Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A kitelepítésre emlékeztek

Levél zömében németek által lakott település volt egészen a második világháború utáni kitelepítésig. Ennek évfordulóján emlékeztek az egybegyűltek szombat délután a falu főterén.
A kitelepített levéliek és leszármazottaik minden évben ellátogatnak a faluba megkoszorúzni a Rieger Tibor által készített emlékművet, s ez idén sem volt másként. A vendégeket Domonkos Sándor, a Levéli Német Önkormányzat elnöke köszöntötte. Az ünnepi beszédet idén az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság részéről Tircsi Richard osztályvezető tartotta.

Levélen a háború után a német lakosság döntő részét kitelepítették. Elrendelték, hogy az 1941-es népszámlálás során magukat német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallókat, a magyarosított nevüket német hangzásúra visszaváltoztatókat, továbbá a Volksbund vagy valamely német fegyveres alakulat tagjait ki kell telepíteni.

Fotók: Tompa Rita
Ezen szempontok szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 1623 személyt írtak össze, ebből kitelepült és kitelepítettek 1151 személyt, elköltöztek, meghaltak 146-an és 71-re tehető a hadifoglyok, internáltak vagy ismeretlen helyen tartózkodók száma. Más adatok szerint viszont Levélről 231 családot érintően 724 személyt telepítettek ki. A községben a kitelepítés 1945. augusztus 5-én kezdődött.

Az emlékünnepség alkalmából adták át Graf Helmut Walternek a „Levél községért" díjat. Az eseményen közreműködött a Heideboden énekkar és a helyi iskolások. Az esemény résztvevői a temetőben is megemlékeztek az elhunytakról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százharminchat kiló halat fogtak

Hegyeshalomban vasárnap először szervezték meg a Stettni Klub horgászversenyét. Tovább olvasom