Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

11 öngyilkosság egy családban

Négy generáció alatt tizenegyen vetettek véget önkezűleg életüknek egy megyei családban.
Illusztráció
Megdöbbentő családon belüli öngyilkossági sorozatra derült fény a közelmúltban, miután egy 85 éves helybéli férfi önkezével vetett véget életének. A rendőrség az államigazgatási eljárás során az idegenkezűséget egyértelműen kizárta, ám kiderült, hogy az érintett családban nem ez volt az első ilyen eset. Az elhunyt idős férfi hozzátartozója beszámolt arról, hogy korábban a férfi öt testvére is önkezével vetett véget életének.

A rendőrség információi szerint a férfi édesanyja korábban mindig kötéllel járt az erdőbe rőzsét gyűjteni, az elmondások szerint egy alkalommal aztán nem tért haza. Az elhunyt férfi gyermekei közül hárman is maguk vetettek véget életüknek, az egyik unokája pedig egy tízemeletes panelház tetejéről vetette le magát öt évvel ezelőtt. A családban négy generáción át – a legutóbbi esettel együtt – összesen tizenegyen lettek öngyilkosok, kettő kivételével mindannyian felakaszották magukat, egyikük pedig megmérgezte magát.

Még mindig az élmezőnyben

Sajnos, míg az elmúlt évben Mosonmagyaróváron és a környékén összesen tizenegyen vetettek véget életüknek, addig idén eddig minden hétre jutott egy önakasztás. A legtöbb esetben a vizsgálatokból valószínűsíthető, hogy az alkoholizáló életmód, illetve családi problémák álltak a tragédiák hátterében. Sokszor a családtagok elfordulása és közömbössége juttatott valakit arra az elhatározásra, hogy elpusztítsa magát. Az idei megdöbbentően magas számú esetekhez hozzájárulhatott a téli depresszió is.

A statisztika alapján a világon minden 40. másodpercben öngyilkosságot követ el valaki. Évente csaknem nyolcszázezer ember vet véget ily módon életének. Bár az elmúlt bő két évtizedben folyamatosan csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma Magyarországon, még most is a világranglista hetedik helyén állunk. Csak a szovjet utódállamokban rosszabb a helyzet, a világelsőséget – amit Magyarország húsz évig birtokolt – Litvánia vette át tőlünk.

Fő ok a depresszió

A szakemberek szerint az önpusztítás első számú oka a depresszió, pontosabban a fel nem ismert és nem kezelt depresszió. Az öngyilkosság ritkán egy pillanatnyi elhatározás következménye. Mielőtt valaki kioltja az életét, az azt megelőző napokban, órákban általában fellelhetők az arra figyelmeztető jelek. Az öngyilkosságra készülő jelzi a környezetének, hogy baj van, hogy nem bírja tovább.

Szokásos, figyelmeztető jelek a depresszió, magába fordulás, felelőtlen magatartás, ügyek lerendezése, a szeretett tárgyak elosztogatása, jelentős változás a viselkedésben, beállítottságban, illetve megjelenésben, droghoz vagy alkoholhoz fordulás, jelentős veszteség vagy nagy változás elszenvedése.

A szakértők úgy vélik, akik életük során már többször átestek depressziós epizódon, azoknál nagyobb az öngyilkossági kísérlet valószínűsége, mint azok körében, akiket még nem érintett a betegség. A depresszió olyan pszichiátriai betegség, amelyet az agy kémiai folyamataiban bekövetkezett változás idéz elő. Létezik súlyos és kevésbé súlyos válfaja. Azonban minden esetben igaz, hogy a beteg egyedül csak hosszú idő alatt képes kilábalni belőle.

A gyorsabb gyógyulás, az öngyilkosság kockázatának csökkentése, a beteg hangulatának, életminőségének mielőbbi visszaállítása érdekében szükség van megfelelő orvosi kezelésre. A depresszió vezető tünetei a tartós és indokolatlan levert hangulat, az érdeklődés és örömérzés jelentős csökkenése. A betegekre jellemző az értéktelenség érzése, önvád, bűntudat, nemritkán halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is. Testi tünetei lehetnek a fáradékonyság, az étvágy, a testsúly vagy mindkettő jelentős csökkenése, alvászavarok.

Modellként hatnak

A szakemberek szerint az öngyilkosság gyakoriságában a szociokulturális öröklés jelensége elfogadott tény. Eszerint a környezetünkben előforduló öngyilkossági esetek modellként hatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megszúrt férfi köszönete a rendőrnek

Az intézkedő rendőrjárőrnek köszönheti életét az a fiatalember, akit néhány hónapja több… Tovább olvasom