Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

28 milliárd a Mosoni-Dunára?

A három szigetközi község határában 28 milliárd forintból megépülő idegenforgalmi központ felépítéséről egyelőre nem írták alá a szerződést. Az országban tizenkét önkormányzat már megtette ezt, ám ezeket a megállapodásokat most egységesíteni akarja a befektető.

Partszakasz-rehabilitálás

Mint megírtuk (április 15-én), nyugati üzletemberek 28 milliárd forintos befektetésről tárgyalnak Kimle, Mecsér és Hédervár önkormányzatával. E települések határába idegenforgalmi centrumot terveztek, 28 kilométernyi partszakaszt rehabilitálnának. A befektető a Mosoni-Duna partján jó lehetőséget lát a fejlesztésre: strandokat, élményfürdőket, turistaszállókat hozna létre.

100 millió euró?

Mindegyik községet az adottságainak megfelelően fejlesztenék, a beruházás nagyságrendje így elérheti a 100 millió eurót is. A települések más lehetséges befektetőkkel is tárgyalnak, saját turisztikai programjuk megvalósításához keresik a partnereket. Az önkormányzatok a beruházásokhoz kormányzati támogatást remélnek, elsősorban adókedvezmények formájában. A szerződés aláírása után 90 napon belül a teljes összeg húsz százalékát, mintegy húszmillió eurót (ötmilliárd forintot) utalhatnának át egy magyar bankon keresztül, s az elkészült projekt lenne a garanciája a beruházásnak.

Mivel a befektetők gyorsan szerettek volna lépni, ezért az önkormányzatok elméletileg múlt csütörtökig kaptak haladékot a válaszadásra. A Kisalföld úgy tudja: bár a határidő lejárt, végleges döntés egyik fél részéről sincs az ügyben. Az önkormányzatok a befektetőt és a konstrukciót is vizsgálják, s egy jogi kontrollt is elvégeztetnek.

Mások már léptek

Az országban több mint 12 önkormányzat – köztük a Nyírségben fekvő Barabás település és Csongrád városa is – aláírta már az előzetes megállapodást ugyanezzel a céggel. Ezt a szerződést most módosítani és egységesíteni akarják, így ez sem sürgeti Hédervárt, Kimlét és Mecsért. Mindkét fél garanciákat vár, ennek kidolgozása is folyamatban van. Információink szerint heteken belül eldőlhet, hogy lesz-e idegenforgalmi központ a térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletrontó biztosítók és garázsfestők

A mosonmagyaróvári autófényezők és karosszérialakatosok továbbra is tartják magukat állításukhoz,… Tovább olvasom