Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A központi épület tervei

A Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya után már a park központi épületek tervei is elkészültek.
Kattintson a képre >>
A Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya után már a park központi épületeire is konkrét tervek készülnek. A Rajka mellé elképzelt egyik létesítmény elsősorban a Dunacsúny felé forduló kerékpáros turistákat vonzhatná: látogatóközponttal, étteremmel és kilátótoronnyal. Mosonmagyaróváron és az Alsó-Szigetközben is épülhetne nemzeti parki létesítmény.

Bár a szaktárca továbbra sem lelkesedik egy közös szigetközi–csallóközi nemzeti park ötletéért, az ügy pártolói folytatják a tervek kidolgozását. A minisztérium pénz, feltétel és jogszabály hiányára hivatkozva egyelőre csak natúrparkot javasol a térségben.

Becsalogatni az idegenforgalmat

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte és bemutatása után újabb tervekkel állt elő. Most a nemzeti park központi épületeire tesz javaslatokat. Elképzeléseik szerint az idegenforgalmat be kell csalogatni a Szigetközbe, ezért a Bécs és Pozsony felől érkező ke
rékpáros turistákat egy rajkai központ vonzhatná ide leginkább. Szerintük az országhatár és az öreg zsilip mellett lehetne egy ilyen létesítményt építeni.

Vonzás a kishajóknak

A biciklisek eddig Dunacsúny felé fordultak, s onnan Bős felé indultak, s ezen a gyakorlaton változtathatna egy igényes nemzeti parki központ. A rajkai öreg zsilip persze felújításra szorulna, s a készülőben lévő vízgazdálkodási rehabilitációra is szükség van. A Jónási-ágat is meg kellene kotorni, egy kikötő viszont már most rendelkezésre áll, ám még ez is sok munkát igényel. Ezáltal a kishajó- és jachtforgalom is megélénkülhetne.

„ Halfaló"

A közalapítvány elképzelései szerint kiszolgálólétesítmények is épülnének: egy Halfalónak elnevezett étterem, látogatóközpont és kilátótorony. Azonban nem a rajkai lenne az egyetlen nemzeti parki központ. Mosonmagyaróvárra és az Alsó-Szigetközbe – vélhetően Dunaszegre – is terveznének egyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhetnek a silótornyok

Éles vitát váltott ki két terület szabályozási tervének módosítása a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A városatyák végül megszavazták a gabonasilók építését és a Lajta-spicc övezeti besorolásának módosítását. Az ülésen más, fontos témák, például az oktatás és az önkormányzat költségvetésének végrehajtása is a testület elé került. Tovább olvasom