Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A héderváriak támogatják a szállodanyitást

Először tárgyalt érdemben csütörtökön a hédervári kastély tulajdonosa és egykori bérlője, Bartha Sándor. Utóbbi aznap lakossági fórumon számolt be a helyieknek a múltról és az egyelőre még kérdéses jövőről.
A hédervári kastély tulajdonosa, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) alkotóházat alakítana ki, és szállóvendégeket is fogadnának a két és fél éve még nívós kastélyszállodaként működő ingatlanban. Ezen tervről még ősszel számolt be a helyieknek a kft. vezetősége. Most az egykori bérlő, Bartha Sándor vázolta álláspontját az ügyben.

– Sokan kérdezik, miért nem adom fel ezt az ügyet! Közel három éve, hogy lejárt a bérleti szerződésünk, ám a tulajdonos kft. – melynél azóta többször is vezetőt váltottak – nem volt eddig hajlandó a szerződés szerint elszámolni irányunkba. Több száz millió forintot költöttünk az ingatlan felújítására, a jelentős összeg mellett sok időt és energiát fordítottam arra, hogy egy külföldön is elismert kastélyszálloda működhessen Héderváron. Bízom benne, hogy a jó ügynek győznie kell – hangsúlyozta a többtucatnyi helybeli érdeklődő – köztük egykori dolgozók
Szabóné Németh Ágnes polgármester is aggódik a kastély sorsáért, részt vett a fórumon is.
Szabóné Németh Ágnes polgármester is aggódik a kastély sorsáért, részt vett a fórumon is.

– előtt Bartha Sándor. Az egykori bérlő emlékeztetett: miután 2002-ben megnyerte a kastély üzemeltetésére kiírt pályázatot, az épületet a tervezett hat hónap helyett huszonhárom alatt újították fel. Kiemelte, hogy a beruházáshoz egy fillér állami támogatást vagy pályázati pénzt nem kapott. 2012 júniusában lejárt a bérleti szerződés. Az akkor új tulajdonos MANK-nak a szerződés értelmében kötelező lett volna tájékoztatni a bérlőt, hogy mi a további szándéka a kastéllyal és – ha nem hosszabbítja meg a szerződést – elszámolnia vele. Ezt nem tette meg. Azóta indult a „hadakozás", igazi párbeszéd nélkül. A MANK-nak idén januártól viszont új vezetője van, vele tudott végre a fórum napján Bartha Sándor tárgyalni.

– Azzal, hogy 2012 óta nem fogadnak vendégeket, évente másfél milliós iparűzési és idegenforgalmi adótól esik el az önkormányzat – állította.
A fórumon a megjelentek közül sokan aláírásukkal támogatták, hogy mielőbb újból kinyithasson a kastélyszálló Bartha Sándor vezetésével. Arra is kíváncsiak voltak, kinek a hibája, hogy nem valósult meg a 190 milliós pályázat a park rehabilitációjára.

Akik aláírták


Bartha Sándor reméli, hogy az aláírásokkal – melyhez neves közéleti személyek is felsorakoznak – az ügye mellé állíthatja a kft.-t is. Kiss Mihályné 2004–2011 között egykori alkalmazottjaként szeretné mielőbb nyitva látni a kastélyszállót, ezért ő is aláírta, akárcsak Pintér Ildikó, aki egykor itt tanult, majd tanított (a kastélyban iskola is működött). Nádasi István nyugalmazott pedagógusként a korábban itt szervezett rangos programokat hiányolja. A helyiek azért is aggódnak, hogyha alkotóház lesz, akkor majd zárt kapuk fogadják őket.

A fórumon megjelentek közül sokan támogatták erkölcsileg a kastélyszálló újbóli megnyitását.
A fórumon megjelentek közül sokan támogatták erkölcsileg a kastélyszálló újbóli megnyitását.

A hedervary.hu és a kastélyszálló Facebook-oldalán is hamarosan lehet csatlakozni az aláírókhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családbarát cím a családsegítőknek

Idén a mosonmagyaróvári székhelyű Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ is… Tovább olvasom