Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Olimpiai láng

Anikó Olaszországból:

 "Parma volt az utolso állomása január 14-én szombaton az olimpiai lángnak, így nagyszabású bulit rendeztek este a belvárosban a szponzorok. Minden nap több kisebb-nagyobb települést érint az olimpiai láng, s általában este egy nagyobb városba érkezik, ahol a nap zárásaként az önkormányzat és a szponzorok bulit rendeznek.
Parma utcain szombaton este 43 tedoforo haladt végig a lánggal, a közönség érdeklődése minden várakozást felülmúlt. A több ezer résztvevő, köztük sok gyerek egészen biztosan felejthetetlen élménnyel tért haza aznap este. Sok jelenlevő szemébol még a könny is kicsordult az olimpiai láng láttán a meghatódottságtól.


Az olimpiai láng érkezése szerte az országban nagy tömegeket mozgat meg. Így volt ez Maranello-ban is, ahol a fáklya végighaladt a Ferrari autógyárban is, egy piros F430 Spider auto fedelzeten. Az olimpiai stafeta szervezoi stabja, osszesen 114 kozremukodo 64 napon keresztul kiseri a faklyat.

Parmaban kulonbozo "rendkivuli esemenyek" miatt a program csuszott (futball szurkolok okoztak problemat a rendorsegnek aznap a varosban), s mar sotet volt, mikor - amint a képeken is látszik a foteren (Piazza Garibaldi)  felallitott satorban meggyujtották a kandelabert. A zold-feher-piros szalagos ferfi egyebkent a parmai polgarmester.
 

Pármában is, akárcsak az előző helyszíneken, éljenző, tapsoló tömeg köszöntötte az olimpiai lángot, amikor végigvitték azt a belváros utcáin a város ismert személyiségei és “egyszerű" állampolgárai.
Az olimpiai láng december 8-án indult Rómából, s az összes olasz tartomány és megye - köztük a két legnagyobb sziget, Szardínia és Szicília - érintése után érkezik majd Torinóba, a XX. Téli Olimpiai Játékok ünnepélyes megnyitójára február 10-én. Az olimpiai láng az olasz határt is átlépi: január 20-án az ausztriai Klagenfurtot és két szlovén várost,  30-án Svájcot, február 6-án pedig több francia települést érint a  váltófutás. Ez alatt a 64 nap alatt nemcsak futók, hanem kerékpárosok, kajakosok, lovasok és mozgáskorlátozottak is viszik majd a - XVI. Benedek pápa által megáldott - égő fáklyát, mindegyikük 500 méteren keresztül. A 10.001 lángvivő (tedoforo) között ismert sportolók és üzletemberek is vannak, többek között Jarno Trulli autóversenyző és Giorgio Armani divattervező, a többség azonban az olimpiai eszmét magáénak valló, hétköznapi ember.

Én magam is jelentkeztem az interneten a stafétába fáklyavivőnek, de sajnos nem kerültem a kiválasztottak közé, mivel rendkívül sokan ajánlkoztak, mert élni kívántak ezzel a nem mindennapi lehetőséggel.
Az ismert olasz designer, Pininfarina által megálmodott, fémből készült olimpiai fáklya súlya egyébként 1,850 kilogramm, magassága 765 milliméter, átmérője 108 milliméter. Tervezésekor figyelembe vették a NOB azon előírásait, miszerint lángját sem az eső, sem a hó, sem pedig a 120 km/órás sebességgel süvítő szél nem olthatja ki. Tizenkétezer számozott példány készült belőle.
 
Az olimpiai langgal futokat olaszul "tedoforo"-nak hivjak. Igaz, ez nem egy mindennap hasznalatos szo, de az utobbi hetekben, honapokban igazan sokat emlegeti a sajto. Ennek ellenere sok ismerosom, amikor emlitettem, hogy en is jelentkeztem az olimpiai stafetaba, nem tudta, mit jelent az, hogy tedoforo... (Ha jol tudom, a szo gorog eredetu, a tedorofo az, aki a "teda"-t (az olimpiai langot) viszi.)"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban dolgozóktól kérdezhetnek!

Szerencsét próbáltak Londonban cikkünk… Tovább olvasom