány további része sok helyen egyelőre alig járható, gyakorlatilag csak a folyómeder kikövezett szélén lehet gyalogolni. A sétány kialakítását viszont felgyorsíthatja a Malom-ági Lajta most kezdődő rehabilitációja. Emellett az önkormányzat szerint az egész belvárosnak lökést adhatna az egykori malom és sörgyár hasznosítása. Ezek megközelítésére híd épülne a Malomszer felől. A Malom-ági Lajta csónakázhatóvá tételével, vízparti teraszok kialakításával növelhető az egész terület vonzereje, ami nem utolsósorban az itteni ingatlanok értékét is nagyban növelné.

A törlést kérelmező tulajdonos arra hivatkozott, hogy közel húsz éve nem valósult meg a sétány. Az önkormányzat viszont azzal érvel, hogy a folyamat elindult. Amennyiben a megvalósítás tolódik is, a város feladata a terület megőrzése erre a célra. A téma tárgyalásakor némi vita alakult ki a képviselők között a sétány megtartását vagy törlését illetően. Végül úgy határoztak, hogy a teljes törlést elvetik, ám megbízták a főépítészt, hogy dolgozzon ki egy olyan megoldást, amivel a lehető legkeskenyebb terület elvételével megvalósítható a sétány. Ennek megvalósulásáig a polgármester azt ígérte a tulajdonosoknak, hogy használhatják vagy akár le is keríthetik ezt a földdarabot.

Olvasóink írták

 • 12. kotorék 2013. július 09. 15:05
  „A világ jobbik felén a vízpartok nem eladók, használni ugyan lehet( nem kizárólagos joggal) , de meghatározott időben pl. reggel 6 -tól este 22-ig a köznép rendelkezésére kell bocsájtani. Vannak ugyan kivételek , mint pl. egy hajójavító műhely , ott viszont az a szabály, hogy a műhelynél biztonsági , vagy egyéb továbbgondolható okokból nem használható a vízpart , ott a legrövidebben kikerülhető utat kell biztosítani.”
 • 11. pancser 2013. július 07. 21:35
  „10. abszurdisztán 2013.07.07. 20:08
  Aligha igaz mindkét állítás, kedves két macskuszok!”
 • 10. abszurdisztán 2013. július 07. 20:08
  „9 !
  Nekem meg rólad egy fideszes, pénznélküli talpny@ló vazullus...::))
  akit kihasználnak, aztán meg eldobnak...::))”
 • 9. pancser 2013. július 07. 08:43
  „8. abszurdisztán 2013.07.07. 07:20
  7. justitia18 2013.07.06. 22:018.
  Karinthy jut eszembe rólatok: "álmomban két macska voltam és játszottunk egymással."”
 • 8. abszurdisztán 2013. július 07. 07:20
  „5: A tratikmutyis fideszeseket ugye nem a pénz tartja össze, hanem a nemzet iránti elkötelezettség .... :DD”
 • 7. justitia18 2013. július 06. 22:01
  „5-6 !
  Geréb elvtársak mindenütt akadnak...::))”
 • 6. pancser 2013. július 06. 21:51
  „4. abszurdisztán 2013.07.06. 09:22
  Inkább a magad becsületével törődnél.....”
 • 5. kocsoggorog 2013. július 06. 12:02
  „Tamás, akkor minért tettétek Hushegyit a listátok élére? Ja akkor még rendes szocinak tűnt? De nem akart félreállni és Winkler elvtársnak helyet adni?
  Ez a ti bajotok, csak a pénzéhség tartja össze a ballib tábort...”
 • 4. abszurdisztán 2013. július 06. 09:22
  „Hushegyit megveti mind a jobb, mind a baloldal.... a város szégyene, katona ember létére... hallgasson ! A sétány szép színfoltja lehet Óvárnak.”
 • 3. vizsla 2013. július 05. 09:39
  „vizügyi sáv 6 méter kötelező!”
 • 2. RickCartman 2013. július 04. 22:11
  „szokás szerint: egy aláírás, és borul a szép terv....közösségi érdek? az meg mi fán terem? magánérdek? azt foggal-körömmel! én városom - mi városunk? kinek városa? éljen a sás, a nád, a gaz, és virágozzon a mutyi!”
 • 1. piroskaésabarkasz 2013. július 04. 11:55
  „Én nég ausztriai lakott területen belüli folyóban,patakban, sást-nádat még életemben nem láttam.Ez is biztos Hungaricum!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kordáék Majorokban

A Majoroki Kör Egyesület nyolcadik alkalommal szervezi meg szombaton reggel 8 órától a Majoroki… Tovább olvasom