Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Postakocsi-fogadó, Gönyű

Gönyű - Bár lepusztult állapotban vegetál évek óta, így is érdemes kirándulni egyet a Mária Teréz korabeli, gönyűi postakocsi-fogadóhoz. Közel a Duna partjához remek múltidézést ígér a híres fogadó és utána a helyi csárdákban isteni házi halászlé kóstolható.


Az Öreg-kontinensen összesen még egy hasonló postakocsi-fogadó maradt meg az utókornak, a több mint kétszáz éves gönyűi épületegyüttesnek mégis évtizedek óta várnia kell, hogy valaki rendbe szedje, s ismét régi fényében ragyoghasson.

A valaha egész Európát behálózó kocsihálózat egyik legfontosabb megállóját Mária-Terézia alapította, s fia, a "Kalapos király", II. József fejezte be.

Ferenc Józseftől a "Hat csöcsig"

A postakocsi-fogadó a szocializmus évtizedeiben előbb a gönyűi Lenin Termelőszövetkezet kezelésébe került, majd működött tejcsarnokként, üzletként, tanteremként, kovácsműhelyként, lakásként, irodaként, de a helyi népnyelvben csak "Hat csöcs" ívóként emlegetett kocsma is itt várta este a szomjas vendégeket.

"Híres és hírhedt történelmi személyekben Mária-Terézia után sem szenvedtünk hiányt. Járt a postakocsi-fogadóban Ferenc József, nyaralt itt Széchenyi István a fiával, s még Rákosi elvtárs is mondott beszédet a kapuja előtt.

A múlt fényéből azonban nem lehet az idők végezetéig megélni. Sajnos, jelenleg nem látogatható rossz állapota miatt, de remélem, nem marad ez így sokáig" – mondta Lakatos Attila, helyi lokálpatrióta, számos gönyűi rendezvény ötletgazdája.d


Még a londoni Christie's aukciós házat is érdekelte

A postakocsi-fogadó melletti kastélyt a kommunizmus évei alatt miniszteri rendeletre széthordták építőanyagnak, így egyértelmű, hogy a helyiek legalább a postakocsi-fogadót meg szeretnék menteni a pusztulástól.

A kérdés csak az, mi valósul meg ebből, hisz szép elgondolásokból az utóbbi években nem volt hiány. Ezek közül tán az a legemlékezetesebb, amikor a világhírű londoni Christie's aukciós ház Gönyűre csábításának híre is felröppent.

A hamvába holt elképzelések között nem csupán bor- és szivarárverések közép-kelet európai központja, de golfpálya és jachtkikötő kialakítása is nyilvánosságra került.


Kattintson a képre a galéria megnyitásához! Fotó: Kisalföld archívum

Talán négycsillagos szálloda lesz

Bár a tervek ma sem szerényebbek, mint a kétezres évek elején – a tulajdonos négycsillagos szállodát álmodott ide –, a postakocsi fogadó sorsa továbbra is bizonytalan. Annak ellenére, hogy projekt 238 millió forintos támogatást kapott idén.

Ez azonban csak a költségvetés 8,7 százalékát teszi ki, s a mostani gazdasági helyzetben erősen kérdéses, hogy a tulajdonosok elő tudnak-e teremteni körülbelül 2,5 milliárd forintot. Legkevesebb ugyanis ennyi pénz szükséges a rendbetételhez.


Belépőjegy: nincs.

Nyitva tartás szezonban: csak kívülről tekinthető meg.

Megközelíthetőség:
az 1-es főúton, Győr vagy Komárom felől.

További részletek: http://www.gonyu.hu/index.php?option=com_content&view=article&catid=1%3Ahk&id=237%3Aszepuelhet-a-goenyi-postakocsi&Itemid=82  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galgóczi Erzsébet emlékszoba, Győr-Ménfőcsanak

Győr-Ménfőcsanak - A helyi születésű, mai napig nagy tiszteletnek örvendő írónőnek emlékszobát… Tovább olvasom