Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A helyiek adományaiból újul a Szent Bertalan-templom

Három évtizedet várt az újabb korszerűsítésre Hegyeshalomban a Szent Bertalan-templom. A helyi önkormányzat és a hívek adományaiból megszépülő épületet vasárnap szentelik újra.
A Szent Bertalan apostol nevét viselő hegyeshalmi templom a hívek és a helyi önkormányzat támogatásával nyer új külsőt. A munkálatokról Szalai Kálmán plébánost kérdeztük.

– Legutóbb 1978 és 1982 között végeztek külső és belső felújítást a hegyeshalmi római katolikus templomon. Akkor többek közt a kórust lebontották és szentélyt alakítottak ki a helyén. Az elmúlt harminc év során azonban megérett az újabb korszerűsítésre: a villámhárító egyik szára veszélyessé vált, legalább száz cserép hiányzott, töredezett el. Így több helyen is beázott az épület, de a falszerkezet állapota is sokat romlott – indokolja a munkálatok szükségességét a hegyeshalmiak lelkipásztora. A fél éve kezdődött külső felújítást egy mosonmagyaróvári építési vállalkozás végzi.

A román és gótikus jeleket egyaránt magán viselő Szent Bertalan-templom 2017-ben lesz nyolcszáz esztendős.
A román és gótikus jeleket egyaránt magán viselő Szent Bertalan-templom 2017-ben lesz nyolcszáz esztendős.


A XIII. századi, román stílusú templomot a XV. században gótikussá alakították, ekkor készültek a belső gótikus falképei is. A műemlék épület 2017-ben lesz nyolcszáz éves, a jubileumra a tervek szerint a templombelső is megszépülne – mondta el Szalai Kálmán. A közel húszmillió forintos beruházáshoz részben a helyi önkormányzat járult hozzá, részben a hívek tíz éve gyűjtött adományaiból finanszírozták.
A hegyeshalmiak plébánosa még Levélen és Bezenyén teljesít szolgálatot. Utóbbi településen a templomot egy pályázat keretében még 2005-ben újították fel, a közeljövőben a tervek szerint a bezenyei plébánia külseje szépülhetne meg.

Újraszentelik a hegyeshalmi templomot. A katolikus templom külső felújítás utáni újraszentelése és az új harang felszentelése alkalmából augusztus 21-én, vasárnap 10 órakor ünnepi szabadtéri szentmisét mutat be dr. Pápai Lajos megyés püspök. Az ünnepi eseményre várják a Hegyeshalomból elszármazottakat és a község minden lakóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászemlékverseny Ásványrárón

A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 21-én, vasárnap rendezi meg a XXXIII. "Sinkó Lajos" nyílt… Tovább olvasom