Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A diploma még várat magára

Júniusban százhetven végzős nem kaphatott diplomát szükséges nyelvvizsga hiányában a Nyugat-Magyarországi Egyetem különböző karain, majdnem háromszor annyian, mint tavaly.
A diákok legalább középfokú nyelvtudás igazolása után kaphatják meg az oklevelüket, három éven belül. A Nyugat-Magyarországi Egyetem végzős hallgatói idén júniusban ismét szembesülhettek a néhány éve megszigorodott felsőoktatási törvényekkel. Az intézmény mosonmagyaróvári karának ötödévesei még kedvezőbb helyzetben voltak: aki nem tudta hivatalos dokumentumokkal igazolni nyelvvizsgatudását, záróvizsgát azért tehetett júniusban.

Kevesen érkeznek oklevéllel

A tanintézet korábbi felmérései szerint a felsőoktatási intézményben felvetteknek mindössze tíz százaléka rendelkezik középfokú nyelvvizsgával, s a harmadik évfolyam végére – ami után már nem tanítanak idegen nyelvet az egyetemen – is csak 30–40 százalékuk rendelkezik ezzel a dokumentummal.
A többieknek így két évük marad, hogy bemutassák a tanulmányi osztályon az időközben megszerzett nyelvvizsgájukat. Ez sokaknak idén sem sikerült.

Még három évig megkaphatják

Amint azt dr. Orbán Józsefnétől, a tanulmányi osztály vezetőjétől megtudtuk, a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának vezetői úgy döntöttek – s erre felhatalmazást kaptak az oktatási minisztériumtól –, hogy az intézményben ez év július harmincadikáig záróvizsgára mehetnek azok is, akiknek nincs középfokú nyelvvizsgájuk.

Ezért a kétszázhárom végzős hallgató mindegyike részt vehetett az államvizsgán, ám harmincan – hiányzó nyelvvizsgájuk miatt – lemaradtak a tanulmányaikat ünnepélyes keretek között lezáró diplomaosztóról. Pk egyébként a szükséges dokumentumok bemutatása s a tanulmányi osztály visszaigazolása után külön vehetik majd át diplomájukat az egyetemen. Erre még két – külön kérés esetén három – évük van, azt követően a záróvizsga eredménye érvénytelen lesz. Oláh József, az egyetem lektorátusának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a tavalyi végzősök közül hetvenketten szerezték meg felsőfokú tanulmányaik ideje alatt a középfokú nyelvvizsgát.

Megháromszorozódott a szám

A Nyugat-Magyarországi Egyetem karain az elmúlt tanévben – nyelvvizsga hiánya miatt – százhetven végzős nem vehette át diplomáját. Két esztendővel ezelőtt ez a szám alig haladta meg a hatvanat – tudtuk meg Sopronban, az egyetem tanulmányi osztályán.

Torlódások Győrben

Winkler Csaba, a győri Széchenyi István Egyetem titkárságvezetője szerint minden évben vannak torlódások a végzősöknél. Sokan a diplomájukat nem a „rendes időben", hanem csak később vehetik át, így nehéz pontos képet adni a helyzetről. Arató Károlyné, a tanulmányi osztály vezetője elmondta: az elmúlt tanév végén 1285 hallgató tett záróvizsgát, ám nyelvvizsga hiányában 387-en nem kapták meg oklevelüket.

Kapcsolódó cikkek >>

Min múlik a sikeres vizsga? (2003-07-30) >>
Kiken múlik a sikeres vizsga? (2003-09-05) >>
Még két napig játszhat! (2003-08-14) >>
Ingázóknak nem kell nyelvvizsga (2003-01-13) >>
Nyelvvizsga nélkül nincs diploma (2002-10-09) >>
Visszajáró vizsgadíj (2003-09-17) >>
Frissdiplomás becsengetés nélkül (2003-09-05) >>
Jöhet a második diploma (2003-02-23) >>
Mit ér a diploma, ha magyar? (2003-02-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák elleni tea: Nem csodaszer, de jótékony

Az osztrák becsületrenddel kitüntetett dr. Dávid Tamás professzorról, aki az őserdő mélyéről… Tovább olvasom