Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A gazdák keveset tudnak a programról

Szigetköz - Megkezdte a kijelölt Natura 2000-es területek tulajdoni lapokra való bejegyzését a környezetvédelmi felügyelőség.
A földtulajdonosok alig hallottak a programról, a legtöbben azt sem tudják, ingatlanuk szerepel-e ott, noha a mosonmagyaróvári körzethez tartozó összes település felkerült az országos listára.

Az önkormányzatokhoz nemrégiben eljuttatott levélben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Gerencsér Tivadar tájékoztatja az érintetteket, hogy megkezdték a 2004-es rendelet végrehajtását, s kérelmezték az ingatlanok tulajdoni lapjára a Natura 2000 bejegyzést.

„E rendelet megjelenésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ön tulajdonában vagy kezelésében lévő ingatlan a Natura 2000 hálózat részévé vált" – áll a hirdetményben.

Az EU ökológiai hálózatának részét képező területek kijelölésének célja, hogy közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzéséről gondoskodjon. Ez a legtöbb esetben az egyes területeken a művelési ágnak megfelelő, jelenleg is folytatott gazdálkodással biztosítható a legjobban. Amennyiben a földhasználattal kapcsolatban rövidesen megjelenő jogszabály előírásai a gazdálkodókra új feladatokat vagy korábban nem jelentkező anyagi terhet rónának, kieső bevételük pótlására kompenzációs kifizetésre lesznek jogosultak a Natura 2000 területeken.

Amennyiben a földek kijelölésének céljaival azok összeegyeztethetők, akkor a jelenlegi gazdálkodástól eltérő tevékenységek is folytathatók ezeken a védett területeken. Bizonyos esetekben e tevékenységek engedélyhez kötöttek: például építkezéssel járó beruházások esetén. A pályázható egyéb támogatásokról az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program rendelkezik: ezek a lehetőségek szeptember elsejétől indulnak, várhatóan először gyepterületeken. Akinek az ingatlana már korábban is nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, szikes tó vagy láp része volt, azoknál az eddig is érvényes jogszabályokat kell figyelembe venni.

„Társadalmi egyeztetés nem előzte meg a területek kijelölését. Egyértelműen korlátozás ez a rendelkezés, senki nem tudja, konkrétan mit jelent az, hogy a tulajdoni lapra rákerül a Natura 2000 bejegyzés" – mondta Tóth István dunaszigeti polgármester.

A dunakiliti Makay Tamás nemrégiben rendezésiterv-módosítást kért egy helyi beruházás tervének megvalósítása érdekében. Elutasító választ kapott az illetékes hatóságtól, mondván: az érintett terület a Natura 2000 program része. „Megnézettem, azonban ez a parcella semmilyen térképen nem szerepel, így nem értem az elutasító választ" – mondta.
Lapunk jó néhány gazdát megkérdezett arról, hogy földterületük szerepel-e a programban. Többségük nem tudta a választ, alig hallott a programról, s azt mondta: utána kell néznie a helyrajzi számoknak.

A lista a neten

A területek és a helyrajzi számok megtekinthetők a www.natura.2000.hu internetes oldalon. Ezen az érintett települések, s azon belül a kijelölt földterületek jegyzéke is olvasható. A listára például szinte az összes mosonmagyaróvári körzethez tartozó település felkerült Rajkától egészen Ásványráróig.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farönkbe kapaszkodva menekültek meg a kenusok

Szigetköz - Bedőlt fák, felkészületlen túrázók – ezek a leggyakoribb okai a szigetközi vízi… Tovább olvasom