Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A térség legnagyobb eseményére készül Mosonmagyaróvár

A vármegyerendszer ezer évét és az együttélést ünneplik május 28–29-én Mosonmagyaróváron. Seregszemle, kirakodóvásár, szuperkoncertek a programkínálatban.


Az egykori Moson vármegye 54 magyar, szlovák és osztrák településének seregszemléje, háromnyelvű konferencia és főpapi szentmise, kirakodóvásár, valamint szuperkoncertek: Ákos és a Társulat. Így ünnepli az együttélést és a magyar vármegyerendszer ezeréves fennállását Mosonmagyaróvár. A város és egyben a térség legnagyobb eseményére készülnek május 28–29-én.

Az önkormányzat és a Mosoni Polgári Kör  kétnapos, nemzetközi találkozóval és több kísérő rendezvénnyel ünnepli a vármegyerendszer ezeréves fennállását és Moson vármegye együtt élő polgárait.  A szervezők sajtótájékoztató keretében számoltak be a programról.

Az egykori vármegye területén élő magyarok, németek, horvátok, szlovákok közös ünnepe lesz a rendezvény, melynek egyik fő célja a jövőépítés: a települések közti kapcsolatot kívánjuk erősíteni – hangsúlyozta Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere. Elmondta: a vármegye területéről 54 település lakóit, hagyományőrző és kulturális csoportjait várják és hívják a kétnapos eseményre. Fővédnökének a megyei közgyűlés elnökét, illetve Burgenland tartomány és Pozsony megye elnökét kérik fel. A szabadtéri katolikus szentmisét dr. Pápai Lajos megyés püspökkel együtt Burgenland és Pozsony püspöke celebrálja.

A rendezvénysorozat logója.
A rendezvénysorozat logója.

Dr. Németh Andrea aljegyző a szervezőbizottság vezetőjeként ismertette a részleteket: – Még tavaly novemberben létrehoztunk egy bizottságot, mely a rendezvény programtervezetét állította össze.   A programok szervezésével 99 százalékban készen állunk. Így május 28-án, pénteken Malek Andrea szórakoztatja a közönséget, ezt követően a Társulat előadásában az István, a király látható a szabadtéri színpadon. Másnap, szombaton zászlós-címeres  felvonulás indul a hajdani Moson vármegye 54 osztrák, szlovák és magyar településének képviselőivel. Ezenkívül mesterségek utcája nyílik és ünnepi főpapi szentmise lesz.  Délután emlékülés keretében egy történész méltatja – három nyelven – a vármegye múltját. Átadják a kísérő programok (futballtorna, képzőművészeti pályázat) díjait és bemutatják a Moson történetét feldolgozó új szakmonográfiát. Este Szélkiáltó-, majd Ákos-koncertre várjuk az érdeklődőket, a rendezvényt a Broadway együttessel utcabál zárja. Valamennyi rendezvény, így a koncertek is ingyenesek – hangsúlyozta Csiszár Péter, a kulturális központ igazgatója.

A május 28–29-i ünnepséget számos rendezvény előzi meg, így többek közt  kispályás nemzetközi ifjúsági labdarúgótorna, a helytörténeti és képzőművészeti pályázat,  rendhagyó időszaki kiállítás és a ˝Moson: tanulmányok az 1000 éves város múltjáról˝ című könyv kiadása vagy a ˝Nesztelen valóság˝ című fotókiállítás.


Mivel az eseménynek a mosoni templom és a Futura közötti terület szolgál helyszínül – mely nemzetközi útvonal része –, ezen időszak alatt útlezárásra lehet számítani. Ennek részleteiről tájékoztató készül.

Olvasóink írták

  • 1. Ferki70 2010. március 03. 18:15
    „Barvó! Bulizásra lesz 20-30 millió, az utak meg tele vannak kátyúval, a városi kórház meg alig áll a lábán a sok adósság miatt és sorolhatnánk. Most majd azt mondják az más pénzből van, de itt akkor is valami hiba van nem? Ja ittvannak a választások a nyakunkon kell a cirkusz a népnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportcsarnok Mosonmagyaróváron - ellenérvek az építkezés helyéről

A városfejlesztési bizottság korábbi elnöke szerint kizárólag politikai, a jelenlegi elnök szerint… Tovább olvasom