Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Mi lesz a MEDIAWAVE-en? - A zsíros kenyér az amerikai Szabadság szoborra készül

Nagyszerű zenészek, remek filmek és a zsíros kenyér is ott lesz a fesztiválon. Interjú Hartyándi Jenő fesztiváligazgatóval.

A MEDIAWAVE június 2-án nyitja meg kapuit Szombathelyen. A vasi megyeszékhely idén másodszor ad otthont a filmes és zenei fesztiválnak.

Részletekről Hartyándi Jenő fesztiváligazgató beszélt portálunknak.

- Miért toltátok el a nyitást egy hónappal, májusról júniusra?

Hartyándi Jenő
: - Több oka van: az egyik az időjárás, ami a tavalyi fesztivál végén megviselt bennünket. S most már utólag tudható, hogy katasztrófális idő volt ismét a szokásos Mediawave időpontban. Másrészt a ballagások is erőteljesen bezavartak. Harmadrészt, ha már változtattunk, a Cannes-i fesztiválra utánra tettük az időpontot, mert a meghívott vendégek az erősebb fesztiválon vettek részt.

Hartyándi Jenő Fotó: Tudósító
Hartyándi Jenő Fotó: Tudósító


- Győrben szinte már alig hallani a Mediawave-ről. Mi a helyzet Szombathelyen? Elfogadta a közvélemény?

Hartyándi Jenő: -
Biztos, hogy az első fesztivál a várakozásoknak megfelelően indult. A nagyközönség is szeretett bennünket és a városvezetők is. Sokkal jobb olyan hangulatban dolgozni, amikor támogató közeg veszi körül a fesztivált, mint ellenkező esetben. Persze voltak szervezési hibáink, hisz nem vagyunk hibátlanok, ezeket próbáljuk másképp csinálni idén.

- Ahogy hallani a szombathelyi önkormányzat is elvont néhány milliót a fesztiváltól. Hogyan érintette ez a szervezést?

Hartyándi Jenő:
- 20 millió helyett 16 millió forintot kaptunk. Ellenben a legnagyobb kedvezmények mellett megkaptuk az új színház és a felújított mozi épületét, ami a kieső összeget kompenzálja. Egyébként pedig jól érzékelve az ország és az önkormányzatok gazdasági helyzetét,
ezt mi el tudtuk fogadni. Megjegyzendő, hogy így is a kapott támogatás mellé 35-40 millió forintot hoztunk kivülről a városba. Úgy gondolom ez egy előnyös konstrukció Szombathely számára is.- Milyen most a kapcsolat a vas megyei várossal és a vezetéssel?

Hartyándi Jenő:
- Fesztiválszervezők vagyunk, nem diplomaták, mi is tesszük a dolgunkat, ők is, majd utólag elmondják, tetszett-e nekik. Az előző mindenesetre elnyerte a tetszésüket. Egyrészt a helyi közönség is élvezte, másrészt olyan mértékű hazai és nemzetközi médiapublicitást kapott a várost, amit nehezen tudnak elérni.

- Tavaly egy interjúban azt mondta, "Köszönjük ellenlábasainknak, mert ellenérzéseikkel nagyon sok erőt adtak a folytatáshoz." Hogy érzi most, valóban megvan még a kezdeti erő?

Hartyándi Jenő:
- A kezdeti erő nyilván nincs meg, mert az ember öregszik. De fiatal kollégáim ezt nem így gondolják. Ők a jelenben akarnak bizonyítani, nem a múltban.

- Milyen új kapcsolatokat sikerült kialakítani egy éve alatt?

Hartyándi Jenő: -
A szombathelyi intézményekkel és a civil szervezetekkel is építgetjük a kapcsolatot. Az ő számukra is hasznos, ha bevonjuk őket a fesztiválba.

Több olyan klasszikus városi rendezvény is van, amelyet sikerült beintegrálni a fesztiválba, például van két különböző egészséges életmóddal foglalkozó rendezvény, vagy a könyvheti rendezvény, amely beépült a feszivál nyitójába.

A helyi Kultúrkapu civil kulturális egyesülettel is nagyon szoros kapcsolatot ápolunk, egyre több ötlettel jönnek, szervezik úgy tevékenységüket, hogy az bekerüljön a fesztivál programjába. Azt gondolom ez mindkettőnk számára érthetően. Ők könnyebben bekerülnek az országos és nemzetközi kapcsolatrendszerbe, mi pedig Szombathelyen folytathatjuk azt a Győrben is erőteljesen űzött tevékenységünket, hogy a helyi tehetségek alá lovat adjunk.

- Jordán Tamás nagyon nyitott volt a szombathelyi sajtótájékoztatón. Milyen a kapcsolat a szombathelyi színházzal?

Hartyándi Jenő: - Jordán Tamás nagyon nyitottan állt a megjelenésünkhöz, nem is titkolta, hogy neki jól jön, hogy a viszonylag zárt színházi struktúrát egy ilyen fesztivállal tudja nyitogatni. S még inkább nyitott közöséggé, agórává tudja tenni az új színházat.Érdemes megnézni a programokat, amelynek a második héten a mozi mellett a színház a fő helyszíne. Megvalósult nagyon sok olyan színházi dolog, amely kísérletező produkcióknak leginkább egy fesztivál adhatja a terepét. Ezek kreatív hozzáadások, értékek a mi fesztivál-gondolkodásunkhoz: tágítja a mi gondolkodásunkat is.

S mindezeken felül, ingyen kapjuk meg a színházat, amely európai szintű technikai hátteret biztosít nekünk. Ehhez hasonló színházi hozzáállást nem tapasztaltunk Győrben 19 év alatt.

