Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A remény és a béke híve Juliusz Janusz

Mosonmagyaróvár - Kalazanci Szent János születésének négyszázötvenedik évfordulója alkalmából Mosonmagyaróvárra látogatott a Szentszék magyarországi nagykövete, Juliusz Janusz apostoli nuncius. Ritkán vállal interjút, és azt is csak akkor, ha politikai témákban nem faggatják.
Nyugalommal, higgadtsággal, derűvel válaszolt a lapunk által feltett kérdésekre.

– Számos szál fűzi önt II. János Pál pápához. Mindketten lengyelek, Karol Wojtyla szentelte önt pappá Krakkóban 1967-ben. Hogyan őrzi emlékezetét?

– Az egész világ emlékezetében II. János Pál pápa nagy emberként él. Amikor a szemináriumban végeztem tanulmányaimat, már nem tanított ott, hanem segédpüspökként tevékenykedett. Később az egyházmegye kormányzója lett, de továbbra is közel maradt hozzánk. Nagyon szívesen jött a szemináriumba, például belső ünnepekkor. Nagyon szerette azokat a darabokat, amiket a kispapok adtak elő, elvégre ő is írói, színészi vénával rendelkezett. A kispapokat a szentmise után mindig meghívta a reggelire. Ez egy jó lehetőség volt, hogy jobban megismerkedjen velük. Nekem még nagyobb szerencsém volt, mert én voltam a liturgia felelőse, és így még inkább közel tudtam hozzá kerülni. Sok szentmisére, liturgikus ünnepségre elkísérhettem a székesegyházba és más plébániákra is. Miután pápa lett, azután is érdeklődött felőlünk. Hihetetlen emlékezőtehetséggel volt megáldva. Az a szerencse is megadatott nekem, hogy az ő relikviáját őrizhetem. Egy mellkeresztben, amit mindig magammal hordok, benne tartom a reverendájának egy kis darabját. Így mindig közel lehet hozzám az én nagy pápám és érsekem.

– Milyennek látja az egyházi iskolák helyzetét ma a magyarországi oktatás terén?

– Az, hogy ilyen sok katolikus iskola található Magyarországon, nagy eredmény számunkra. Még akkor is, ha sokszor tárgyalnunk kell a kormánnyal, hogy a tanintézményeink megkapják a támogatást, azokat a forrásokat, amik megilletnek bennünket. Igaz, hogy néha vitatkozunk, vannak nézeteltérések, de összességében jó úton haladnak a tárgyalások. Nagyon fontos, hogy az emberek felismerjék ezeknek az iskoláknak a jelentőségét. Én úgy gondolom, hogy sokan értékelik is ezeket az iskolákat.

Juliusz Janusz apostoli nuncius

– Nemrég készült el XVI. Benedek pápa enciklikája. Miért fontos a mai ember számára ez a mű?

– Az emberek kérdezik maguktól, hogy dolgozom, végzem a munkámat, szenvedek, de mégis miért? Mi ennek az értelme, ha majd mégis ott van a vég? A Szentatya mindjárt az enciklika kezdetén azt vallja, hogy a mi reményünk a megváltásban gyökerezik és ez egy egészen más perspektívát nyit. A Szentatya azt magyarázza az enciklikájában, hogyan járhatja az ember a reménységnek az útját, találkozva Istennel és hogyan ismerheti meg őt, a reménynek a forrását. Ez erőt ad a mindennapi életre, erőt ad arra, hogy járjuk a mindennapi élet útját, keresve és megtalálva Istent.

– XVI. Benedek pápa összehívta a különféle felekezeteket az iszlámtól a zsidókig, és azt nyilatkoztatták ki, hogy a vallást nem lehet az erőszak szolgálatába állítani.

– A Szentszék állandó szándéka, hogy megpróbálja egyesíteni azokat az erőket, melyek a békéért dolgoznak. A Szentatya az Istentől kapott tekintéllyel nyilatkoztatta ki mondandóját. Éppen ezért általa mondja ki, hogy Isten nem akar háborúkat, nem akarja, hogy az emberek háborúzzanak egymás között, hanem békét akar. Arról a békéről akar tanúságot tenni, amit Isten ad neki, aki maga a szeretet.

– Nagyon sokszor említette a béke, reménység, szeretet szavakat. Mottója: „Amor omnia sustinet" – A szeretet mindent elvisel. Mit üzen olvasóinknak a szeretet ünnepe közeledtével?

– Az én üzenetem ugyanaz, amit a Szentatya hangsúlyozott a minap. Ez az üzenet az, hogy Isten szeret bennünket. A mi reményünk nemcsak egy e világi, földi remény, hanem valami, ami sokkal tovább mutat. Egy reménybeli ünnepet, boldog karácsonyt kívánok.

Olvasóink írták

  • 1. Horváth Gábor 2007. december 04. 08:01
    „Kár, hogy Kalazanciust Józsefnek hívták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorján bírálták az áramszolgáltatást

Jánossomorja - „Európai uniós árakat fizetünk, földöntúli minőséget kapunk, a közvilágítás a… Tovább olvasom