Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

A közös ellenség a kárókatona

Tizennégy Mosonmagyaróvár környéki horgászegyesület közös levélben kezdeményezett egyeztetést a halászati szövetkezettel a jobb fogás érdekében.

Közösen hívják egyeztetésre a Mosonmagyaróvár környéki horgászok a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet vezetőjét, hogy az egyre súlyosabbá váló problémáikra, például a halfogás javítására, együtt találjanak megoldást.

– A térség több mint háromezer horgászának érdekét képviselve kezdeményeztünk hivatalos tárgyalást a szövetkezettel – hangsúlyozza Szentkuti Károly, a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület elnöke, az összefogás kezdeményezője. Az elnök az elmúlt hetekben felkereste a környéken működő horgászegyesületeket, hogy együttesen hívják megbeszélésre az érintetteket. Az erről szóló levelet összesen tizennégy egyesület vezetője írta alá, amit aztán a hét elején postáztak a szövetkezetnek. Szentkuti Károly kiemelte: alapvető érdekük, hogy a Győri Előre által kezelt vízterületeken, az Öreg-Dunán és Mosoni-Dunán a halfogás javuljon. A horgászok és a szövetkezet közös érdeke az intenzív halasítás, a halak védelme és a vízterületek jó állapotban tartása. Ehhez kínálnak együttműködést a horgászok.

Egyre ritkábban akad valami a horogra – mondja Tarr László, aki sokszor napokon át hiába ül a parton, halat nem fog.
Egyre ritkábban akad valami a horogra – mondja Tarr László, aki sokszor napokon át hiába ül a parton, halat nem fog.

Ahhoz azonban, hogy segítő szándékuk hasznos legyen, információkra van szükségük. Az elnök szerint a környék horgászaitól évi mintegy tizenötmillió forint folyik be a szövetkezethez a jegyeladásokból. Fontos számukra, hogy pontos információt kapjanak arról, hogy a befizetett összeget mire fordítja a szövetkezet.

A horgászok legégetőbb problémája a kormoránok túlzott elszaporodása. Számukat már több ezerre becsülik a Szigetközben. Egy kárókatona átlagosan napi fél kiló halat fogyaszt. E madarak már annyira elszaporodtak, hogy nem csupán a Szigetközben, de a Hanságban, sőt, még a város közepén lévő Báger-tavon is gyakorta találkoznak velük a horgászok. A közelmúltban előfordult például olyan telepítés, amit teljes egészében elpusztítottak a kormoránok. Éppen ezért az egyesületek mielőbbi megoldást szeretnének erre a problémára a kormoránok gyérítésével.

Szentkuti Károly hozzátette: a haltelepítésről is tárgyalnának a szövetkezettel. Jelenleg ugyanis nincs semmilyen információjuk erről. Az egyeztetés harmadik témaköre a vizek védelme, őrzése lenne. Ehhez az egyesületek vállalják, hogy társadalmi halőröket delegálnak.

Az egyre ritkább kapásról panaszkodtak lapunknak a Báger-tó partján megkérdezett horgászok is. Mint mondták: míg régebben gyakorta akadt hal a horgukra, mostanában már szinte szenzációnak számít, ha valamelyikük fog valamit. Mindannyian jó ötletnek tartják a közös fellépést a megoldás érdekében. Így van ezzel Tarr László is, aki tegnap is reggeltől délig hiába ült a parton. A horgász szerint a Szigetközben ma szinte egyáltalán nem lehet halat fogni a kárókatonák miatt, de a Bágeren is érezni a kártékony tevékenységüket.

Olvasóink írták

 • 4. orbison 2013. április 26. 06:28
  „Madarász,
  A természetben nincs "haltelepítés", azt az ember csinálja, hogy legyen mit ennie. Mivel a hallal élő állatoknak így több ennivaló jut, elszaporodnak. De hallal akar élni a szintén elszaporodó horgász társadalom is. Hát nincs mese, meg kell küzdenie egymással a két populációnak a halért. Ez (is) a természet rendje valahol......
  :)”
 • 3. Madarász 2013. április 25. 20:06
  „A természet ellensége az ember, a kormorán pedig a része.”
 • 2. oPTiKa 2013. április 25. 19:52
  „A Kormorán hírekben olvastam, hogy a kormoránok közös ellensége a horgász. A Kormorán egyesület vezetőségét kérik a túlzottan elszaporodott horgászok megfékezésére (akik nem egyszer több kiló halat fognak egy nap).”
 • 1. Valaki 2013. április 25. 18:48
  „Karcsika mióta horgászik? :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A viszály a másik oldalról

A Lipóti Termálfürdő Kft. tulajdonosai Tóth József Péter polgármester mondataira válaszoltak. Tovább olvasom