Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

A fejszámolást, nyelvtanulást is segíti

Függőleges rudakon futó golyók keretbe foglalva, első pillantásra talán nem is gondolnánk, hogy a számológépnél is gyorsabban végezhetünk rajta matematikai számításokat.
Kimle - Pénteken a kimlei általános iskolában tizedszerre gyűltek össze az 1–8. osztályos diákok, illetve felnőttek, hogy gyorsaságukat és pontosságukat bizonyítsák a szorobánnak nevezett számolótáblával. Baán Józsefné tanítónőtől, a verseny szervezőjétől megtudtuk, az első pillantásra bonyolultnak tűnő számolási módszer a XII. századi Kínából származik és szuan-pannak hívták.

Az érdekes számolóeszköz hamar népszerű lett és elterjedt a Távol-Keleten, Japánban. Alig másfél évszázada nyerte el mai formáját, melyet sokan mindennapi munkaeszközként használnak (főként banki alkalmazottak, üzletemberek). A Távol-Keleten külön iskolákban oktatják.
A szorobánnal kiskorban érdemes megismerkedni. A későbbiekben segíti a fejszámolást és nyelvtanulást.
A szorobánnal kiskorban érdemes megismerkedni. A későbbiekben segíti a fejszámolást és nyelvtanulást.


Magyarországon néhány évtizede terjedt el, Baán Józsefné szerint ma már minden ötödik iskolában meg lehet ismerkedni ezzel az eszközzel. Megyénkben Kimle mellett Nyúlon, Győrszentivánon és Gönyűn szakkörök, órák keretében barátkozhatnak meg a diákok a gyors számolásra alkalmas golyócskákkal. A fejszámolás mellett a nyelvtanulást is segíti ez a módszer.

A kimlei területi versenyen nyolcvan diák mérte fel gyorsaságát és pontosságát, míg nyolc felnőtt és több mint száz tanuló vizsgázott szorobánhasználatból. Bider Eszter tanárként és szülőként jelentkezett a vizsgára:
– A szorobánnal kiskorban érdemes megismerkedni, hiszen erősíti a fejszámolást – meséli a pedagógus édesanya, aki elsősorban azért barátkozott meg ezzel a technikával, hogy másodikos és hatodikos fiának is átadhassa tudását. A 21 éves Baán József is sok hasznát látja annak, hogy már gyerekkorában édesanyja útmutatásaival közel került a szorobánhoz. Mint mondja, elsősorban a középiskolában könnyítette meg a matematikatanulást, de a fizikaórákon is kamatoztatta ezt a fajta tudást. A vizsgázók Japánból kapnak oklevelet.

A versenyen a diákok a fejszámolás mellett szorobánon adtak össze és kivontak, gondolkodtató feladatokat kaptak, a nagyobbak egy-, illetve kétjegyű számmal osztottak és szoroztak. Az első osztályosoknál a gönyűi Kovács Bálint érte el a legtöbb pontot, a másodikosoknál az ugyancsak gönyűi Jagodics Gábor és a kimlei Sipőcz Jázmin.

Gönyűi a harmadikos Kastal Csilla és a negyedikes Zvezdovits Réka is, akik ugyancsak a legjobb számolónak bizonyultak évfolyamukon. A 6–8. osztályosoknál a kimlei Grundtner Patrícia teljesített a legkiválóbban. A legjobbak Budapesten április 19-én mérkőznek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Halleré lett a vendéglátós képzés

Mosonmagyaróvár - Számos érvet és ellenérvet sorakoztattak fel az érintettek a Hunyadi-iskola… Tovább olvasom