Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Monicelli és a Pál utcaiak

Olaszország. Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye alapján írta meg első forgatókönyvét és azt meg is rendezte Mario Monicelli olasz filmrendező, aki a napokban hunyt el. hazájában nagy népszerűségnek örvendett, filmjei Magyarországra is eljutottak. Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó még idén tavasszal találkozott vele. Megírta benyomásait és elküldte a rendezőről készített fotóját.
„Hétfőn este egy római kórház ötödik emeletéről a mélybe vetette magát Mario Monicelli olasz filmrendező. A lapokban olvastam, hogy súlyos betegséggel küzdött, de ennek pár hónappal ezelőtt semmi jelét nem vettük észre. Én is csak kevés filmjét láttam, de azért lepett meg a halálhíre, mert idén április 9-én Pármában járt, én is részt vettem a találkozón, közelről láttam, hallottam." – írta olvasónk.


Az áprilisi Monicelli-estről szóló beszámolójában azt emelei ki, hogy a rendező Olaszországban nagy tiszteletnek örvendett. Annyira szerették, hogy a zsúfolásig megtelt teremben állva, hosszan tartó tapssal köszöntötték, amikor megérkezett, s a beszélgetés végén is.

Mindenkit meglepett a 95 éves rendező szellemi frissessége, ahogyan visszaemlékezett egy-egy sok évvel korábbi forgatásra, színészekre, munkatársaira, apró részletekre, kedves történetekre.

Magánéletéről is vallott, egyedül élt élete végéig.

A több mint két és fél órás beszélgetést követően az újságíró arra kérte a közönséget, már ne tegyenek fel több kérdést, hiszen biztosan fáradt az idős rendező. Monicelli leintette, mondván, ő éppen azért jött el a találkozóra, hogy a nézők kérdéseire válaszoljon.


Mario Monicelli (Viareggio, 1915. május 15. – Róma, 2010. november 29.) olasz filmrendező és forgatókönyvíró. A commedia dell’arte egyik legjelesebb mesterének tartják. Igazi terepe a vígjáték volt. Haláláig aktívan dolgozott.


Világhírű színészekkel dolgozott: Claudia Cardinale, Sophia Loren, Alberto Sordi, Vittorio Gassmann, Vittorio de Sica, Marcello Mastroianni, Monica Vitti, Ornella Muti. A Hűtlen asszonyokban (1953) például olyan híres színésznők szerepeltek, mint Gina Lollobrigida, May Britt, Iríni Papá és a fiatal Marina Vlady. Monicellihez köthető a Totó-filmek sorozata is és ő készítette a Boccaccio '70 egyik epizódját és a Casanova '70 című filmet. Rendezései közül néhány: Férfiak póráz nélkül, Rossini! Rossini! (1991), A sivatag rózsái (2006 – Le rose del deserto).

Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mario_Monicelli

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik az ajándékozási toplista

Az olaszok főként tévét, az amerikaiak számítógépes játékokat vesznek karácsonyra, a németek… Tovább olvasom