Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Frigyláda-szobor és a Kreszta-ház, Győr

Győr - Közel a Dunakapu térhez, az itáliai városok hangulatát idéző kis Gutenberg tér fő látványossága a Frigyláda-szobor, Győr legszebb barokk szobra, a Frigyláda-szobor. Utóbbi története több mint kalandos.


Négyszög alaprajzú talapzaton, sarkain volutás lámpatartókkal, előlapján a Golgotát ábrázoló domborművel képzeljük el a szobrot. A díszített, íves záródású talapzaton váza áll, és két lebegő mozgású angyal felemelt kezében barokk ládát tart.

Engesztelésből született a szobor

A kocsin utazó kereskedőknek volt ilyen ládájuk a XVIII. században. A ládán dicsfénysugárban ül egy könyvön a Krisztust jelképező bárány, az Agnus Dei. A szobor 1731-ben készült. Tervezője Joseph Emanuel Fischer von Erlach, szobrásza Antonio Corradini.A győri Frigyláda-szobor és a Kreszta-ház. Képek: Cseh Róbert.


Története több mint kalandos: 1729-ben egy bigámiával, hamis névhasználattal és szökéssel gyanúsított katona az akkori jezsuita kolostorba menekült. A katonák körbe vették a kolostort. A blokád megszüntetése érdekében a püspök a menekültet megpróbálta a püspökvárba átszöktetni.

Az úrnapi körmeneten ministránsnak öltöztetett katonát társai felismerték és a fegyveres katonaság rögtön a körmenetre indult. A dulakodás közben azonban az úrmutató kiesett a pap kezéből és eltört. A botrányos esemény heves tiltakozást váltott ki. A győri püspök elégtételt követelt, mire engesztelésül III. Károly király a Frigyláda-szobrot építtette oda, ahol az úrmutató összetört.

A Kreszta-ház és az Aranyhajó cégér

A téren áll a középkori eredetű, mai formájában XVIII. századi bástyaszerű kialakítású Kreszta-ház, ahol jelenleg étterem üzemel. A házban tekinthető meg a Kovács Margit Gyűjtemény.

A téren halad keresztül a Jedlik Ányos utca, kivételes szépségű barokk lakóházai közül különösen a XVII. századi két zárterkélyes 9. számú érdemes megtekintésre. Az utca másik látnivalója, a 16. szám alatti romantikus épület – oldalán az Aranyhajó cégérrel.


Parkolás: 
A rakparton ingyenes.

Megközelíthetőség:
a Szent István út felől, a Teleki László utca irányába. Szlovákia felől, a Tarcsay Vilmos utca irányába, vagy a Révfalusi hídon keresztül. Gyalogosan a Baross út felől.

További részletek: http://muemlekem.hu/muemlek?id=4224

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpád-tölgy, Hédervár

Hédervár - Az ország legöregebb fája Héderváron található. Tovább olvasom