Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A kistérség összefogott a három intézményért

A Mosonmagyaróvári kistérség települései négymillió forinttal járulnak hozzá a Hansági Múzeum megmentéséhez. Erről döntött a társulási tanács rendkívüli ülésén csütörtökön.

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tagjai már január végi soros ülésükön megerősítették: erkölcsi kötelességüknek érzik a múzeum megmentését. Amint elhangzott, akkor csak hipotetikusan merült fel a Hansági Múzeum működésének ellehetetlenülése, ám mára ez bizonyosság. Közösen lépniük kell: ezért gyűltek össze csütörtökön rendkívüli testületi ülés keretében Mosonmagyaróváron.

Perger Gyulát, a megyei múzeumok igazgatóját is meghívták a találkozóra, ám nem jött el. „Nekünk nélküle is meg kell oldanunk ezt a helyzetet" – hangsúlyozta Nagy István, a társulás elnöke, utalva arra, hogy a mosonmagyaróvári levéltár működését a város biztosítja, munkatársának fizetését vállalják. A múzeum elbocsátandó munkatársainak bérét – mintegy tízmillió forintot – az év végéig Mosonmagyaróvár és a kistérség közösen állja.

Nagy István szerint nemcsak mosonmagyaróvári sajátosság, hogy a megyei önkormányzatok nem tudnak fenntartani egy-egy intézményt, de a Hansági Múzeum fenntartásának kistérségi átvállalása precedensértékű lehet. Az országgyűlési képviselő utalt a Matolcsy György miniszternek címzett levélre, melyben választ keresnek arra, hogy mennyi a levéltárra és a Hansági Múzeumra eső fejkvóta, és hogy ezt az összeget igényelhesse a társulás.

A kistérség négymillió forinttal járul hozzá a múzeum megmaradásához, ennek felét a tartalékalapból biztosítják. Kurunczi Károly (Jánossomorja) a pénzügyi bizottság elnökeként ismertette az önkormányzatok felajánlásait. Így Mosonszolnok félmillió forinttal, Hegyeshalom 350 ezerrel, Jánossomorja 700 ezer forinttal járul hozzá. Testületi döntés még nem született, de Halászi, Lébény, Dunakiliti, Mosonszentmiklós, Máriakálnok vezetői is megerősítették, hogy nagyobb összeggel segítenék az ügyet. Balsay Zsuzsanna (Kimle) javasolta, hogy valamennyi település legalább lakosságarányosan járuljon hozzá, a befolyt támogatást meg a kistérség elkülönítve kezelje. Botos Gábor munkaszervezet-vezető szerint érdemes lenne egy külön számlát nyitni, és erre érkezhetnének a felajánlások. Kammerhofer Róbert (Bezenye) a megyei közgyűlés hozzáállását méltatlannak tartja, hozzáfűzve: „Történelmi pillanatban vagyunk." Kovács Gábor (Lébény) arra volt kíváncsi, hogy kinek a tulajdonában vannak az ingatlanok. Nagy István válaszában megfogalmazta: a megyei önkormányzat nulla forintért kapta meg korábban az épületeket a várostól, és remélik, hasonló módon száll vissza a tulajdonukba.

„El szeretnénk kerülni, hogy csak a Cselley-házat tukmálják ránk. Ezt csak a Hansági Múzeummal és a levéltárral egy csomagban tudjuk kezelni" – szögezte le Nagy István. A települési felajánlások mellett Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke felszólalásában elmondta: a szervezet kétszázezer forinttal járul hozzá az intézmény működéséhez, programjaihoz.

Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója megköszönte a társulás tagjainak a segítséget. Úgy véli, ez a döntés nemcsak azt jelenti, hogy a valamikori Moson vármegye dokumentumai, tárgyai helyben maradhatnak, hanem ennél jóval többet. A múzeum jó befektetés, jó vállalkozás is lehet.

Olvasóink írták

 • 6. OrbanGyöngyi 2011. március 02. 12:50
  „Gratulálok a Mosonmagyaróvári kistérség településeinek vezetőinek, hogy összefogtak az intézmények megmentésére. Köszönjük, hogy próbálnak kiállni a közös múlt mellett. Perger Gyula pedig szégyellhetné magát, hogy nem jelent meg a találkozón.”
 • 5. RickCartman 2011. február 27. 20:40
  „3. kata11 2011.02.26. 13:20
  Így aztán csökenn a beiratkozott olvasók száma, aztán már lehet erre hivatkozni, hogy "mi megmondtuk előre", és így tovább - jól ki van ez találva. De majd a Központi Bizottság új Médiacentruma szépen megmagyarázza ezt az zembereknek. Oszt jónapot.”
 • 4. juhi 2011. február 27. 09:00
  „Szégyellje magát Perger Gyula, hogy még csak meg sem jelent a megbeszélésen! Járt ez az ember valaha a Hansági Múzeumban, csodálta a Cselley ház csodálatos és neves festményeit? Nem tudom, hogy az irigység, vagy a tudatlanság vezérli tetteit a győri elefántcsonttoronyból. A kistérség és a civilek kiállását dicséret illeti.”
 • 3. kata11 2011. február 26. 13:20
  „Sajnos nemcsak a Muzeum van veszelyben. A Mosoni Konyvtar is megszunik, mert a varos nem tudja fenntartani!! Az Ovarival is csokkentest terveznek. Kultura, oh!!!! Minden mas fontosabb.”
 • 2. RickCartman 2011. február 25. 18:50
  „Igen, ezekről a valóban civil mozgalmakról kellene tájékoztatni a bezárásról dönteni készülő illetékes urakat és elvtársakat. Akkor talán előbb gondolkodnának, és utána cselekednének, ha valóban, és nem csak szavakban építenének "polgári" Magyarországot. Mert a polgárok mi vagyunk, ébresztő!”
 • 1. dompici 2011. február 25. 09:36
  „A 2010-es ünnepséget messze lepipálja ez a gesztus, amikor Moson vármegye magyarországi települései ismét együtt lépnek fel történelmi örökségük védelmében. Elismerés valamennyi településnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestert választ vasárnap Dunasziget

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Dunaszigeten; három jelölt, köztük az eddigi… Tovább olvasom