Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A boldogság szolgálatában

Napjainkban egyre nagyobb az igény a lelki betegségek kezelésére. Ebben jelentős szerephez jut a családterápia.
Dr. Tarján Emőke, a Magyar Családterápiás Intézet kiképzője vezetésével családterápiás képzés indult Mosonmagyaróváron. A kétszáz órás kurzuson nyolc szakember vesz rész, a családsegítő központból, a gyermekjóléti szolgálattól, a Gyermekek Átmeneti Otthonából, a drog(köz)pontból, az Éltes-iskolából és a Kossuth-gimnáziumból.

Áttekintett viszonyok

Pk munkájuk során mindnyájan szembesültek már olyan, az egyént érintő problémával, melynek megértéséhez és megoldásához át kell tekinteniük az érintett kapcsolatrendszerét, családtagjaihoz való viszonyát. Az együttműködés ugyanis sok esetben a gondok elhárításával és az egész családra kiterjedő terápiával lehet sikeres. A szakemberek felnőttként azért ültek iskolapadba, hogy az évek során szerzett gyakorlati tapasztalataikat elméleti ismeretekkel bővítsék. Úgy vélik, a lelki betegségek kezelésére egyre nagyobb az igény, s fokozott jelentőséggel bír a családterápia is.

Új lehetőségek

Ilyen képzés Mosonmagyaróváron ez idáig nem volt. A kurzust sikeresen teljesítők számára viszont új lehetőségek nyílnak: megszerzett tudásukat nemcsak az egyén, hanem a családok boldogságának szolgálatába állíthatják. A képzésen részt vevők a családterápia történetének, irányzatainak, módszereinek, a személyiség fejlődésének megismerése után speciális problémákkal és azok kezelésével, így válás, alkohol-, drogfogyasztás, krónikus betegségek, kirekesztettség és öngyilkosság témakörökkel foglalkoznak részletesen.
– A családterápia a családot rendszerként közelíti meg – kezdte dr. Tarján Emőke terapeuta. – A családon belül ható dinamizmusokat, erőket csak úgy tudjuk megfigyelni, ha az egész család jelen van. Ha külön-külön találkozunk férjjel, feleséggel, gyermekekkel, egy-egy személyt látunk, de a kommunikáció milyenségét, amely a családra jellemző, csak mindnyájuk jelenlétében tapasztalhatjuk meg.

Rendszerszemlélettel

A család mint rendszer szemléletből kiindulva érvényét veszíti a tünetek ok-okozati megközelítése. Ha mondjuk a feleségnek állandóan fáj a feje, nem elég az a magyarázat, hogy annak a férj alkoholizmusa az oka. Helyesebben látjuk a helyzetet, ha keressük mindkettőjük, esetleg más családtagok részét is a tünetek kialakulásában. A tünet tehát nem a tünethordozó személyes ügye, hanem nagyon gyakran a család patológiáját mutatja – mondta dr. Tarján Emőke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diéta az életük része

Bak Athéna nyolcéves mosonmagyaróvári kislány fenilketonuriában szenved. Csak azt eheti, amit… Tovább olvasom