Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A defibrillátor másokon még segíthet

Mecsér - A mecséri orvosi rendelő előterében lévő, lakossági gyűjtésből megvásárolt defibrillátor sem mentette volna meg a helyi polgármester életét: pedig néhány hónapja Gerháth Zoltán is segített a jó ügy érdekében.
Még egy tavalyi dunaszentpáli tragédia adta az ötletet Takács Sándornak – aki egyik barátját veszítette el a szomszédos falu sportpályáján –, hogy Mecséren egy félautomata defibrillátor megvásárlásáért gyűjtésbe kezdjen. A műszer 540 ezer forintba került s a jó ügy érdekében megmozdult az egész falu: végül a civil kezdeményezés eredményeképp összejött a szükséges összeg, idén márciusban adták át a hirtelen szívmegállás, ritmuszavar esetén használatos, újraélesztéshez szükséges gépet. A győri állomás mentőtisztjének jóvoltából a helyiek elsősegély-tanfolyamon is részt vettek: a hatszáz lelkes településről harmincöten jelentkeztek a továbbképzésre. Mecsérre ugyanis a mentőautóval is általában legalább negyedóráig tart az út Mosonmagyaróvárról.

Az egész falu összefogott, akárcsak a legtöbb helybéli, így Gerháth Zoltán polgármester is anyagilag segítette a gyűjtést. Hétvégén azonban a szakemberek szerint ez a műszer sem tudta volna megmenteni az életét: árvízvédekezés közben a gáton esett össze, s nem sokkal később elhunyt.

Defibrillátor: Márciusban adták át Mecséren, a hétvégén elhunyt polgármester – akárcsak az egész falu – anyagilag is segítette a kezdeményezést. Fotó: Kisalföld-archívum
Defibrillátor: Márciusban adták át Mecséren, a hétvégén elhunyt polgármester – akárcsak az egész falu – anyagilag is segítette a kezdeményezést. Fotó: Kisalföld-archívum

˝A polgármester, miután rosszul lett, magánál volt, csak nagyon nehezen kapott levegőt˝ – mondta Fekete Zoltán alpolgármester. ˝Pillanatok alatt kiérkezett a mentő, s ott folytatták a településvezető kezelését. A defibrillátorra nem volt szükség˝ – mondta. Az orvosi rendelőben lévő géphez – rendelési időn kívül – a körzeti orvos és az asszisztens mellett a polgármesteri hivatalnak, valamint a sportkörnek van kulcsa. ˝A márciusi átadása óta nem volt még szükség a használatára˝ – mondta dr. Kiszelka Judit háziorvos. ˝Tüdőembólia esetén a defibrillátor nem segített volna˝ – mondta határozottan dr. Takács János, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház osztályvezető kardiológus főorvosa. Hozzátette: ez a szerkezet hirtelen szívmegállásnál, szívritmuszavarnál jelenthet hatékony életmentést. A főorvos korábban üdvözölte a mecsériek kezdeményezését, s úgy fogalmazott, hogy rendkívül hasznosnak tartaná, ha minél több kistelepülésen lenne félautomata defibrillátor.

A polgármester megkérdezett kollégái szerint a stressz is közrejátszhatott a tragédiában, hisz Gerháth Zoltánnak 2002 óta szinte minden évben az árvízvédelmi töltés nélküli faluját kellett védenie a megáradt folyótól.

A mecséri önkormányzatnál tegnap megbeszélést tartottak a további napi teendőket illetően: mindössze annyit mondtak, hogy még mindenki a hétvégén történtek hatása alatt van. Várhatóan néhány héten belül kiderül, mikor tartanak majd időközi választást Mecséren.

Olvasóink írták

  • 1. Börzöcki_Jancsi 2009. június 30. 19:50
    „Ennyi erővel a tüdőszűrő és a lyme kór elleni védőoltás sem segített volna. Pedig az is volt már a faluban. Ennek a cikknek mi értelme? Nagyon sajnáljuk szegény polgármestert. Részvétem a családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb árhullám érkezik Ausztria felől

FRISS - Újabb árhullám várható a Duna magyarországi szakaszán, erre a folyó Bécs fölötti intenzív… Tovább olvasom