Színházi előadások >>


- Melyek azok a programok (film, zene, stb.), amelyeket feltétlenül a közönség figyelmébe ajánlanál?

Hartyándi Jenő: -
Filmprogram: Azt már jól látjuk, hogy az elmúlt 5-10 év legjobb filmjeit sikerült kiválogatni 1285 filmből, ami 85 országból érkezett. Nagyon sok a minőségi film, köztük rengeteg más fesztiválokon díjazott alkotás. Javaslom, hogy az érdeklődök nézzék meg a weboldalunkon, ahol minden film mellett található egy-egy részlet a filmről. 

Az még fontos, hogy végre európai színvonalú moziban tudjuk vetíteni a filmeket. A Savaria mozit külsőleg is felújították, ami egyedülálló Magyarországon. Idén, ahogy tavaly is, az esti órákban fényfestéssel világítjuk meg a mozit.

Zene: Zenei programunk a szokásos elemeket tartalmazza: népi, ethno, jazz és ungerground (új zenék). Fontos, hogy nem a lerágottcsont előadókat hozzuk, hanem új, friss nemzetközi és hazai előadókat próbálunk előtérbe helyezni. Nagyon fontos része tevékenységünknek, hogy nem csak koncerteket szervezünk és rakunk sorba, hanem zenei műhelyeket valósítunk meg többféle zenei stílusban. Például lesz zenei műhelye Ferenczi Györgynek, Both Miklósnak, az osztrák Living Room zenekarnak és a fesztiválzáróra öt nap próba után összeáll egy szuperprodukció, amelyben világ és európai hírű jazzmuzsikusok Mediawave Jazz Reggae Projekkt néven lépnek színpadra, és rögzítenek egy lemezt a BMC music-al együttműködésben.

Az új, fiatalos vonal egyik legnagyobb fellépője ANDREYA TRIANA. Legtöbben a Ninja Tune sztár Bonobo-ból ismerhetik az énekesnőt, pedig olyan nevekkel is dolgozott együtt, mint Flyng Lotus hip-hop producer és a szupersztár Ninja Tune dalszerző Fink.

Másik, új vonalas csapat a Living Room, amely egy osztrák-svájci duót takar, akik fura hangszereken játszák izgalmas zenéjüket. Basszusklarinéton és egy "hang" nevű svájci találmány hangszeren, amely egy ütős dallamhangszer. Manu Delago, aki ezen a hangszeren játszik a fesztivál után meghívást kapott Björk fesztiválturnéjára és lemezfelvételére. És ezek a fiúk magyar muzsikusokkal is probálnak dalokat. S nem mellékes, ők játszák a fesztivál szignálját (lap alján).

A kiállítások közül kiemelném a iráni Sinai Varga Gizella tárlatát, aki abdai felmenőkkel büszkélkdhet.

Folytatódnak a tudományos konferenciák: kémek, ügynökök besúgók.

- A zsíros kenyeres dolog az komoly vagy csak egy fricska annak, hogy már mindenből hungarikumot csinálnak? - a kérdést már Buzás Mihánynak tettük fel, aki telefonon jelentkezett be.

- Komoly küldetéstudattal indultunk neki a gasztronómiának, célunk, hogy a zsíros kenyér hungarikum legyen, távlati célunk pedig egy világméretű projekt, amely végén az amerikai Szabadság szobor kezéből kiveszik a "fagyit" és zsíros kenyérre cserélik: ennek első állomása lesz a Mediawave.

Hartyándi Jenő: - Buzás kollégánk komoly ötletember, de a hozzáállásunk egyáltalán nem komolytalan a zsíros kenyér-ügyhöz, több szempontból sem.

Egyrészt tényleg bosszantó, hogy miért az osztrákok védették le a magyar szürkemarhát, s sorolhatnánk, miért vagyunk ilyen bénák?

Másrészt a zsíroskenyér egy rendkívül finom eledel és tényleg eléggé jellegzetes magyar étel, amit nem szeretünk frekventáltan emílteni, mert szegény ételnek tartjuk. Be hogy eme érzet miatt ez is kivesszen, mint ahogy a puliszka, amelyet gyerekkoromban még nálunk is közkedvelt étel volt, de a viszonylagos gazdagodás egy időre eltüntette étlapunkról.

Mi a nyitófogadásra, nagy számú különféle zsíros kenyérrel készülünk, nem csak a klasszikus, hanem kísérletező formákkal is.

Kollégáink kutatják, hogy a liba vagy a kacsa ételekhez milyen hagyományos, magyar fűszerezést használtak. Ebből próbálunk új, de hagyományőrző zsírtípusokat előállítani. Természetesen vegetáriánus zsírral is készülünk.


Hartyándi Jenő
Hartyándi Jenő

Olvasóink írták

 • 6. drKotász 2011. május 24. 22:19
  „Erős fű szag lesz a városban az biztos.”
 • 5. housedok 2011. május 24. 19:35
  „Apam, de hat ez egy hekker!!!”
 • 4. Arrabona 2011. május 24. 16:07
  „Visszavárunk Mediawave Győrbe!”
 • 3. bojtár 2011. május 24. 14:51
  „lessz kóser kaja biztos:)”
 • 2. PityukaBá 2011. május 24. 13:50
  „telitalálat”
 • 1. mekkmester 2011. május 24. 11:50
  „szép szakáll”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MEDIAWAVE - 1276 film a világ 85 országából

A fesztivál történetének talán legerősebb filmprogramját láthatja a közönség június 2-11 között… Tovább olvasom