Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A hatékonyabb szakképzésért - több szakmunkásra lesz szükség

˝A szakképzés eddig is folyamatosan változott és változni is fog. Több szakmunkásra lesz szükség, a hiányszakmákban egyre égetőbb az igény.˝

A vizsgarendszer fejlesztéséről tartott találkozót a napokban a Csorna, Kapuvár, Mosonmagyaróvár és a megyei önkormányzat által alapított Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.

A tizenegy oktatási intézményt összefogó Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás célja többek között a régió képzései és egyes szakmacsoportok összehangolása, a szakképzés gazdasági fenntarthatóságának növelése, a források koncentrált felhasználása.

– A társulás működési feltételeit az Európai Unió biztosítja. A központ Mosonmagyaróváron található. A gyakorlatban mindennapos a kapcsolat a társult iskolák között – tájékoztatta portálunkat Medgyesi Imre projektigazgató, aki hozzátette: közös mérési-értékelési rendszert hoztak létre, közös vizsgaközpontot alakítanak ki. A csornai, kapuvári, fertődi, soproni és mosonmagyaróvári gyerekek ugyanazon pályaválasztási és orientációs szolgáltatásokat használhatják. Olyan tájékoztatási rendszert működtetnek, amiben a szülők, gyerekek és a tanulókat foglalkoztató vállalkozók egyaránt eligazodnak, ezenkívül az internet segítségével elérhetővé teszik a tananyagokat, segítve az otthoni felkészülést és a felnőttek képzését.

Terveink között szerepel a közös beiskolázási rendszer kialakítása - mondta Medgyesi Imre.
Terveink között szerepel a közös beiskolázási rendszer kialakítása - mondta Medgyesi Imre.

– A következő tanévben nem változik az iskolák szakmakínálata, tehát minden iskola az általa meghirdetett szakmacsoportokat indíthatja. Terveink között szerepel a közös beiskolázási rendszer kialakítása. A felnőttképzésben viszont szeretnénk bővíteni a kínálatot, sokkal jobban kiszolgálni a bennünket támogató vállalkozások igényeit – hangsúlyozza Medgyesi Imre.

Létrejöttek az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) új struktúrájának alapját jelentő modultérképek is. A rendszer remélt előnye, hogy elősegíti a szakképesítések közötti átjárhatóságot, lehetővé teszi a gazdasági változások gyors és rugalmas követését, megvalósítja a képzés és továbbképzés jobb egymásra épülését. A legutóbbi konferencián elsősorban a vizsgamodult és a modulrendszerű vizsgáztatással kapcsolatban elért eredményeket mutatták be. Ezeket az iskolák szaktanárai dolgozták ki közösen.

– A szakképzés eddig is folyamatosan változott és változni is fog. Több szakmunkásra lesz szükség, a hiányszakmákban egyre égetőbb az igény. A most bevezetendő ösztöndíjrendszer csak az első lépése ennek a folyamatnak – tette hozzá továbbá a szakember.

Olvasóink írták

 • 6. lackomacko 2010. február 25. 20:46
  „Na jó a szöveg:átjárhatóság,a gazdasági változások gyors követése,képzés továbbképzés egymásra épülése .No aztán mi történt égető szakmunkás hiány több szakmában nagyfokú túlképzés,ez valóban "rugalmas és gyors".Tankötelezettség megemelése a legbutább megoldás .A tanulni nem akaró és tudó 16-18 éves gyerekek iskolába kényszerítése.Ez igazi nagy projekt.Bizonyítani nekik hogy lehet céltalanul tengeni- lengeni évekig .Na ez igazi nevelési módszer meg vannak más az eredményei.Szerintem még néhány szervezetet hozzanak már létre,valamire el kell költeni azt akevés pénzt ami a szakképzési alapból befolyik”
 • 5. rezi 2010. február 25. 19:39
  „Szakmunkásokat nem akkor kell képezni mikor már kellene,hanem előbb,azután szakmai gyakorlat,és azután a minőségi munka.
  Valamelyik reggel Csaba László közgazdász mondta egy műsorban:"kevesebb festőművész képzést,és több festő mázolót képezni". Sokra megyünk a sok silány, diplomás munkanélkülivel!!!!!!!”
 • 4. szocdem 2010. február 25. 11:51
  „Eddig is tudtuk, hogy kevés a szakmunkás!

  egyelőre nem is kell töb-ez egy TÉVHIT!

  A többszakmnkás akkor kell majd, ha nem neoliberális politikájúelit bírtokolja az országot!!! Akkor fog az ország saját magára is fordítani az erőforrásaiból, akkor lesz szerepe a szakmunásoknak. Addig csak az ócsóér kapható segédmunkás kell, ha lehet mégócsóbbér..”
 • 3. Imcsi 2010. február 24. 20:37
  „A tankötelezettség felemelésével csak a problémák nőttek, az nem oldott meg semmit, semmi előnye nem volt!”
 • 2. Tmoha 2010. február 24. 18:35
  „Megint egy újabb vízfej! Eddig is tudtuk, hogy kevés a szakmunkás! Érdemes volt felemelni a tankötelezettséget, és hajtani a diákokat az egyetemekre, főiskolákra minden évben más (alacsony) pontszámokkal.Miért is van a MEPI?”
 • 1. invektus 2010. február 24. 15:08
  „HIHI
  :p”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ajkú diákok tüntettek anyanyelvükért Révkomáromban

Helyi egyetemisták kezdeményezésére tüntetett több mint háromszáz civil Révkomáromban az anyanyelv… Tovább olvasom