Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A kápolna híre a pápához is eljutott

Mosonmagyaróvár - Fennállásának ötödik évét ünnepli idén a Fekete István utcában emelt Erzsébet-kápolna, melynek híre XVI. Benedek pápához is eljutott. A katolikus egyház feje a levele mellett aláírt fényképét is elküldte a kápolna építőinek, a Darle családnak.
Az év elején nem mindennapi levelet kapott az erdélyi származású, jelenleg a németországi Marktlban élő Darle család. Ők közel öt éve Mosonmagyaróváron a Fekete István utcában hálájuk jeléül kápolnát emeltek: XVI. Benedek pápa – aki egyébként éppen e bajor kisvárosban született – örömét fejezte ki a kegyhely építésének hírére és egy aláírt fényképet is mellékelt. Könnyekkel a szemükben mutatják a nem mindennapi emléket Darle István és Klára, miközben elmesélik a kápolnaépítés történetét is.

– 1989 márciusában szöktem át egyedül Magyarországra Erdélyből, egy Szatmárnémetihez közeli faluból. Eleinte Érden, majd Mátészalkán fogadott be egy család, akikhez azóta is jó kapcsolat fűz. Mire férjem is át tudott jönni a határon, én már Németországig jutottam, ahol a bátyám fogadott. Mindeközben a kilencéves fiunk otthon maradt édesanyámnál – idézi fel a fájó emlékeket az asszony, majd hozzáteszi: azokban a nehéz időkben azt gondolták, sohasem lehet majd együtt a család. Aztán mondhatni a történelem értük dolgozott: megbukott a román kommunista rezsim, és 1990 januárjában mindhárom családtag találkozhatott. Az akkori nehézségeket, megpróbáltatásokat nem felejtették el, sőt, azokat a magyarországi embereket sem, akik a bajban mellettük álltak. Ugyan Németországban telepedtek le, és jelenleg is ott dolgoznak, magyar gyökereik visszahúzták őket. A kilencvenes évek derekán egy kis házat vásároltak Mosonmagyaróváron, amit folyamatosan csinosítgatnak. Otthonuk mellett saját kezűleg építették meg a kápolnát, amelyet a férj édesanyjáról, Erzsébetről kereszteltek el.

Darléék hálájuk jeléül építették a kápolnát. A tornyában három szeg őrzi a család összetartásának emlékét.
Darléék hálájuk jeléül építették a kápolnát. A tornyában három szeg őrzi a család összetartásának emlékét.

– A kápolna erdélyi templomokat idéző tornyába három szeget ütöttünk be mindhárman annak jeléül, hogy nem választott el minket a történelem, hogy együtt lehetünk – magyarázta Darle István.

Ünnep

A kápolna idén július 5-én délután 4 órakor ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját, a szentmisét Pápai Lajos püspök celebrálja. A hívőket lovas felvonulással, zenével és énekkel várják.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 22. 13:27
    „Istent is importálnak bele? Vagy elég egy két szobor vagy festett kép is? Igaz azok előtt is lehet hajbókolni álmélkodni egy szebb világról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőre repült Audi: a német sofőr ittasan okozott balesetet

Egy német rendszámú Audi haladt Mosonmagyaróvár felé az 1-es főúton, amikor vélhetően a sofőr ittassága miatt a kocsi áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol félig frontálisan ütközött a szemből érkező Peugeot kisteherautóval. Hárman sérültek meg. Tovább olvasom