Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Túlvilágosított világ (szerkesztetlen változat)

A téma: fényszmog;
A mesterséges fényforrások miatt a városokból már alig látható a csillagos ég. Máshol is így van ez?
Ez is szennyezésnek számít? Vonatkozik erre szabályozás? Helyi vagy országos? A fényreklámok mennyiségére? Arra, hogy a közvilágítás lámpájának, az épületen lévő díszvilágítás lámpájának fénye csak lefelé irányulhat?
Vannak túlkapások? Diszkókban, magántüzijátékokon?
Összefügg ez a kérdés a környezetvédelemmel, az energiatakarékossággal?

Ádám és Niki, London
A mesterséges fényforrások miatt a városokból már alig látható a csillagos ég. Máshol is így van ez?
Itt Londonban is fennal ez a dolog, de ez a varos uy epult hogy szinte minden 2. sarkon van 1 nagy park ahol minden rendkivul jol lathato. Persze csak amikor nincsen beborulva.
Ez is szennyezésnek számít?
Bizonyos mertekig biztos, de kikerulheto. Valoszinu van akit zavar, de aki tenyleg ugy latja hogy ez elviselhetetlen, az nem koltozik nagy varosba. A fiatalok elvezik! Rengeteg reklam, learazas, pompa, es fenyek! Ebben a helyben ez a szep!
A fényreklámok mennyisége?
Mint tudjuk itt van a hires orias kivetito a Picadilli Circusnal, es a tobbi reeklammal sincsen gond mindig nagyobbra, es latvanyosabbra torekednek! A buszok, a boltok, az uttcak, az uttcan a fejunk felett.Telis tele van minden reklammal! Itt korlat nelkul. Vagyishogy penztarca merete szabhat hatart!
Itt nemhinnem hogy van barmilyen korlat, mert rengetegen tuzijatekoznak, nem csak szilveszterkor, akar a haz udvarabol is. Nincsen semmi kulonosebb reakcioja a helyieknek. Ez nem targyhoz tero, de a helyiek akkor is csendben gyugodtan ulnek, ha egy gengszter kulseju egyen jon a buszra es bontja a rendet. Itt az elektromossag nem annyira draga, hogy ezen aggodjanak!

Anikó, Olaszország
Személy szerint én eddig még nem hallottam a fényszmog problémájáról, s amikor a kérdést felvetetted, kiváncsian néztem utána.
Olaszországban 1996-ban alkottak törvényt a fényszennyezésről, elsősorban az energiapazarlás megelőzése és a csillagászati kutatások könnyítése érdekében. A törvény előkészítése során végzett felmérések kimutatták, hogy az ország korábban hatalmas összegeket költött  "az égbolt megvilágítására" -  teljesen feleslegesen. Az előírások nagyrésze a fényforrások gyártóira, importőreire vonatkozik, de a tartományoknak, a megyéknek és az önkormányzatoknak is rendelkezniük kell a kérdésről, különös tekintettel az ipari létesítményekre, az  építőiparra és a közterületekre. Itt az önkormányzat, konkrétan a  polgármester ad engedélyt bármilyen, közterületen elhelyezett megvilágító berendezés felszerelésére.
A megyék  ellenőrzik például  az egyes települések éjszakai kivilágításának ésszerűségét. Az épületeket, emlékműveket, a különböző, például reklámcélokat szolgáló, vagy a közlekedést segítő táblákat csakis felülről lefelé szabad megvilágítani, a stadionok fénye sem irányulhat felfelé, s nem világíthat a létesítményen kívül. Mindenütt megfelelő teljesítményű és számú égőt, lámpát kell alkalmazni. A csillagászati obszervatóriumokat kategóriákba sorolták, s meghatározták, hogy melyek azok, amelyeknek 5, 10, 15 vagy 25 kilométeres körzetében nem lehet fényszmog, ott tehát tilos megvilágítani bármilyen reklámfelületet, akár rögzített, akár körbeforgó lámpával, vagy reflektorral, hiszen Olaszország jelentős összegeket fordít az asztronómiai és asztrofizikai kutatásokra, s ezeket természetesen akadályozná a túlzott  fényszennyeződés.
Érdekes, hogy már a törvény megszületése előtt több város, így például  Firenze is (1994-ben) egységesítette a közterületek megvilágítását, a magánszemélyekre és közösségekre vonatkozó előírásokat.

Bandi Dél-Kaliforniából
A Los Angelest korulvevo volgy a fenyek tengere, repulorol nezve szinte hatartalan. Jelenleg varosi, ejszakai vilagitasra nincsen korlatozas. Varosokon belul uzletekre vonatkozoan viszont a kulso hirdetesekkel kapcsolatban mindig gyakoribb a korlatozas. A neon fenyek merete fenyerossege tobb varosban korlatozas ala esik. A varosi kozutak fenyei lefele iranyulnak, altalaban nagy fenyerot szolgaltatnak. A sportstadionok vilagitasa nem korlatozott, a folotte repules viszont altalaban tiltott. Tuzijatekok ugyancsak korlatozas ala esnek, leginkabb a tuzvaszely miatt. A renszeres tavaszi- nyari tuzijatek Disneylandben csak rossz idojaras eseteben korlatozott.
Energiatakarekossag leginkabb az ujabb teknikaval keszult vilagito eszkozoknel nyilvanil meg. Egyenlore a kozvilagitas nem nagyon utkozik a kornyezet vedo szabalyokba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlvilágosítottuk világunkat

Az energiapazarlás és a csillagászati kutatások miatt világszerte egyre több helyen szabályozzák a… Tovább olvasom